Skip to main content

Een goede opdrachtbeschrijving is het halve werk

'Gezocht: goede tekst over uitvaartverzekeringen. Bedankt!'

Welke tips u de auteur kunt meegeven zodat u precies die tekst krijgt die u voor ogen had, leest u hier.

'Gewoon een tekst' is al lang niet meer genoeg om een goede positie in de zoekmachineresultaten te bereiken. Een beetje zoekmachineoptimaliseerder ontwerpt van tevoren een contentstrategie, naar aanleiding waarvan de benodigde teksten worden besteld. Maar hoe krijgt u nou precies die teksten die aansluiten bij de doelen die u voor ogen heeft?

Gewenste informatie

Waarover dient de lezer geïnformeerd te worden? Noem als het even kan niet alleen het onderwerp van de tekst, maar ook eventuele deelonderwerpen. Als u bijvoorbeeld een reisportaal heeft, kunt u de auteurs vragen bij alle teksten in te gaan op het klimaat, de bereikbaarheid en de mooiste bezienswaardigheden. Mocht u zelf goede bronnen weten, dan kunt u gerust links in de opdrachtbeschrijving opnemen.

Tekstsoort

Gaat het om een forumbericht, een productbeschrijving, een blogtekst, een nieuwsbrief, of misschien wel iets heel anders? Deze informatie helpt de auteur onder meer bij de beslissing vanuit welk perspectief te schrijven, en geeft tevens alvast inzicht in de gewenste toon. Voorbeelden maken ook hier duidelijk wat u voor ogen heeft.

Stijl

Dient de tekst objectief te informeren, of de lezer over te halen om door te klikken of een product te kopen? In het laatste geval is het handig om te vermelden of u een duidelijke call-to-action aan het einde van de tekst wenst.

Aanspreekvorm

Wilt u dat de lezer met u, met je of zelfs helemaal niet wordt aangesproken? U mag het zeggen!

HTML-tags

In hoeverre dient de tekst geformatteerd te worden? De tekstverwerker op onze website biedt een beperkt aantal opties, waaronder vet, cursief, onderstrepen en opsomming. Bij het exporteren van teksten wordt deze formattering in HTML-tags weergegeven. Wilt u dit liever niet? Vermeld dat dan duidelijk in de opdrachtbeschrijving.

Overige wensen

Is er verder nog iets dat de auteur niet mag vergeten, zoals dat bepaalde producten niet genoemd mogen worden, of dat de bronnen onderaan de tekst dienen te worden opgesomd? Geef hem dat vooral mee.

Een goede opdrachtbeschrijving lijkt veel werk, maar dat hoeft het niet te zijn. Over het algemeen is deze namelijk, zoals eerder al opgemerkt, onderdeel van de contentmarketingstrategie. Daarnaast spreken voorbeeldteksten voor auteurs boekdelen en besparen u tijd. Bedenk tenslotte dat een eenduidige opdrachtbeschrijving niet alleen vragen van auteurs, herzieningsverzoeken en afwijzingen voorkomt, maar tevens in het geval van een afwijzing een belangrijke pijler vormt voor de onderbouwing van de afwijzing, waardoor de kans groter is dat wij ermee instemmen en u de tekst niet hoeft te betalen. Met een heldere opdrachtbeschrijving bespaart u dus uiteindelijk geld, tijd en energie. En bedenk: het hoeft geen boekwerk te worden, kort en krachtig is het devies!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!