Hyperlinks
Binnen het werkveld van de ICT is een hyperlink een woord, zinnetje, afbeelding of een ander element op de pagina waar je op kunt klikken om bij een andere webpagina, document of stukje data te komen. Een hyperlink kan bovendien ook gebruikt worden om gebruikers meteen naar een specifiek onderdeel binnen dezelfde webpagina of document te laten ‘springen’ of naar een externe webpagina om als een navigatietool te dienen. Hyperlinks zijn te vinden op het merendeel van webpagina’s en worden vaak simpelweg ‘links’ genoemd.
Doorgaans verschijnt een tekst hyperlink in een andere kleur dan de rest van de tekst of is hij onderstreept. Vaak verandert de kleur van een hyperlink ook, afhankelijk van of er al eerder op geklikt is. Dit is echter niet altijd het geval en hangt af van de keuzes die de webdesigner hierin maakt. Je komt bij een hyperlink door erop te klikken met de cursor, of door erop te tikken op een touchscreen apparaat.
Hyperlinks: gedetailleerde samenvatting
Hyperlinks zijn links binnen computerdocumenten, die gebruikers leiden naar een ander document, een ander onderdeel van hetzelfde document of naar externe data. Deze links komen het meest voor in tekstvorm, maar ze kunnen ook toegevoegd worden in de vorm van afbeeldingen, delen van afbeeldingen, of andere elementen op dezelfde pagina. Tekst die hyperlinks bevat wordt ‘hypertext’ genoemd en de toepassingen die je kunt gebruiken om deze documenten te creëren worden ‘hypertext systemen’ genoemd.
De eerste hyperlinks zien we al in de zestiger jaren, toen Ted Nelson het woord bedacht. Hij zag het potentieel van het gebruik van tekstreeksen in computerdata als navigatie en om te refereren naar andere content. Een van de eerste hypertext systemen die algemeen bekend warden was Apple HyperCard uit 1987, dat een vroeg voorbeeld van een hyperlink functie bevatte. Een ander vroeg voorbeeld was de Microsoft Help applicatie die werd gelanceerd in 1989.
Het concept ‘hyperlink’ groeide tijdens de jaren ’90 en werd steeds meer gebruikt door softwareontwikkelaars om platforms, databases en digitale encyclopedieën te helpen. Vandaag de dag wordt de functie vooral geassocieerd met het World Wide Web, dat wordt erkend als verreweg het meest succesvolle hyperlink- en hypermediasysteem.
Gebruikers komen hyperlinks het meest tegen op webpagina’s, waar ze dienst doen als navigatietool die gebruikers linkt naar verschillende pagina’s op dezelfde website of naar externe content. Binnen digitale geschreven content zoals webartikelen of blogposts worden hyperlinks vaak gebruikt om naar externe bronnen van informatie te verwijzen. Dit zorgt ervoor dat een stuk tekst wint aan geloofwaardigheid en betrouwbaarheid als er feiten of statistieken wordt genoemd.
Hyperlinks worden echter ook ingezet voor een veelheid aan andere situaties, zoals bij tekstverwerkers, spreadsheets, databases, slide-show programma’s en andere softwareapplicaties. Zo wordt bijvoorbeeld de hyperlink mogelijkheid zeer veel gebruikt binnen het Microsoft Office pakket. Hyperlinks komen ook vaak voor in PDF-documenten, hetzij voor intern linken, hetzij om gebruikers direct naar een specifieke sectie van het document te laten navigeren.
Als de hyperlink een klikbare woordenreeks is, wordt dit ‘anchor text’ genoemd. Als de hyperlink een afbeelding is, noemen we het een ‘anchor image’. Sommige programma’s, applicaties en web platforms kunnen ook automatisch hyperlink routes volgen om op die manier alle bijbehorende data te verzamelen. Deze programma’s noemen we ‘crawlers’ en het concept wordt doorgaans in verband gebracht met zoekmachines zoals Google.
Hoe plaats je hyperlinks op een website?
Het merendeel van de tools waarmee je websites kunt bouwen, content publicatie platforms, tekst editor tools en e-mailprogramma’s bevatten ingebouwde opties om makkelijk van tekstreeksen of afbeeldingen een hyperlink te maken. Over het algemeen hoef je alleen maar een stukje tekst of een afbeelding te highlighten, op de hyperlink functie te klikken en de gewenste URL in te voegen. Het platform creëert vervolgens automatisch de hyperlink.
Als zo’n optie echter niet bestaat, kun je zelf de HTML- code van de website aanpassen of een HTML- code toevoegen aan een stukje content. De basis HTML om een hyperlink te creëren is als volgt:
<a href=”INSERT URL HERE”>INSERT ANCHOR TEXT HERE</a>
Sommige blogplatforms, websitebouwers en internetfora ondersteunen ook BB Code – in plaats van HTML – om hyperlinks te creëren. De basis BB Code om een hyperlink te creëren is als volgt:
[url=INSERT URL HERE]INSERT ANCHOR TEXT HERE[/url]
Gebruikers die dit verwarrend vinden kunnen ook gebruik maken van een online hyperlink creatie tool en deze gebruiken om de HTML of BB Code voor hun hyperlink te maken. Een voorbeeld van een gratis hyperlink creator is Hyperlink Generator. Als je die website gebruikt, kun je hyperlinks maken van zowel tekst als van afbeeldingen, zonder dat je de codering hoeft te onthouden.
Hoe creëer je een hyperlink in een document?
Bij documenten softwarepakketten zoals Microsoft Office, wordt het opstellen van hyperlinks doorgaans uitgevoerd door een functie binnen de software zelf. Zo kun je bijvoorbeeld binnen Microsoft Word een hyperlink creëren door de tekst of de afbeelding te selecteren die je als anchor wilt gebruiken, rechts te klikken en vervolgens ‘Link’ or ‘Hyperlink’ te kiezen (afhankelijk van de Word versie die je gebruikt). Daarna voer je gewoon de bestemming is en klik je op ‘OK’.
Het proces om toegang te krijgen tot de hyperlink verschilt van programma to programma. In Microsoft Word kom je bij de hyperlink door op de CTRL-knop te drukken voordat je op de link klikt. De applicatie opent dan jouw standard browser en de link naar de bestemming wordt gevolgd.
In PowerPoint kan dit proces verschillen, afhankelijk van of je een slide show aan het editen bent of er eentje bekijkt. Bij het editen kun je een hyperlink bereiken door rechts te klikken en te selecteren ‘Open Hyperlink’. Bekijk je echter de slide show, dan kom je bij hyperlinks in een tekst of afbeelding door er links op te klikken met je cursor.
Conclusie
Een hyperlink is een klikbare tekstreeks, afbeelding of ander element op je scherm, dat gebruikers in staat stelt om bij een ander stukje data te komen, zoals een webpagina, een bestand, of een ander deel van hetzelfde document. Hyperlinks worden doorgaans gewoon ‘links’ genoemd en maken een groot deel uit van de meeste web content. Hyperlinks kunnen echter ook geplaatst worden in geschreven tekst, slide shows en andere documenten.
Binnen webpagina’s kun je hyperlinks toevoegen door middel van HTML, terwijl andere platforms ook BB Code ondersteunen. Veel softwareapplicaties en webontwikkeling tools bieden ingebouwde hyperlink functies, waarmee tekst of afbeeldingen automatisch kunnen worden omgezet in links, zonder dat je de code hoeft te kennen.