Skip to main content

6 tips voor gezond werken achter je computer

Thuis achter je laptop werken vraagt om een gezonde werkhouding. Maar hoe draag je daar zorg voor? De volgende 6 tips helpen je beslist!

Thuis achter je laptop werken vraagt om een gezonde werkhouding. Als je de vrijheid van je werkgever krijgt om thuis te werken, is het belangrijk om te investeren in een goede zit- en werkhouding. Dat geldt natuurlijk ook als je freelancer of zzp’er bent. Door hier onvoldoende aandacht aan te geven, kun je chronische aandoeningen aan je spieren en gewrichten ontwikkelen. Mensen die veelal zittend werk doen, krijgen vroeg of laat te maken met gezondheidsklachten aan bijvoorbeeld de nek, rug of gewrichten. Hoe draag je nu zorg voor een gezonde werkhouding? De volgende 6 tips helpen je verder op weg.

1. Investeer in een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is onmisbaar als je veel thuis aan het werk bent. Hoewel dit misschien een forse investering van je vraagt, krijg je er ook ongelofelijk veel voor terug, zeker als je kiest voor een stoel die je op diverse manieren kunt instellen. Let er bij de aankoop van een bureaustoel op dat deze voorzien is van verstelbare rug- en armleuningen. Nog beter is het als je een ergonomische bureaustoel in huis haalt. De bureaustoel past zich dan aan aan de vorm van jouw lichaam.

2. Zorg voor een goede afstand tussen jou en je beeldscherm

Iets dat door veel mensen wordt onderschat, is de afstand die er moet zijn tussen jou en je beeldscherm. Een armlengte tussen jou en je beeldscherm is de ideale afstand voor gezond thuiswerken. Denk verder ook aan de hoogte van je beeldscherm. Het gaat erom dat jij comfortabel achter je computerscherm kunt werken.

3. Maak contact met de aarde

Dat klinkt een beetje zweverig, maar hiermee wordt bedoeld dat je voeten goed contact maken met de grond. De houding van je benen is correct wanneer je knie een hoek van 90 graden vormt. Dit zorgt bovendien voor een perfecte doorbloeding van je been. Voor je armen geldt overigens uiteraard ook dat een goede doorbloeding belangrijk is.

4. Wissel van houding

Het is ongezond om steeds in dezelfde houding te werken. Een telefoongesprek dat je voert, is bijvoorbeeld een perfecte onderbreking hiervoor. Om de zoveel tijd kun je ook de positie van je toetsenbord veranderen of je verstelt je stoel zodat je net iets comfortabeler zit. Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven en regelmatig een rondje te lopen. Een goed excuus om een kop koffie of thee te halen in de keuken of kantine.

5. Volg een cursus yoga

Je kunt zelf op verschillende manieren investeren in een gezonde lichaamshouding. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus yoga. Zelfs als je maar weinig geld te besteden hebt, zijn er talloze goedkopere opties voor het werken aan een goede lichaamshouding. Diverse verzekeringsmaatschappijen bieden interessante kortingen voor ZZP’ers en werknemers die op dit vlak preventief bezig zijn. Wellicht dat een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering ook mogelijk is. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

6. Vergeet de ogen niet

Naast sterke nek- en rugspieren, mogen ook de ogen niet worden vergeten. Als je dagelijks naar je computerscherm zit te turen, kun je op lange termijn last krijgen van je ogen. Je kunt je ogen nog maar lastig scherp stellen of ze raken oververmoeid. Hoe je dit het beste aanpakt? Geef je ogen af en toe wat rust door ze heel even te sluiten. Opzij kijken is eveneens een optie. Heb je een bril nodig bij het werken achter een computer? Leg deze dan nooit terzijde!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!