Skip to main content

Hoe werk je succesvol met freelancers?

Je hebt een eigen bedrijf en stuit regelmatig op het verlangen naar veel en goede content, waaronder blogs, productbeschrijvingen en websiteteksten. Eigenlijk heb je amper tijd om ze te schrijven, want de kernfocus ligt bij het doen van zaken. Helaas heb je niet het budget om een paar snelle, professionele copywriters in te huren of is er niet genoeg content nodig om een part-time professional in dienst te nemen.

 

Wat jij nodig hebt, zijn gemotiveerde en goede freelancers, die sterke teksten schrijven en flexibel zijn op de tijden dat je ze nodig hebt. Ze zijn betrokken bij je bedrijf, maar je hebt geen verplichting om ze opdrachten te geven. Daarnaast kies je per project wat voor schrijver je vraagt: een creatieve freelancer, diegene met een zakelijke achtergrond of juist een hele concrete copywriter?

 

Kortom, waarom zou je iemand inhuren op kantoor en eindeloos laten wachten op nieuwe opdrachten? Nu heb jij je freelancer op het moment dat je hem nodig hebt. Zolang er maar een strak plan met deadlines, een strategie en eventuele planning van social media post ligt. Eén ding is zeker: je vindt jouw passende freelancer(s) in no-time bij Textbroker, aangezien we de schrijvers ’taggen’. Heb je een dierenzaak? Dan past een copywriter met een achtergrond met dieren goed. Gaat het om juridische teksten? Copywriters met een achtergrond in rechten vind je zo. Vanuit Textbroker helpen wij met de planning, de invoer van de opdrachten en een soepel verloop van het proces en de aanlevering.

 

Aangezien wij freelancers hebben die vanuit diverse vakgebieden en sectoren werken, is er ook een breed spectrum aan expertise. In dit artikel geven we je tips, zodat je een succesvolle samenwerking met freelance schrijvers, journalisten, copywriters en professionals uit andere werkgebieden krijgt.

 

Waarom een freelancer inhuren?

 

 

Wellicht vraag je je af waarom je überhaupt een freelancer moet inhuren. Zij kunnen echter veel werk uit handen nemen, vooral het werk dat je zelf niet kan uitvoeren, vanwege tijd of kennis. Het gaat hier over de planning, en het schrijven en redigeren van teksten. Daarnaast hebben copywriters een goed gevoel voor taal, waardoor ze snel en toegankelijk met een tekst weten te prikkelen. In elk veld – van dieren tot rechten – vind jij je experts die schrijven over de onderwerpen die je belangrijk vindt. Als je vaak diverse teksten voor verschillende onderwerpen nodig hebt, kan het helpen om door het portaal van Textbroker te gaan. Hierdoor vind je een passende auteur voor elk onderwerp. Daarnaast kan het helpen als je de freelancer persoonlijk aanspreekt. Waarom wil je graag werken met diegene? Waar ligt jouw passie met betrekking tot je bedrijf? Zo heeft de freelance auteur ook meer binding met jou als opdrachtgever en het werk.

 

Na het schrijven van het artikel heeft het proeflezen en het redigeren van teksten prioriteit. Zelfs al zou je alle artikelen zelf schrijven, is het goed om een tekst-editor ernaar te laten kijken. Vaak is het moeilijk om je eigen valkuilen in de tekst terug te vinden, terwijl een editor deze er zo uithaalt. Ook straalt het professionaliteit uit, als je teksten o.a. grammaticaal en inhoudelijk kloppen. Zelfs de grootste schrijvers en tijdschriften hebben tekst-editors, dus voel je zeker niet bezwaard. Freelance copywriters geven je rust en vertrouwen, zodat jij je kan richten op je belangrijke zaken.

 

Waarom worden auteurs zelfstandigen?

 

 

Freelancen levert vrijheid, onafhankelijkheid en ruimte voor nieuwe uitdagingen op. Zo kan de freelancer zelf kiezen waar hij op focust en hoe hij wil groeien. Daarnaast bepaalt hij zijn eigen werkplek. Het kan dat op deze manier het werk- en privéleven goed te combineren zijn voor de freelancer. De start van de dag, de vakanties en het aannemen van opdrachten: er is veel vrijheid. Natuurlijk moet de freelancer leven met deadlines, maar is er meer flexibiliteit dan een baan in loondienst.

 

Aan het begin van de carrière van een freelancer kan het nog moeilijk zijn om genoeg te verdienen om rond te komen, terwijl na een aantal jaar het juist erg kan groeien. Er zijn veel schrijvers die naast hun schrijfwerk ook nog een part-time baan hebben die stabiel is. Er is zeker niet altijd een opleiding nodig om te werken als auteur, vaak gaat het om leergierigheid, discipline en talent. Soms is het fijn om een auteur te hebben met een bepaalde kennis van een bepaald gebied. Zo kun je voormalige of werkende artsen laten schrijven over medische onderwerpen. Toch is het heel belangrijk voor freelancers dat ze een eigen automatie houden. Als je dit in je achterhoofd houdt, krijg je zeker succes met je freelancer.

 

Wie heb je nodig?

 

 

Het is belangrijk dat je freelance auteur je doelgroep begrijpt en hierop in kan spelen met duidelijke teksten. Hierdoor moet je je doelgroep formuleren en communiceren met de freelancer of hij hier wat mee kan. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat voor artikelen je zoekt. Zo heb je content, waarvoor experts van een onderwerp nodig zijn, teksten met tips, teksten die aandacht en interactie genereren, adverterende content en SEO content die goed in zoekmachines wordt gevonden. Wat voor content je ook nodig hebt, zorg dat je deadline ruim voor het plaatsen op de website is, zodat je zeker weet dat je definitieve teksten echt passend zullen zijn. Er is dan namelijk nog ruimte voor een herziening of het verwerken van feedback.

 

Hoe communiceer je met je freelancer?

 

 

Veel freelance schrijvers en andere professionals die schrijven zijn communicatief, in ieder geval op tekstueel niveau. Wederzijdse respect voor en vertrouwen in elkaar staan voorop. Veel schrijvers hebben wel een bepaalde creativiteit die ze graag uiten tijdens het schrijven. Als je hen meer vrijheid geeft, kan dit interessantere content opleveren. Probeer jezelf eens te verrassen, door een schrijver de volledige vrijbrief te geven. Als dit niet werkt, leer je ook weer meer over jouw behoeften met betrekking tot content. Bij productbeschrijvingen is dit een ander verhaal, aangezien er dan vrij veel eisen zien die er in ieder geval in moeten komen.

 

Als je kiest voor een goedkopere optie, betekent dit ook dat je meer geduld moet opbrengen en je verwachtingen omlaag moeten gaan. Toch zullen beginners wel weer meer openstaan om je wensen te verwerken: hun enthousiasme is groot. Het kan lastig zijn om bij iemand die heel positief overkomt wat stevige kritiek te geven, maar van beginner tot professional, je mag altijd je kritiek uiten. Probeer dit wel opbouwend en met geduld op te schrijven, zodat er geen irritatie ontstaat. Bouw een goede band op en houd je visie op een langdurige samenwerking. Zo ben jij blij met de goede teksten en voelt je auteur zich gezien, waardoor hij blijft en wil groeien. Beloon prestaties door het geven van meer opdrachten en formuleer je verwachtingen zo duidelijk mogelijk. Zo zijn er bij Textbrokers opdrachtgevers die hun opdrachten heel vrij laten, dat aantrekkelijk voor de schrijver kan zijn. Er zijn ook veel opdrachten met veel eisen, omdat de opdrachtgever dit belangrijk vindt. Als een auteur die aanneemt, is het belangrijk dat hij de wensen duidelijk voor ogen heeft. Schrijf dit duidelijk op en laat het ook checken door Textbroker of collega’s, zodat je gegarandeerd goede en passende teksten krijgt.

 

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat het niet klikt met een schrijver of dat de auteur op een lager niveau presteert. Wij houden dit goed in de gaten en mocht dit voorkomen, komen wij gelijk tot actie door de tekst af te wijzen, de auteur concreet te benoemen wat er moet veranderen of de freelancer op een lager niveau neerzetten. Kortom, als je met ons in zee gaat, zorgen wij ervoor dat je zoveel mogelijk tijd overhoudt voor de dingen die je belangrijk vindt in je bedrijf.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!