Content curatie

Content curatie: korte samenvatting
Content curatie is het proces van het vinden en verzamelen van bestaande online content, waarna je deze deelt met of presenteert aan een publiek. Over het algemeen focust content curatie op een specifiek onderwerp, dat de curator interessant of van waarde acht voor hun publiek, zoals website bezoekers of volgers op social media.
Content curatie strategieën kunnen verschillende motieven hebben, meestal verbonden aan content marketing met als doel om het publiek regelmatig te voorzien van verse content. Deze content helpt om een publiek op te bouwen, loyaliteit te genereren en om de curator te positioneren als expert op zijn of haar vakgebied.
Content curatie: gedetailleerde samenvatting
Content curatie is een wijdverspreide online marketingstrategie, waarbij een publicist reeds bestaande content verzamelt en deelt. Op een bepaalde manier is het een redactionele vaardigheid, omdat de curator de best mogelijke content opspoort en deelt, doorgaans gerelateerd aan een bepaald onderwerp dat interessant is voor het publiek
Het concept content curatie lijkt wel enigszins op de curatie die plaatsvindt in musea of kunstgalerieën. Terwijl curatoren in die omgevingen de kunstwerken vinden, selecteren en tentoonstellen die aantrekkelijk lijken voor het publiek, selecteert een content curator online stukken die van waarde zouden kunnen zijn voor een bepaald publiek.
Content curatie kan marketeers, websites, social mediakanalen en individuen helpen om te voldoen aan de eisen en wensen van volgers om regelmatig verse content getoond te krijgen. De meeste mensen hebben specifieke verwachtingen en willen nuttige of interessante content zien. Daarom zetten de beste content curators een bepaalde strategie uit in plaats van met los kruit te schieten.
Dit wetende, houdt een groot deel van welke content marketingstrategie dan ook in het vinden, identificeren en organiseren van de meest relevante of waardevolle stukken content. Daarnaast is het belangrijk dat curatoren voor een gestage stroom content zorgen, om aan de verwachtingen van moderne gebruikers te voldoen.
In vele gevallen zal de content curator of publicist zelf ook nog waarde toevoegen aan de gedeelde content, zoals een korte samenvatting of inleiding. Dit dient een aantal doelen, zoals het rechtvaardigen van het delen van de content en/of een uitleg aan het publiek wat ze er eigenlijk van kunnen verwachten.
Naast het traditionele model van individuele curatoren die een selectie maken van te delen content, bestaat een soortgelijk concept ook binnen online fora en vergelijkbare communities. Dit staat ook wel bekend als ‘collaborative curation’. Hierbij delen individuen online content met hun online community en deze geeft feedback op de voorgeschotelde content. Een goed voorbeeld is Reddit, waarop content hetzij omhooggestemd of omlaaggestemd wordt door gebruikers, hetgeen invloed heeft op de zichtbaarheid op het platform.
Tips voor effectieve content curatie
De eerste stap voor een effectieve content curatie strategie is om duidelijke doelen te bepalen en om een aantal kernvragen te beantwoorden. Wat hoop je te bereiken via jouw content curatie? Wat is de doelgroep? Waar liggen hun interesses? Wie is verantwoordelijk voor het vinden van content en wie beslist welke content wel of niet wordt gepubliceerd?
Daarna is het van belang om een systeem op te zetten om nieuwe content te ontdekken, deze goed te lezen, bekijken of beluisteren en om relevante content te organiseren en te delen op een handig tijdstip. Elk stukje content dat je publiceert of deelt moet daarbij een duidelijk doel dienen. Het is belangrijk om steeds goed voor ogen te hebben wie je wil bereiken, waarom en wat je denkt dat jouw publiek aan de content kan hebben.
Als het enigszins mogelijk is, probeer je zelf ook waarde toe te voegen aan de content die je deelt. Dit kan al heel eenvoudig via een korte beschrijving van de content en waarom je hem deelt. Het kan ook een opmerking over de content zelf zijn, waarbij je jouw eigen inzichten deelt of uitlegt waarom je deze content goed vindt. In sommige gevallen kun je er zelfs voor kiezen om strategisch content te delen waar je het niet mee eens bent, om een discussie, gesprek of debat op gang te brengen.
Hoewel je content bij zoveel mogelijk verschillende bronnen wil vinden, kan het handig zijn om een aantal ‘altijd goed’- bronnen te hebben waar je terecht kunt voor content van hoge kwaliteit over het onderwerp of de niche waar jij je op richt. Dit maakt de curatie een stuk makkelijker, niet alleen inhoudelijk maar ook als je steeds voldoende content wilt kunnen vinden.
Een ander aandachtspunt is het tijdstip waarop je jouw content het beste deelt. Om zoveel mogelijk mensen naar jouw content toe te trekken of te bereiken, is het slim om rustige tijdstippen te mijden. Ook houd je het beste een consistent schema aan, zodat jouw vaste publiek weet wanneer ze weer iets moois van jou kunnen verwachten.
Tot slot is het noodzakelijk dat je maatregelen neemt voor kwaliteitscontrole. Veel content curatoren trappen in de val van het verzamelen en delen van te veel content, waarbij de gemiddelde kwaliteit in het gedrang komt of waardevolle en interessante content ondergesneeuwd wordt door content van lage kwaliteit of mindere relevantie. Als je content deelt waar je publiek niets aan heeft loop je het risico om hun vertrouwen te verliezen en dat kan weer schade berokkenen aan je bredere content curatie strategie.
Voordelen en beperkingen van content curatie
Het grootste voordeel van content curatie is natuurlijk de mogelijkheid om een publiek te bedienen met een veelheid aan online content voor relatief lage kosten. Vooral in vergelijking met de kosten van medewerkers die zelf verse content creëren, of het uitbesteden van contentcreatie aan een derde partij.
Voor consumenten van online content maakt content curatie het makkelijker om bij één ‘aanbieder’ interessante artikelen te vinden. Voor marketeers en/of content curatoren helpt het om een groter publiek aan te trekken dat terug blijft komen voor méér.
Een van de domino-effecten van content curatie heeft te maken met de wederzijds voordelige regelingen tussen content creators en content curatoren. Veel content creators zullen extra aandacht geven aan social media posts van curatoren die hun content hebben gedeeld. Zo wint zowel de creator als de curator aan zichtbaarheid.
Wat betreft de beperkingen: content curatie is afhankelijk van bestaande relevante content en marketeers hebben hier eigenlijk geen invloed op. Als een marketeer specifieke content nodig heeft voor een bepaald onderwerp of doel, is het soms makkelijker om je te wenden tot een content creator. Dan kun je namelijk ook duidelijke instructies geven en maatwerk krijgen.
Vermeldenswaardig is ook nog dat content curatie niet per se er zorgt voor een ‘eigen stem’ van een marketeer, website of bedrijf; ze zijn immers afhankelijk van het werk van anderen om te zeggen wat ze willen zeggen. Bovendien is het delen van externe content niet altijd net zo effectief voor het boosten van website hits of het opbouwen van merkbewustzijn als bij eigen content creatie.
Conclusie
Content curatie is een handige marketingstrategie, met zowel voordelen als nadelen ten opzichte van content creatie. Hoewel het afhankelijk is van bestaande content van hoge kwaliteit en niet altijd maatwerk kan leveren aan een specifiek publiek, is het meestal toch goedkoper. Bovendien kan content curatie helpen om geloofwaardigheid op te bouwen.