Skip to main content

Duplicate Content Checker

Duplicate Content Checker: korte samenvatting

 

Een duplicate content checker is een tool die je kunt gebruiken om te checken of een bepaalde content al eerder is gepubliceerd. Dit betreft een exact duplicaat maar ook content die teveel lijkt op reeds bestaande content. Over het algemeen wordt een stuk tekst vergeleken met een eerder gepubliceerde online tekst, maar ook online databases kunnen worden geraadpleegd.

Gebruikers kunnen een duplicate content checker inzetten om verschillende redenen of doelen, waarbij het opsporen van plagiaat de belangrijkste is. Een minder bekende reden is het verbeteren van SEO- resultaten. Om een voorbeeld te geven: via een duplicate content checker voorkom je content die teveel lijkt op reeds bestaande content en behoud je via unique content een hogere zichtbaarheid op de SERP (search engine results page).

 

Duplicate Content Checker: de details

 

Duplicate content kun je omschrijven als content die eerder al is gepubliceerd op een andere online plek of die voorkomt op een andere webpagina of website. Dit kan een exacte replica van een stukje content zijn of een stuk tekst die wel erg veel lijkt op een andere frasering. Content kan worden beschouwd als duplicaat, ongeacht of de twee stukken content zijn geschreven door dezelfde auteur. Duplicate content wordt afgestraft door zoekmachines.

Een duplicate content checker is een online tool of softwareoplossing die specifiek is ontworpen om dubbele content te detecteren. Dit stelt auteurs in staat om te ontdekken of er plagiaat is gepleegd op hun werk of – andersom – om te voorkomen dat ze toevallige plagiaat plagen met hun eigen bewoording. Zo’n tool kan online marketeers ook helpen om situaties te vermijden waarbij hun webpagina’s kunnen worden afgestraft doordat zoekmachines de zichtbaarheid verminderen.

De algoritmes van Google zijn namelijk zo ontworpen dat duplicate content wordt afgestraft en dit kan verschillende redenen hebben.

Ten eerste ontmoedigen de algoritmes plagiaat. Ten tweede wil Google gebruikers niet steeds zoekresultaten voorschotelen die op (bijna) dezelfde manier verwoord zijn, omdat dit de gebruikerservaring schaadt. Daarom is het van belang om te allen tijde dubbele content te vermijden, ook al is het niet met opzet zo geschreven.

Bovendien kan een duplicate content checker waardevol zijn voor iedere website- of blogeigenaar die regelmatig content publiceert of ververst. Je voorkomt er beschuldigingen van plagiaat mee. In de ergste gevallen kan plagiaat namelijk leiden tot juridische stappen of significante schade aan de reputatie van een website en kun je zelfs verantwoordelijk worden gehouden voor iemand anders’ werk.

Afhankelijk van het beoogde gebruik, werken duplicate content checkers op verschillende manieren. Online methodes gebruiken vaak de Google index om online te zoeken naar vergelijkbare content, terwijl andere oplossingen interne databases doorlopen. In opleidingsomgevingen kunnen duplicate content checkers bijvoorbeeld het werk van een student vergelijken met eerdere essays. Zo worden deze instituten in staat gesteld om voorbeelden van academisch wangedrag te identificeren.

In sommige gevallen voegen duplicate content checkers na elke check automatisch de gecontroleerde tekst toe aan hun database. Dit heeft een dubbel voordeel: de kwaliteit van toekomstige plagiaat checks wordt verbeterd. Bovendien worden auteurs voorzien van bewijs over de datum en de inhoud van hun eigen content. Dit laatste kan belangrijk zijn bij geschillen tussen twee contentmakers die beide de creatie en de publicatie van het originele stuk content opeisen dat gedupliceerd blijkt te zijn.

 

Duplicate Content Checker types en voorbeelden

 

Duplicate content checkers kunnen grofweg in twee hoofdtypes worden ingedeeld: interne duplicate content checkers en externe duplicate content checkers. Bij de eerste vorm checkt de tool alleen de content op de eigen website. Deze checks helpen om dubbele of zelfs driedubbele content te vermijden, met SEO als belangrijkste motivatie. Bij externe duplicate content checkers wordt ook de content op andere websites of andere bronnen gecheckt.

Hieronder stellen we de belangrijkste en meestgebruikte duplicate content checking tools en oplossingen voor:

  • Copyscape – Misschien wel de bekendste duplicatie content checker. Copyscape is een online dienst die is ontworpen om identieke of bijna-identieke content te detecteren op het gehele web. Deze tool wordt gebruikt om plagiaat te ontdekken, toevallige duplicate content op te sporen, of content die in vergelijkbare bewoordingen is gesteld als bestaande content.
  • Turnitin – Vooral gebruikt in academische settings zoals Hogescholen en universiteiten. Turnitin is een plagiaat checker, die nieuwe content controleert tegen het licht van bestaande online content, plus de reeds bestaande teksten die zijn toegevoegd aan de eigen database. Essays en andere content die zijn gecheckt door Turnitin worden automatisch toegevoegd aan de database. Zo worden gevallen voorkomen waarin studenten dezelfde stukken gebruiken als voorgangers, zelfs jaren na de originele inzending.
  • CopyGator – De CopyGator duplicate content checker werkt net even anders en is vooral gericht op bloggers. De tool monitort een RSS feed en maakt bloggers erop attent als hun content ook op een ander blog wordt gepubliceerd. Als aanvulling op het detecteren van ongeautoriseerd plagiaat helpt deze gratis tool bloggers ook om gevallen te identificeren waarbij hun content wordt geciteerd door andere bloggers.
  • Grammarly – De Grammarly plagiaatdetector vergelijkt nieuwe content met 16 miljard webpagina’s en met de ProQuest databases, waarin kranten, wetenschappelijke artikelen en andere gepubliceerde werken staan opgeslagen. Het is een online, webgebaseerd gratis dienst die vanuit een browser kan worden gebruikt. Bovendien integreert hij met andere Grammarly diensten, waarin de tekst kan worden gecheckt op spelling, grammatica en andere zaken die van belang zijn bij tekstschrijven.

 

Wat zijn mogelijke problemen bij Duplicate Content Checkers?

 

Hoewel plagiaat software en duplicate content checkers extreem behulpzaam kunnen zijn, komen ze ook niet zonder een aantal issues. Een van de grootste problemen is dat de software vaak geen onderscheid kan maken tussen plagiaat content en een citaat dat keurig als zodanig is gekenmerkt. Dit kan betekenen dat content als duplicate kan worden aangemerkt, zelfs als de auteur het citaat of de quote netjes volgens de copyright richtlijnen heeft afgehandeld.

Een ander issue betreft de reikwijdte van sommige duplicate content checkers als het gaat om eigen databases en de beperkingen van de Google index. Er bestaan immers webpagina’s die niet tevoorschijn komen in de Google index; bovendien zijn er soms publicaties die geen deel uitmaken van de eigen database.

Dit kan betekenen dat plagiaat niet wordt opgemerkt of dat een interne check op duplicate content bepaalde resultaten niet ziet of meeneemt.

Toch blijken deze beperkingen vrij miniem in het grotere geheel. Duplicate content checkers worden dan ook over het algemeen beschouwd als betrouwbaar voor de meeste doeleinden. Ze kunnen een groot aantal bronnen ineens checken met snelle resultaten als gevolg. Het is wel een goed idee om in sommige gevallen menselijke inspanningen erbij te betrekken om onderscheid te kunnen maken tussen quotes/ citaten en plagiaat.

 

Conclusie

 

Het publiceren van duplicate content kan een aantal problemen met zich meebrengen, van beschuldigingen van plagiaat tot verminderde zichtbaarheid op zoekmachines. Voor auteurs zelf kan het zeker toegevoegde waarde hebben om gevallen te detecteren waarin er plagiaat gepleegd is op jouw content of waarin je geciteerd bent. Daarom is toegang tot een duplicate content checker zoals Copyscape zeker aan te raden.


Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!