Skip to main content

5 tips om direct je schrijfstijl te verbeteren

guy working on a laptop and writing something, the guy is wearing a shirt and the background is orange.

Schrijven kun je leren. Natuurlijk is het mooi meegenomen als je al talent hebt voor taal, het ritme van zinnen of het aanbrengen van spanning in een verhaal. Maar zelfs de meest begaafde auteurs hebben moeten leren schrijven. Schrappen trouwens ook. Schrijven is een vak en we delen in dit blog graag de 5 handigste tips waarmee je in een handomdraai jouw schrijfstijl verbetert.

1. Denkkracht en voorstellingsvermogen

Een goede tekst heeft alles te maken met het voorstellingspeil van de auteur. Waar kom jij vandaan, welke normen hanteer je en hoe verwoord je dingen graag? Je helpt je denkvermogen en voorstellingspeil enorm vooruit als je af en toe nieuwe dingen probeert. Gebruik hierbij je zintuigen, of onderzoek iets, juist als het voor jou maar matig interessant is. Zoals een pen? Een bloemblaadje? De geschiedenis van Groenland? Een andere manier om je hersens te stimuleren is het analyseren van bestaande content. Waarom wordt de informatie op die manier gebracht? Wat doet de tekst met jou? Zou jij hem anders verwoorden? Deze manier van tekstanalyse kun je toepassen bij elke soort tekst, van commerciële content tot gedichten of brochures.

2. De dialoogvorm

Een geweldige manier om dynamiek in je tekst aan te brengen is via de dialoogvorm, ofwel vraag en antwoord. Is je weleens opgevallen dat je bijna elke zin in een vraagvorm kunt zetten? Deze stijlvorm is super makkelijk toe te passen en brengt direct energie in je tekst.

3. Afwisseling van spijs doet lezen

Moet je een wat langer artikel schrijven? Wissel lange en korte zinnen af. In wat langere zinnen kun je relevante informatie kwijt, terwijl een korte zin pit toevoegt aan het geheel. Probeer maar. Een korte zin mag echt heel kort zijn. Soms volstaat één woord. Baf.

4. Vermijd bijvoeglijke naamwoorden

Het weglaten van bijvoeglijke naamwoorden is misschien wel het lastigste onderdeel van goed leren schrijven. Eigenlijk mag je een bijvoeglijk naamwoord alleen gebruiken, als het de context van een zin verandert. Of als het iets essentieels toevoegt. In andere gevallen werken bijvoeglijke naamwoorden eerder als zwaktebod.

Dus niet: check de uitgebreide en voordelige mogelijkheden van ons ruime aanbod
Liever: check de mogelijkheden van ons aanbod

5. Herhaling maakt lelijk

Gebruik je hetzelfde woord tweemaal binnen dezelfde zin? Probeer deze herhaling te vermijden, het maakt je zinnen lelijker en vlak. Zoek liever naar synoniemen, gebruik de meervoudsvorm of zet er een zin tussen.

 

Over onze auteur

Tekstschrijver voor wie elk woord telt. Ik ben tekst-o-fiel van de bovenste plank. Altijd bezig met wat woorden te zeggen hebben en hoe we ze kunnen inzetten voor ons doel. Het liefst schrijf ik voor ondernemingen. Van eenmanszaak tot internationaal gerenommeerde corporates, ik vind het allemaal even interessant om content voor te mogen schrijven. Inclusief bescheiden specialisme in SEO-teksten.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!