HTML voor beginners
Heeft u geen idee wat de opdrachtgever bedoelt met een h2-tag? Of wilt u uw tekst opmaken, zodat deze wat overzichtelijker wordt? We hebben een paar tips voor het werken met HTML bij webteksten voor u op een rij gezet.
HTML (Hypertext Markup Language) biedt ons de mogelijkheid webteksten leesvriendelijker te maken door het gebruik van zogenaamde tags. Leesvriendelijker betekent in dit geval het tegenovergestelde van een grauwe lap tekst, dus gestructureerd, voorzien van een titel en van tussenkopjes, en eventueel met dikgedrukte of cursieve woorden. Een dergelijke opmaak leidt het oog van de lezer direct naar de belangrijkste informatie die de tekst te bieden heeft en maakt op die manier duidelijk waar de tekst over gaat. Relevante en leesvriendelijke tekst kan de lezer overtuigen om verder te lezen en dus langer op de pagina te blijven hangen. De op een pagina doorgebrachte tijd per bezoeker vormt voor zoekmachines een indicator voor de relevantie van de pagina, waarvan de positie van een pagina bij de zoekresultaten van de zoekmachine afhangt. En dat is natuurlijk waar het onze opdrachtgevers om te doen is.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe is dit mogelijk om een tekst op te maken zonder editor? Met HTML-tags dus. Dit zijn codes die aan het op te maken stuk tekst voorafgaan en deze weer afsluiten, op de volgende manier: <bevel>Hier staat de tekst die opgemaakt dient te worden</bevel>.
De volgende HTML-tags kunnen voor klanten van Textbroker relevant zijn:
<b>dikgedrukt</b>
<i>cursief</i>
<ul> (begin opsomming)
<li>1e punt van de opsomming, met bulletpoint</li>
<li>2e punt van de opsomming, met bulletpoint</li>
</ul> (einde opsomming)
<p>Deze tekst staat in dezelfde alinea en wordt door een witregel van de volgende alinea afgescheiden.</p>
Na deze zin volgt een enter.<br>
Br is de enige tag die slechts aan het einde van de op te maken tekst staat.
<h1>Headline 1 oftewel de titel van de tekst.</h1>
<h2>Headline 2. Wordt meestal gebruikt voor tussenkopjes.</h2>
De lettergrootte en relevantie nemen richting H6 af.
Let op: Tenzij het in de opdrachtbeschrijving vermeld staat (wat vrij zelden voorkomt), bent u niet verplicht om HTML-tags te gebruiken. Gebruikt u HTML-tags? Overdrijf het dan niet: een dergelijke tekst leest natuurlijk absoluut niet lekker.
Let op-2: Tags gebruiken bij sleutelwoorden? Als de tag aan het sleutelwoord vastzit, wordt het sleutelwoord niet herkend. Mocht u de tag toch willen gebruiken, zorg dan voor een spatie tussen tag en keyword.
Reacties
Linda Wajcberg 8. april 2022 - 16:08
Hier staat dat je niet verplicht bent om tags te gebruiken.
Maar: mag je dan een tekst insturen ZONDER opmaak?
angelika.jung-peeters 19. april 2022 - 11:17
Er staat: Tenzij het in de opdrachtbeschrijving vermeld staat….
Het hangt dus allemaal af van de instructies (briefing) van de klant.
Servé Aarts 4. december 2022 - 21:22
Hallo Angelika,
bij mijn eerste kennismaking met jullie site meen ik ergens een link gezien te hebben die verwees naar een online tool om ‘platte’ teksten op te maken in HTML-opmaak. Ik heb dat uitgeprobeerd op een concepttekst en was daar erg van gecharmeerd. Helaas kan ik de link naar die tool nergens meer terugvinden. Kan jij me helpen?
Groet,
Servé
angelika.jung-peeters 5. december 2022 - 10:19
Beste Servé,
Helaas ken ik zo’n hulpmiddel niet. Maar wij bevelen deze aan om de html-codering te controleren:
https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_basic_document
Helpt dit je?