Skip to main content

De beste online informatiebronnen, anders dan Wikipedia

Gang met boekenrekken in een bibliotheek, een vrouw leest een boek

In de meeste gevallen moet je op onderzoek uit om een inhoudelijk correcte tekst te kunnen schrijven. Wikipedia kennen we allemaal, maar welke informatiebronnen of websites kun je nog meer raadplegen voor betrouwbare informatie? Hieronder vind je 5 tips van ervaren schrijvers.

1. Statistica

Statistica is, zoals de naam al doet vermoeden, dé ‘cijferboer’ onder de kennisportals. Hier vind je een breed scala aan recente statistieken, afkomstig uit betrouwbare bronnen. Soms moet je betalen voor de informatie of moet je je inschrijven, maar de kwaliteit van de website is dat zeker waard.

2. HubSpot

Het bekende HubSpot levert naast CRM-software ook veel informatie over online marketing voor ondernemingen. Hun uitstekende blog is een bron van SEO-onderwerpen, geschreven door erkende experts.

3. Reference.com

Minder bekend, maar ook erg handig bij research is reference.com. Deze website genereert een algemeen overzicht over een specifiek onderwerp. Zo kies je heel makkelijk welk (achtergrond)artikel voor jouw tekst van toepassing kan zijn.

4. Encyclopedia.com

De website encyclopedia.com kun je het beste vergelijken met de enorme boekenplank aan encyclopedieën die je vroeger aantrof in de boekenkast van je ouders of grootouders. Deze enorme online portal vormt een betrouwbare kennisbron en geeft je directe toegang tot meer dan 200.000 verschillende onderwerpen. Een beetje zoals Wikipedia dus, maar het verschil tussen Wikipedia en Encyclopedia zit hem in de bron van de informatie. Waar Wikipedia een open source informatiebron is, laat Encyclopedia alleen data toe van geverifieerde bronnen als Columbia Encyclopedia en Oxford University Press. Fact-checking op zijn betrouwbaarst dus. De onderwerpcategorieën variëren van geschiedenis, literatuur en sociale wetenschappen tot religie en zo veel meer.

5. Scholarpedia

Scholarpedia kan je zien als de grote neef van Wikipedia, maar dan met een officieel universitair diploma. Het grootste voordeel van Scholarpedia is dan ook dat alle bijdragers aan deze website flink worden doorgelicht op hun kennis en ervaring. De website heeft een herkenbare layout: net als bij Wikipedia vind je een logische opbouw van de informatie en veel outbound links aan het einde van elk artikel.

Het internet is toegankelijk voor iedereen. Daardoor is het vaak lastig in te schatten hoe betrouwbaar de gevonden informatie is. Iedereen kan zich tenslotte een expert noemen, ook al is het niet zo. Daarnaast zijn de inzichten in en de kennis over een bepaald onderwerp continu aan ontwikkeling onderhevig en moet je altijd op zoek gaan naar informatie die up-to-date is.

Met de bovenstaande online portals ben je verzekerd van betrouwbare informatie uit gecheckte bronnen. Elke van de genoemde websites kent zijn eigen voordelen. Zo heb je altijd een mooi alternatief bij de hand voor Wikipedia!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!