Skip to main content

Het beruchte Google Translate

Hier een raadsel om u weer even wakker te maken: wat heeft meer dan 200 miljoen dagelijkse gebruikers, kent meer dan 100 miljard woorden en heeft 103 talen in een tijdsbestek van 10 jaar aangeleerd? Dat kan natuurlijk alleen maar over Google Translate gaan.

Hier een raadsel om u weer even wakker te maken: wat heeft meer dan 200 miljoen dagelijkse gebruikers, kent meer dan 100 miljard woorden en heeft 103 talen in een tijdsbestek van 10 jaar aangeleerd? Dat kan natuurlijk alleen maar over Google Translate gaan.

De kunst van het vertalen

Google Translate kan erg nuttig zijn voor kleine fragmenten en uittreksels. Hoewel het absoluut geen vervanging is voor het kwalitatieve vertaalwerk van professionals, biedt deze tool van Google een enorme database van woorden en vertalingen. Vandaag de dag zijn bijzonder nauwkeurige vertalingen mogelijk. Inbegrepen in de database van Google Translate zijn bijvoorbeeld de bijbel, EU-documentatie en zelfs verschillende thrillers.

Spreek je … Indonesisch?

De tool van Google heeft een lange reis afgelegd sinds het ontstaan ervan, toen enkel Engels en Arabisch werden ondersteund. Wist je dat de meest voorkomende vertalingen momenteel vanuit het Engels worden gedaan naar het Indonesisch, Arabisch, Russisch en Portugees? Google Translate herkent talloze talen, al zijn de vertalingen soms nog niet helemaal perfect.

Veel oefenen maakt het perfect

Iedereen die ooit een vreemde taal heeft geleerd, weet dat je het alleen maar beter gaat spreken, lezen en schrijven als je veel oefent. Oefening baart kunst, zeker als je de taal veel spreekt met andere mensen die het als hun moedertaal gebruiken. Dat geldt ook voor Google Translate. Het is namelijk mogelijk om voorstellen en correcties aan te dragen, om zo het kunnen van Google Translate te verbeteren.

Zeg wat je ziet in het buitenland

Zoals dat met alle digitale dingen is gegaan, heeft Google Translate zich in een rap tempo ontwikkeld. Met de Google Translate-app is het platform internationaal doorgebroken op de smartphonemarkt. Met behulp van de camera kan men vertalen wat de camera leest. Ontzettend handig als je op vakantie bent, want zelfs offline is de mobiele applicatie van Google Translate te gebruiken.

Google Translate: wees voorzichtig

Niemand kan ontkennen dat Google Translate talloze grenzen heeft verlegd en barrières heeft doorbroken. Probeer echter de verleiding te weerstaan om Google Translate te gebruiken voor bijvoorbeeld belangrijke documenten. Mensen die de taal echt spreken, hebben snel genoeg door dat de vertaling uit Google Translate komt. Bovendien kan het onnauwkeurig vertalen van juridische documenten en contracten grote gevolgen hebben.

Het maakt niet uit hoe vaak je het gebruikt, of je het fantastisch vindt of juist haat, niemand kan ontkennen dat Google Translate best indrukwekkend is. Wie weet wat de tool in de toekomst allemaal zal kunnen.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!