Skip to main content

HTML: een korte geschiedenis

Tandwielen met de letters HTML ervoor

Als auteur heb je er dagelijks mee te maken: HTML, ofwel Hypertext Markup Language. HTML is een soort computersemantiek – het beschrijft hoe een webpagina eruit moet komen te zien of hoe de structuur van een document moet worden opgebouwd. HTML doet wonderen voor je tekst. Zonder HTML krijg je geen links, geen mooie lay-out met duidelijke koppen, subkoppen, bullets, schuine letters of vette letters voor extra aandacht. Hoera dus voor alle mogelijkheden van HTML, maar waar komt deze ’taal’ vandaan en welke ontwikkelingen hebben geleid tot het HTML dat we nu kennen?

De geboorte van HTML

HTML zag in 1990 het licht. Programmeur Tim Berners-Lee bedacht dat we een manier nodig hadden om informatie zeker te stellen en belangrijke documenten uit te wisselen. Ook voor mensen die het oorspronkelijke SGML niet gebruikten of er zelfs niet bekend mee waren. SGML was het oudere, minder ontwikkelde broertje van HTML. SGML staat voor Standard Generalized Markup Language en was een vrij ‘platte’ manier om tekst te programmeren. De grote sprong voorwaarts bij HTML was de mogelijkheid om hyperlinks in te voegen. Vandaar de naam Hypertext Markup Language. Met HTML was een nieuwe generatie programmeertaal geboren.

Standards, please

Toch kon HTML in het begin nog makkelijk worden gemanipuleerd. Diverse browsers toonden verschillende versies van HTML. Zo oogde je website fantastisch op de ene browser en als een rommelige bak sla op een andere. Tijd dus om HTML te voorzien van een strenge ‘grammatica’. Standaardisatie was hard nodig om via elke browser hetzelfde in beeld te krijgen.

HTML: van talentvolle peuter naar jong volwassene

Vanaf 1995 publiceerde het World Wide Web Consortium gestandaardiseerde HTML-richtlijnen. De officiële versie HTML 2.0 werd gelanceerd in 1995, met nog wat aanpassingen tot aan het bekende HTML 4.01 uit december 1999. Zo trad HMTL het volwassen leven tegemoet, nog net voor de millenniumwissel.

CSS: een waardevolle vriend

Toch bleek er nog iets anders nodig naast HTML om geweldige websites te creëren. HTML werd de taal om content te structureren. Zijn beste vriend CSS (Cascading Style Sheets) werd verantwoordelijk voor de styling van webpagina’s. Zo kreeg HTML de vrijheid om zelf verder te ontwikkelen en tegelijkertijd veel gebruiksvriendelijker te worden.

Een mooie toekomst voor HTML

Op dit moment is XHTML in opkomst: een ‘schonere’, nog efficiëntere versie van HTML. Als auteur kun je je daarop alleen maar verheugen!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!