Skip to main content

Omgaan met zelfisolatie? Dit zijn de beste tips

Plotseling leven we in een lockdown, waarbij we afstand van elkaar moeten houden en het liefste zo veel mogelijk thuis blijven. Het is een grote aanpassing voor ons allemaal en deze onzekere periode heeft dan ook invloed op de hele wereld. Terwijl we ons zorgen maken over de volksgezondheid en economie, moet er ook nog gewoon gewerkt worden. Als auteur op Textbroker kan je altijd en overal werken, dus ook gewoon vanuit je eigen huis. Maar hoe zorg je ervoor dat je zonder afleiding, zorgen en stress kunt blijven schrijven tijdens deze pandemie? Hier vind je een aantal tips.

 

 

Zo werk je gezond en efficiënt tijdens zelfisolatie

Werken vanuit huis brengt een aantal uitdagingen met zich mee, vooral wanneer al je gezinsleden en huisgenoten ook thuis zijn. Hoe lastig deze periode ook is, het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zo haal je het meeste uit elke werkdag en voorkom je stress. Dit zijn de belangrijkste tips om deze periode in zelfisolatie zo goed mogelijk door te komen.

 

 

Werk op gezette tijden

Wanneer je de hele dag thuiszit, is het lastig om een vast ritme aan te houden. Je hebt namelijk alle tijd van de wereld en weinig verplichtingen. Toch is het belangrijk om een duidelijk schema voor jezelf te maken. Zo kom je in de juiste werkmodus en raak je minder snel afgeleid door andere taken in huis. Spreek met jezelf af tussen welke uren je wilt gaan werken. Begin je werkdag bijvoorbeeld om 09:00 uur en sluit om 17:00 uur af. Probeer je echt aan deze tijden te houden, zodat je regelmaat in je dagelijks leven creëert.

Natuurlijk is het onmogelijk om urenlang geconcentreerd te blijven werken. Vooral thuis, want afleiding ligt altijd op de loer. Plan dus ook een paar pauzes in, zoals een grote lunchpauze en twee kleine koffiepauzes. Tijdens deze pauzes mag je zonder schuldgevoel je social media checken of even met je huisgenoten kletsen. Vervolgens heb je weer genoeg energie om aan een tekst te werken.

 

 

Creëer een speciale werkruimte

Werk en privé beginnen langzaam door elkaar te lopen wanneer je wekenlang in thuisisolatie zit. Het lijkt misschien leuk om de hele dag met je huisgenoten aan tafel te zitten, maar zo krijg je waarschijnlijk weinig werk verzet. Dat probleem bestrijd je het beste door een eigen werkplek in te richten. Dit kan een aparte kamer zijn, maar een bureau in de woonkamer is ook voldoende.

Deze tip brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo zorgt een aparte werkplek ervoor dat je minder afleiding om je heen hebt. Geen televisie, geen afwas die nog gedaan moet worden en geen kinderen die met je willen spelen. In je eigen werkruimte creëer je bovendien je eigen werkritme. Je hoeft met niemand rekening te houden en kunt pauze houden wanneer jij dat wilt. Als kers op de taart zorgt een aparte werkplek ook voor de juiste mindset. Dit is de plek waar je schrijft en hard werkt, terwijl je lekker kunt luieren op je bank.

 

 

Maak een duidelijke planning

Als auteur heb je het soms druk met meerdere projecten en deadlines. Tijdens deze periode kan het zelfs drukker zijn, omdat steeds meer bedrijven hun teksten digitaal en op afstand willen laten schrijven. Houd het hoofd koel en maak een duidelijke planning, zodat je precies weet wat je moet doen. Zet duidelijk op een rij welke teksten je moet schrijven en wat hun deadline is. Vervolgens maak je een dagelijks to-dolijstje, zodat je precies kunt zien wat je per dag moet doen.

Het is slim om in de gaten te houden wanneer je de meeste energie hebt. Is dat meteen in de ochtend? Of kom je pas echt op stoom in de middag? Op dat moment moet je de grootste projecten en lastigste taken aanpakken, zodat je jouw tijd efficiënt gebruikt. Wanneer je een nieuwe opdracht ontvangt, is het ook verstandig om meteen even naar de briefing te kijken. Zo kan je direct contact opnemen met de klant wanneer er onduidelijkheden zijn. Hiermee bespaar je kostbare tijd en voorkom je dat je een deadline niet haalt.

 

 

Zorg goed voor jezelf

Veel thuiszitten is voor niemand een pretje. Je voelt je lichamelijk misschien minder goed, maar ook je geest heeft het zwaar te verduren. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze onzekere tijd. Dat begint bij de basis. Zorg dat je voldoende slaap krijgt en vergeet ook niet om gezond te eten. Houd een duidelijk ritme aan en voorkom dat je maaltijden overslaat. Heb je het erg druk? Dan is het verleidelijk om veel koffie te drinken. Een teveel aan cafeïne kan echter een rusteloos gevoel veroorzaken, wat je concentratie niet ten goede komt.

De beste tip voor een gezonde levensstijl tijdens zelfisolatie? Zorg dat je genoeg beweegt. Een kort ommetje kan vaak al genoeg zijn om weer wat meer energie te krijgen. Aan het eind van de dag maak je een langere wandel- of fietstocht om jezelf een laatste boost te geven. Zo geef je je lichaam de beweging die het nodig heeft, terwijl je ook je hoofd leegmaakt na een drukke dag.

 

 

Accepteer negatieve gedachten

Het is niet niks om dagen-, weken- en zelfs maandenlang thuis te werken. Deze coronacrisis heeft bovendien invloed op ons hele leven. Voor schrijvers zijn er zorgen zoals: heb ik in de toekomst nog voldoende werk? En: raak ik klanten kwijt als ik ziek word? Het is niet vreemd wanneer je last hebt negatieve gedachten. Wat wel belangrijk is, is weten hoe je ermee omgaat. Zo voorkom je dat je somber wordt en dat deze vreemde periode te veel invloed heeft op je welzijn.

Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat deze gedachten constant in je hoofd zitten. Daarom moet je ze een plek weten te geven. Dat doe je het beste door vooral even bij iedere gedachte stil te staan. Waar ben je bang voor en waar maak je je precies zorgen over? Heb je controle over deze zaken, of niet? Zo nee, dan kan je de gedachte een plek geven en accepteren dat het niet in jouw handen ligt. Zodra dat je lukt, heb je hopelijk weer meer ruimte om je te concentreren op je werk.

 

 

Zo overwin je thuisisolatie

Thuisisolatie is geen pretje. Niemand weet precies wat de toekomst voor ons in petto heeft, maar één ding is zeker: je bepaalt zelf hoe je met deze onzekere situatie omgaat. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je deze periode net wat makkelijker maakt. Een duidelijk ritme, een eigen werkplek en een goede planning zorgen meteen voor minder werkstress. Door tegelijkertijd goed voor je lichaam en geest te zorgen, is de kans groot dat jij deze vreemde periode goed doorkomt.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!