Skip to main content

Neem je eerste opdracht aan

Nadat je je aanmelding met het eerste deel van onze tutorial afgesloten hebt, kun je direct aan de slag. Zoek tussen de talrijke opdrachten en vind de passende opdracht voor jouw interesse en vakkennis!

Ga aan de slag – Opdrachten aannemen en schrijven

Onder Opdrachten > Opdrachten Tonen vind je alle opdrachten op jouw kwaliteitsniveau gesorteerd in thema’s en categorieën. Als je op een van de getallen achter de thema’s klikt, wordt jou een lijst getoond met alle opdrachten die in een bepaald classificatieniveau beschikbaar staan. De niveaus staan steeds boven het getal aangegeven. Kies een opdracht waarvan de titel je aanspreekt en bekijk de gedetailleerde opdrachtbeschrijving.

Als een opdracht geen concrete opdrachtbeschrijving heeft, kan men er alsnog niet gewoon op los schijven. Hoe minder specifiek de opdrachtgever is, des te meer speelruimte hij je wel geeft in het onderwerp van de tekst. Schrijf een tekst van de gewenste lengte die perfect bij de gekozen titel past (bijvoorbeeld: ‘huur nu een auto in Amsterdam’). Let erop dat alleen het aantal woorden worden wordt betaald dat de opdrachtgever heeft opgegeven als maximum. Verlangt de opdrachtgever dus maximaal 400 woorden, maar je schrijft er 500, dan word je nog steeds voor 400 woorden vergoed.

Let er ook op dat de tekst binnen de aangegeven deadline naar de opdrachtgever moet worden verzonden. Doe je dit niet, dan gaat de opdracht in dit geval na precies een dag, dus 24 uur, nadat je de opdracht hebt aangenomen terug in de verzameling voor OpenOrders en is hij weer vrij voor andere auteurs. Jouw geschreven tekst vervalt in dit geval. Laat het dus niet zover komen en maak vóórdat je de opdracht aanneemt alvast een inschatting of je de gestelde deadline kunt halen. Dat is voor jou (en ook voor de opdrachtgever) wel zo handig.

Mocht je erachter komen, dat het thema jou toch niet zo ligt als je in eerste instantie verwacht had, of is er sprake van overmacht en heb je geen tijd om te schrijven? Dan kun je je natuurlijk altijd van de onbewerkte opdracht ontdoen. Klik hiervoor op de Bewerking afbreken-knop. Wij adviseren je wel de afbrekingsquote zo laag mogelijk te houden; een klant ziet in zijn account alleen dat zijn of haar opdracht door jou wordt geschreven. Je zult begrijpen dat het vervelend is dat na bijvoorbeeld 2 dagen ‘wachten’ de opdracht weer terug in de pool wordt geplaatst en de deadline opnieuw ingaat.

Natuurlijk moet je jouw tekst niet in alle haast schrijven. Je hoeft niet continu bij Textbroker.nl aangemeld te zijn, maar je kunt de tekst opslaan en het schrijven van de tekst op een later tijdstip voortzetten. Onder Account > Instellingen kun je de optie Woorden tellen en opslaan activeren. Vorderingen die je tijdens het schrijven van de tekst maakt, worden op deze manier automatisch opgeslagen. Wij adviseren jou om de tekst voor de zekerheid ook in een tekstverwerkingsprogramma, zoals Word of Open Office Writer, lokaal op te slaan.

Bedenk goed dat dat elke opdrachttekst van jouw eigen hand afkomstig dient te zijn. Wij garanderen onze klanten unieke inhoud (unique content) en elke tekst wordt door een automatische controle op plagiaat gecontroleerd. Als jouw tekst met andere bronnen overeenkomt, krijg je de tekst terug en kun je deze aanpassen.

Contact met de opdrachtgever

Als je bij het schrijven van de tekst meer informatie nodig hebt, kun je de opdrachtgever een bericht sturen. Ons portaal beschikt namelijk over een berichtensysteem voor communicatie tussen auteurs en klanten. Let erop dat iedere uitwisseling van contactgegevens om Textbroker te omzeilen niet toegestaan is. Wie toch probeert om met klanten buiten Textbroker om te handelen, moet met een waarschuwing of een blokkering van zijn of haar profiel rekening houden. Sommige klanten hebben een aanvullende overeenkomst met Textbroker gesloten, die de uitwisseling van bijvoorbeeld e-mailadressen toestaat, als er alleen zinvol gewerkt kan worden aan opdrachten met behulp van bepaalde bestanden. Hier wordt de auteur over geïnformeerd.

Keywords gebruiken

De opdrachtgever kan voor elke opdracht de optie voor keywords activeren. Dat betekent dat in een tekst de opgesomde keywords een vast aantal keer gebruikt moeten worden (bijvoorbeeld ‘Amsterdam Rijksmuseum’, ‘rondvaart door de grachten’, enz.). Je kunt deze tekst pas inleveren als je alle keywords precies zoals opgegeven in de tekst hebt verwerkt.

De opdrachtgever geeft bovendien aan of je de keywords exact zoals aangegeven moet gebruiken of dat je ze om kunt buigen en passend in de zin mag plaatsen. Hiervoor staan de optie tot flexie (enkelvoud danwel meervoud van sleutelwoorden toegestaan) en verbindingswoorden toestaan (in plaats van bijv. ‘rondvaart grachten’, ook toegestaan:  ‘rondvaart door de grachten’) tot zijn of haar beschikking. Een lijst van toegestane verbindingswoorden kun je tijdens het schrijven ook altijd opvragen.

Voordat je de opdracht aanneemt zie je een timer staan van 10 minuten achter Countdown. Dit is niet jouw deadline, maar de tijd die je hebt om te besluiten of je de opdracht wel of niet wilt schrijven. Wil je met de opdracht aan de slag? Druk dan op de groene knop onderaan ‘Ik wil deze tekst schrijven’.

Exclusieve opdrachten aannemen met DirectOrder

Als je een goede tekst afgeleverd hebt en de klant hiermee tevreden is, stuurt hij jou in de toekomst misschien een DirectOrder (DO). Deze exclusieve opdracht is alleen voor jou bedoeld en is voor geen enkele andere auteur zichtbaar. En het beste is: jij bepaalt zelf de prijs. Je stelt in jouw profiel in hoeveel cent jouw woord bij DirectOrders kost, onafhankelijk van het aantal sterren dat je hebt. Ook kun je deze individuele woordprijs voor elk van jouw klanten extra instellen als je op hun klanten-ID klikt.

Deze voor de klant ingestelde prijs geldt tot jij hem verandert. Zelfs als je jouw algemene prijs in het profiel verandert, blijft de reeds afgesproken DO-prijs voor deze klant hetzelfde. Je kunt handmatig elke prijs naar jouw voorstelling aanpassen. Als de opdrachtgever jou een DO stuurt, dan is het tegen de op dat moment geldende voorwaarden. Verander jij jouw prijs per woord, dan dient de prijs voor klanten waar je reeds voor geschreven hebt (en dus al een prijsovereenkomst mee gemaakt hebt) apart te worden aangepast. Informeer deze klanten van tevoren over de aanpassing.

Aan opdrachten werken in een team met TeamOrder

Naast OpenOrder en DirectOrder bestaat ook nog de TeamOrder (TO). Om aan een TO te kunnen werken, moet je van het team van de opdrachtgever lid zijn. Je wordt lid van een team, als je door de opdrachtgever uitgenodigd wordt of als je zelf initiatief neemt en solliciteert bij een open team. Vaak vragen opdrachtgevers een korte sollicitatietekst voor jouw team, waarin jij jouw geschiktheid voor het thema en het team laat zien. De opdrachtgever voegt de auteurs ten slotte één voor één toe in zijn team en nu kunnen alle auteurs aan de daarin geplaatste opdrachten werken. Net als bij OpenOrders geldt ook hier: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De woordprijs voor het gezamenlijke team legt de opdrachtgever vanaf het begin vast. Als je het team betreedt, ben je akkoord met de vergoeding.

De opdrachtgever kan ook bepaalde deelnamevereisten voor een team stellen, bijvoorbeeld dat je een product dat je gaat beschrijven al gebruikt hebt of een plaats voor een reisverslag zelf bezocht hebt. Deze deelnamevereisten gelden alleen voor de teksten in het team en mogen niet ingaan tegen onze algemene bedrijfsvoorwaarden of het geldende recht.

Als je de medewerking in een team wilt beëindigen, klik je onder de instellingen op de juiste knop.

In de derde en laatste tutorial voor auteurs leggen wij je uit hoe het na het inleveren van jouw tekst verdergaat en hoe de uitbetaling van jouw verdiende geld werkt. Deze volgt spoedig, dus houd de website goed in de gaten!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!