EU-besluit hervorming copyright: wat betekent dat voor onze klanten en auteurs?
Het EU-parlement heeft met een nipte meerderheid besloten tot een hervorming die op veel kritiek stuit en aardig wat vragen oproept – in het bijzonder rondom het thema ‘uploadfilters’.
Voorstanders van de nieuwe regelgeving gaan uit van een eerlijkere vergoeding voor de auteurs en zien de hervormingen als een kans tot sterkere uitgeversrechten en daarmee ook voor de onafhankelijke journalistiek. Tegenstanders vrezen het einde van het vrije internet zoals we het nu kennen en voorspellen – naast censuur – ook een machtsconcentratie bij de grote platformen en uitgevers. Voor jullie is waarschijnlijk het meest relevant wat het besluit voor je samenwerking met Textbroker betekent.
Daarom doen we hieronder een poging om wat duidelijkheid in de nieuwe regelgeving te verschaffen.
Wat is copyright eigenlijk?
Copyright heeft als doel om de geestelijke en persoonlijke waarden van een auteur te beschermen. Omdat copyright niet overal in de EU hetzelfde is (de laatste richtlijnen dateren nog uit 2001 en zijn dus opgesteld in het tijdperk vóór social media) probeert de Europese Unie al jaren om de rechten te actualiseren naar het huidige digitale tijdperk. Bij de aanpassing zou duidelijkere regelgeving rondom het gebruik van beschermd werk zoals muziek, video’s, beeld en tekst centraal moeten staan.
Onderwerpen voor de geplande copyright hervorming zijn onder andere:
- Artikel 15 (voorheen 11): dit regelt de nevenrechten voor uitgevers. Volgens dit artikel moeten uitgevers voortaan hun auteurs licensie verlenen om de door hen gecreëerde content door derden te laten gebruiken. Bedrijven betalen dan dus voor online artikelen. Ook zoekmachines mogen niet zomaar meer aan gebruikers Featured Snippets tonen, want ook aan dit soort korte teasers zijn voortaan kosten verbonden.
- Artikel 17 (voorheen 13) legt de nieuwe regelgeving vast rondom online platforms zoals Facebook of YouTube. Vanaf nu zouden de operators aansprakelijk moeten zijn als gebruikers content uploaden die door copywright is beschermd. Gezien de enorme hoeveel User Generated Content die online beschikbaar is, kan dit waarschijnlijk alleen door automatische filters gerealiseerd worden. Bijvoorbeeld via uploadfilters.
Copyright bij Textbroker: wat kan ik verwachten als ik teksten bestel of wil laten schrijven?
Copyright is bij Textbroker altijd al van groot belang geweest. Zo zijn wij van mening dat het gebruik van teksten die met copyright beschermd zijn, niet zonder toestemming van de auteur mag plaatsvinden en dat auteurs uiteraard ook betaald moeten worden voor hun diensten. Ook al is het copyright niet overdraagbaar en blijft het bij de auteur, gaan Textbroker-auteurs altijd – via een vinkje – akkoord met de verkoop van hun teksten op ons platform. Onze opdrachtgevers krijgen vervolgens de benodigde, exclusieve gebruiksrechten. Op die manier spelen ook onze klanten op zeker, aangezien ze steeds op unieke content kunnen rekenen en niet hoeven te vrezen dat teksten die voor hen zijn geschreven aan derden worden verkocht.
Als platform zijn wij daarmee een stap vooruit: wij verduidelijken altijd de noodzakelijke rechten van auteurs en geven hier gepaste licensies voor. Daarom tasten de veelbesproken thema’s ‘uploadfilter’ en ‘censuur’ Textbroker in het geheel niet aan. Tenslotte geven wij alleen licensies af voor individueel geschreven teksten met toestemming van de auteur aan de klant.
De huidige situatie moedigt het laten schrijven van nieuwe content zelfs aan. Ze biedt immers nóg een argument voor unique content, naast het niet kopiëren en opnieuw plaatsen van reeds gepubliceerde content.
El-Hadi Zahri
CEO Textbroker
Reacties
Saïd 13. april 2021 - 13:28
Wat ik vrees is dat veel mensen gediscrimineerd voelen zich door textbroker.
angelika.jung-peeters 7. mei 2021 - 12:05
Waroom denk je dat?