Skip to main content

De voordelen van een online marktplaats voor moderne ondernemers

marktplaats voor elektronica in Shenzhen, China vol met mensen en apparaten.

De online marktplaats: het is een term die je steeds vaker tegenkomt. Deze websites worden met de dag populairder en hun marktaandeel in de online wereld groeit jaar na jaar. Maar wat is een online marktplaats nou eigenlijk en wat zijn de voordelen van deze websites?

Wat is een online marktplaats?

Al sinds jaar en dag zijn marktplaatsen plekken waar vragers en aanbieders bij elkaar komen. Tijdens het digitale tijdperk heeft de traditionele marktplaats weer een nieuwe vorm aangenomen, want online marktplaatsen zijn tegenwoordig de norm. Een online marktplaats is een plek waar meerdere verkopers hun producten aan de man kunnen brengen. Dit kan gaan over fysieke producten, maar ook diensten kunnen worden aangeboden op een online marktplaats. Deze websites faciliteren een soort digitaal marktkraampje voor kleinere webshops en freelancers. Het betalingsverkeer, de klantenservice en digitale infrastructuur worden allemaal door de marktplaats geregeld. De verkopers die gebruik willen maken van de marktplaats moeten hier meestal een klein deel van hun inkomsten voor afstaan.

Niet alle online marktplaatsen richten zich alleen maar op andere bedrijven. Er zijn ook meerdere websites waar particulieren onderling kunnen handelen, vaak in tweedehands producten of handgemaakte spullen. In sommige gevallen staat ook hier een vergoeding tegenover, bijvoorbeeld door een klein bedrag per advertentie te vragen. Daarnaast kan een online marktplaats er ook voor kiezen om speciale abonnementen aan te bieden waarmee gebruikers meer mogelijkheden hebben op de website. Online marktplaatsen die hun diensten helemaal gratis aanbieden, draaien meestal op inkomsten uit advertenties die op de website geplaatst worden.

De grootte van een online marktplaats kan sterk variëren. Er zijn een aantal grote spelers zoals Amazon, eBay en Bol.com. Deze bedrijven hebben een naam voor zichzelf gemaakt en zijn allemaal marktplaatsen waar kleinere webshops zich bij aansluiten. Hierdoor kan de consument tijdens één winkelsessie bijna alles vinden wat hij zoekt. Daarnaast zijn er ook verschillende kleinere marktplaatsen die zich vooral op één product of dienst richten. Zo zijn er speciale online marktplaatsen voor kunst, mode en auto’s.

De voordelen van een online marktplaats

Er zijn talloze redenen waarom online marktplaatsen zo populair zijn geworden gedurende de afgelopen jaren. Zowel vragers als aanbieders kunnen baat hebben bij dit soort websites. De voordelen zullen voor iedereen anders zijn en wegen voor sommige bedrijven en freelancers zwaarder dan voor anderen, maar over het algemeen is de opkomst van de online marktplaats een positieve ontwikkeling voor heel veel consumenten en ondernemers.

Minder kosten voor bedrijven en freelancers

Aanbieders op online marktplaatsen maken vooral van deze websites gebruik om kosten te besparen. Het opzetten van een eigen webshop kan namelijk erg prijzig zijn, vooral wanneer zaken zoals klantenservice en betaalregelingen om de hoek komen kijken. Een online marktplaatsen neemt deze taken vaak uit handen van een bedrijf of freelancer, waardoor er meer tijd en geld overblijft om goede producten te maken en kwalitatieve diensten te verlenen. Natuurlijk moet een bedrijf vaak een kleine bijdrage betalen om gebruik te kunnen maken van de marktplaats, maar deze kosten wegen meestal niet op tegen het geld dat een bedrijf kwijt is aan het beheren van een eigen webshop.

Een vertrouwd gevoel voor de klant

Veel klanten vinden het prettig om gebruik te maken van een online marktplaats vanwege hun vertrouwde gevoel. Het opzoeken van nieuwe webshops en onbekende aanbieders is vaak een erg grote stap voor consumenten. Ze willen liever een online bestelling plaatsen bij een winkel waar ze al goede ervaringen mee hebben. Een online marktplaats is daarom ontzettend voordelig, want deze websites hebben vaak bijna alles wat een klant zoekt. Hierdoor hoeven consumenten naar maar één website te gaan om hun online aankopen te doen. Bovendien kunnen ze op een laagdrempelige manier nieuwe bedrijven, freelancers en merken leren kennen.

Overkoepelende marketing

Een van de belangrijkste vraagstukken waar bedrijven en freelancers zich mee bezighouden is: hoe zorg ik voor meer bekendheid? Marketing is een essentiële factor voor ieder bedrijf, maar er gaat ook veel tijd en geld in zitten. Het voordeel van online marktplaatsen is dat de marketing wordt overgenomen. De gehele marktplaats maakt een naam voor zichzelf en alle verkopers op de website kunnen meeliften op het succes. Hierdoor merken bedrijven dat hun producten en diensten veel sneller worden ontdekt door nieuwe klanten, wat uiteindelijk positief is voor de klant, de online marktplaats en de aanbieders op de website.

Veel keuze voor de klant

Wanneer er op één website meerdere aanbieders te vinden zijn, heeft de klant veel meer mogelijkheden. Dit is een van de redenen waarom online marktplaatsen zoveel klanten aantrekken. Consumenten kunnen producten van meerdere aanbieders vergelijken, in sommige gevallen reviews lezen van andere klanten en gemakkelijk nieuwe producten en merken ontdekken. Bovendien is er op een online marktplaats meer kans dat een klant toevallig bij een verkoper terechtkomt. Met behulp van algoritmes of een ingebouwde zoekmachine kunnen er relevante suggesties worden gedaan, waardoor consumenten snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Veel klanten stellen het bovendien op prijs dat ze slechts één bestelling hoeven te plaatsen om meerdere producten of diensten te kunnen ontvangen. Online winkelen wordt op deze manier veel efficiënter.

Scherpere prijzen

Online marktplaatsen zijn niet alleen voordelig voor ondernemers die hun diensten aanbieden, maar ook voor consumenten. Deze marktplaatsen kunnen meestal scherpere prijzen bieden vanwege hun grootte. De kosten van de infrastructuur, klantenservice en website worden verspreid over veel meer aanbieders en klanten, waardoor de consument uiteindelijk minder betaalt. Dit geldt ook voor online marktplaatsen waar alleen diensten worden verkocht in plaats van goederen. Ook verzendkosten zijn meestal aanzienlijk minder voor de klant, aangezien het mogelijk is om in één keer grote bestellingen te plaatsen. Producten van verschillende bedrijven vallen allemaal onder dezelfde bestelling, waardoor de klant slechts één keer verzendkosten hoeft te betalen voor verschillende pakketjes.

Goed management

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een online marktplaats is de aanwezigheid van een goed management. De eigenaren van de marktplaats zien er op toe dat de verhoudingen tussen vragers en aanbieders zo goed mogelijk blijven. Dit betekent dat ze klanten aan een bepaalde aanbieder kunnen koppelen, maar ook dat ze eventuele problemen kunnen oplossen. Alle partijen die actief zijn op een online marktplaats hebben baat bij dit overkoepelende management. Zo weet iedereen namelijk zeker dat alles goed geregeld is en dat er alleen kwaliteit geleverd en ontvangen kan worden. Het is dit soort toezicht dat ervoor zorgt dat online marktplaatsen een streepje voor hebben op kleinere aanbieders.

Conclusie

De online marktplaats is een veelzijdige plek waar zowel vragers als aanbieders veel baat bij hebben. Klanten hebben het voordeel dat ze veel keuze hebben, de scherpste prijzen krijgen aangeboden en ook gebruik kunnen maken van een service die veilig en vertrouwd aanvoelt. Voor ondernemers zijn deze marktplaatsen juist ideale plekken vanwege hun vindbaarheid, het werk dat uit handen wordt genomen en de kosten die bespaard kunnen worden. Vooral wanneer de marktplaats actief wordt onderhouden en er toezicht wordt gehouden op de kwaliteit van het aanbod, kunnen deze websites van onschatbare waarde zijn voor ondernemers en consumenten.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!