Skip to main content

Keywords ontcijferen: de zoektocht naar de juiste balans

De term SEO is onlosmakelijk verbonden met online content. Wat heeft het voor zin om goede content te maken, wanneer deze teksten vervolgens nauwelijks vindbaar zijn? Keywords spelen een essentiële rol in de ranking van zoekresultaten. In principe hebben deze sleutelwoorden twee belangrijke taken: enerzijds zorgen ze ervoor dat content makkelijk vindbaar is in zoekmachines. Anderzijds zorgen keywords ook voor een duidelijke structuur, waarbij ze het hoofdonderwerp van een tekst onderstrepen. Waar het vroeger voldoende was om teksten volledig vol te stoppen met relevante keywords (keyword stuffing) is er tegenwoordig een meer verfijnde aanpak nodig. Het algoritme is slimmer geworden, maar hoe kraak je de code? Hier zijn een paar overwegingen voor het vinden van de perfecte keywords en hoe je ze gebalanceerd gebruikt.

 

Zorg voor afwisseling

Iedere tekst heeft één hoofdkeyword nodig dat de essentie van de content vangt. Dit sleutelwoord moet terugkomen in de titel, eerste alinea, tussenkopjes en de verdere body van de tekst. Naast dit belangrijkste keyword is het waardevol om ook naar gerelateerde sleutelwoorden te kijken. Wat zijn geschikte synoniemen? En wat voor keywords zijn gerelateerd aan het hoofdkeyword? Door dit te onderzoeken, creëer je een netwerk aan keywords dat voor meer afwisseling zorgt. Zo blijft de content levendig, maar is de kans ook groot dat je website hoger rankt.

 

Denk niet zoals het algoritme

Er zijn allerlei handige tools die het vinden van de juiste keywords vergemakkelijken. Deze tools tonen op welke keywords er het meest gezocht wordt en hoeveel concurrentie er is om hoog te ranken met deze sleutelwoorden. Enkele tools geven ook suggesties voor keywords die op jouw zoekterm aansluiten. Deze hulpmiddelen zorgen voor een goede basis in je keywordonderzoek, maar het is belangrijk om sleutelwoorden niet achteloos uit een database te kopiëren. Een algoritme kan namelijk nooit denken zoals een mens dat doet. Dat betekent dat sommige keywords misschien niet bij je content passen, terwijl ze wel hoog ranken. Neem dus altijd een stap terug en onderzoek of iedere suggestie geschikt is voor het verhaal dat jij wilt vertellen.

 

Let op de context van de content

Google kijkt inmiddels niet meer enkel naar de losse content op je website. De zoekmachine vindt het belangrijk om gebruikers naar betrouwbare bronnen te sturen, die inhoudelijk sterke content leveren. Daardoor kijkt het algoritme ook naar de context van de content. Staat een tekst over schoenen op een website die voornamelijk over interieurstyling gaat? Dan is de kans groot dat de content minder hoog zal ranken. Het is dus belangrijk om keywords te gebruiken die de content aan de rest van je website koppelen. Waarom is het relevant dat deze tekst op deze website staat?

 

Hogere ranking of hogere conversie?

Tijdens de zoektocht naar de juiste keywords kom je voor een belangrijke vraag te staan: wat wil je met de sleutelwoorden bereiken? In de meeste situaties is vooral de ranking van een keyword leidend. Het is namelijk het doel om content zichtbaar te maken in zoekmachines, waardoor hoog rankende keywords in de tekst verwerkt moeten worden. Maar een hoge ranking zorgt niet direct voor meer clicks. Lezers zijn namelijk op zoek naar specifieke informatie en willen enkel content lezen die ze deze informatie geeft. Daarom is het ook belangrijk om zogenaamde long-tail keywords in de content te verwerken. Dit zijn langere, meer specifieke sleutelwoorden waar minder op gezocht wordt. De conversieratio van deze keywords is over het algemeen wel hoger. Het resultaat? De lezers die op zoek zijn naar deze keywords, zijn veel sneller geneigd om jouw content daadwerkelijk te lezen. Een goede balans tussen sleutelwoorden met een hoge ranking en een hoge conversieratio is dus belangrijk.

 

Houd rekening met de lezer

Het uitzoeken van keywords is voornamelijk een technische kwestie. Je houdt je bezig met cijfers, clicks en rankings, maar heb je ook oog voor de lezer? Uiteindelijk is SEO slechts een middel om je uiteindelijke doel te bereiken: het vinden van lezers die openstaan voor jouw boodschap. Daarom mag ook de leesbaarheid van de content niet uit het oog worden verloren. Lezers bezoeken je website niet alleen om informatie op te zoeken, maar proberen ook in te schatten of je een betrouwbare partij bent. Grammaticale fouten en rommelige keywords tasten deze betrouwbaarheid alleen maar aan. Keywords zoals “schoenen dames Amsterdam”, mogen dan wel hoog ranken, maar maken zelfs de sterkste content onleesbaar.

 

Denk ook aan de auteur

Je schakelt een ervaren auteur in om SEO-vriendelijke teksten te schrijven, dus je zit sowieso goed, toch? Een goede auteur kan de meeste keywords moeiteloos in een ijzersterke tekst verwerken, maar wonderen verrichten is nog altijd onmogelijk. Onlogische keywords zullen altijd onlogisch blijven, zelfs wanneer een ervaren auteur ze in een tekst probeert te passen. Hetzelfde geldt voor grammaticaal incorrecte keywords of lange en rommelige sleutelwoorden. Is de kwaliteit van de keywords niet goed? Dan zal dit het schrijfproces belemmeren, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een goed lopende en pakkende tekst te schrijven.

 

Vind de juiste keyword density

De keyword density in een tekst geeft aan hoe vaak een keyword procentueel gezien in de tekst voorkomt. Door het belang van sleutelwoorden heb je mogelijk de neiging om een keyword zo vaak mogelijk in de content te verwerken. Tegenwoordig wordt dit soort keyword stuffing echter afgestraft door zoekmachines zoals Google. Overmatig keywordgebruik biedt weinig meerwaarde en kan zelfs de leesbaarheid van de tekst aantasten. Hetzelfde probleem ontstaat wanneer je te veel verschillende sleutelwoorden in een tekst wilt verwerken. Moet een tekst van 300 woorden 25 verschillende keywords bevatten? Dan komt dat de leesbaarheid niet ten goede. Probeer het aantal sleutelwoorden dus te beperken tot de noodzakelijke kern. Een keyword density tussen de 1% en 3% is een goede richtlijn.

 

Conclusie

Er komt heel wat kijken bij het vinden van de perfecte keywords. Dat begint bij het vinden van het juiste hoofdkeyword: welk woord vangt het onderwerp van de content perfect? Vervolgens zorg je voor voldoende variatie door synoniemen en gerelateerde keywords te vinden, eventueel met behulp van een handige tool. Neem deze suggesties niet zomaar over, maar neem de tijd om te beoordelen of alle hoog rankende sleutelwoorden daadwerkelijk bij je content passen. Zorg ervoor dat ze aansluiten op de identiteit van je website en bedenk of ze het juiste doel bereiken. Wil je vooral de vindbaarheid van de content verbeteren? Of wil je lezers ook overhalen om op je content te klikken?

Zodra je de juiste sleutelwoorden hebt gevonden, is het tijd om na te denken over de toepassing. Zijn de keywords duidelijk en makkelijk leesbaar? Zijn ze subtiel in een tekst te verwerken of zorgen ze voor rommelige en grammaticaal incorrecte zinnen? En worden ze niet te veel gebruikt? Wanneer je de juiste sleutelwoorden op een natuurlijke manier in sterke content verwerkt, heb je de keywordcode gekraakt.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!