Skip to main content

Het ideale format voor online teksten

light bulb with words

Voor internet schrijven is een ware kunst. Twitter, Facebook, Snapchat, allemaal kennen ze een ideaal aantal tekens en tone of voice. Pas echt ingewikkeld wordt het als je geen korte posts, maar een soepel lopende longread of informatief artikel voor online gebruik moet schrijven. Het geheel moet niet alleen op elk device goed leesbaar zijn en aantrekkelijk ogen, maar ook vanaf de eerste zin boeien en je lezer blijven aanzetten tot doorlezen. Hoe deel je nu zo’n online tekst het beste in?

Zeven tips voor het ideale format van je online tekst

1. Bied structuur
Schrijven voor internet doe je het beste kort. Krachtig. En met een structuur die de lezer direct duidelijk wordt. Maak kopjes en verdeel ze in een logische volgorde die je verhaal ondersteunt. Werk met lijstjes en opsommingen.

2. Korte zinnen
De belangrijkste informatie zet je vooraan in de zin. Schrijf actief en probeer zinnen van maximaal 10 tot 12 woorden te schrijven.

3. Wijs de weg met leestekens
Stel je weleens een vraag? Zo activeer je de lezer. Speel met komma’s op strategische punten, zodat je publiek zich niet kan vergissen in de betekenis van je zin. En wees zuinig met aanhalingstekens, ze leiden af. Leestekens zijn net verkeersbordjes. Ze wijzen de weg en kunnen je digitale reis maken of breken.

4. Maak het concreet en wissel af
Wat overtuigt jou meer? ‘Een net leveringsbeleid’ of ‘Vandaag besteld, morgen vóór 18.00 uur in huis’? Hoe concreter je de zaken maakt, hoe beter. Hetzelfde geldt voor afwisseling in je woordkeuze. Maak het leuk voor je gebruikers, geef ze een reden om door te lezen. Liever 3 verschillende termen dan 3 keer hetzelfde woord. Een huis kan ook een accommodatie, woonplek of thuis zijn…

5. Mooie citaten
Niets treft zo raak zijn doel als een passend citaat. Een goedgekozen citaat geeft je tekst lucht, diepgang en verrast je lezer. Mandela of Cruijff, een autoriteit of zelfs de koning: laat ze met hun wijsheid jouw tekst de nodige kracht bijzetten.

6. Maak je tekst deelbaar
Mensen vinden het leuk om een goed artikel te delen. Heb je iets geschreven dat veel mensen zal aanspreken? Complimenten! Maak je lezers het delen op hun eigen social media makkelijk met deelbuttons voor Facebook, YouTube, Twitter & Co.

7. Verras met mooi beeld
Een foto of een sterke afbeelding blijft de beste vriend voor een tekst. Beelden blijven langer in ons geheugen hangen dan woorden. Bovendien kun je met een sterke foto jouw verhaal precies die kant op sturen die jij in gedachten had. Vooral afbeeldingen van mensen, humor of verrassende foto’s die tot nadenken aanzet doen het altijd goed!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!