Opdrachten die Textbroker niet aanneemt
Textbroker heeft een breed klantenbestand, waardoor er veel schrijfopdrachten beschikbaar zijn voor de freelance auteurs. Daarbij is het bijna onvermijdelijk dat er ook wel eens ’twijfelachtige’ opdrachten worden geplaatst. Gelukkig hebben we duidelijke richtlijnen en een scherp oog ontwikkeld voor opdrachten die niet door de beugel kunnen. Twijfel je als opdrachtgever of je een specifieke opdracht mag plaatsen? Of ben je als auteur niet zeker of een bepaalde opdracht wel op Textbroker thuishoort? Contacteer ons of trek gerust aan de bel. Hieronder geven we je alvast een lijst van opdrachten die we nooit toelaten.
1. Fake news
De laatste tijd horen we er veel over in de media: fake news. Fake news wordt gedefinieerd als ‘een vorm van propaganda, bedoeld om lezers te misleiden, zodat de brenger van het fake news er zelf beter van wordt’. Merken we dat een opdrachtgever een fake news-opdracht wil plaatsen, dan wordt deze afgewezen. Dit valse nieuws voldoet aan een aantal herkenbare kenmerken:
- Fake news presenteert niet-geverifieerde meningen of opinies als feiten. Een variant hierop zijn quotes, die niet als zodanig worden benoemd, maar tot feit worden ‘verheven’.
- Fake news gebruikt vaak een bepaalde retoriek: opruiend, met clickbait koppen, clichés of bombastische uitdrukkingen. Het doel is om de lezer een sterke emotie te laten ervaren en nieuwsgierig te maken door te laten klikken.
- Fake news verdraait echte gebeurtenissen of opinies.
Fake news of positieve post?
We krijgen wel eens de vraag: wat is het verschil tussen fake news en positieve posts? Wat fake news is, staat hierboven reeds beschreven. Een positieve post is een artikel waarin jij jouw lezers probeert te overtuigen met gedegen argumenten. Een positieve post vereist onderzoek en het benoemen van bronnen.
Overtuigen versus garanderen
Wil je wel overtuigen in je tekst, maar geen verkeerde garanties afgeven? Laat ruimte voor interpretatie. Hoe je dat doet? Vermijd stellige taal en doe geen garanties die je niet waar kunt maken. Schrijf dus niet ‘het zal gebeuren’, maar ‘het is mogelijk dat het gebeurt’ of ‘de kans bestaat dat het gebeurt’. Je bent tenslotte een auteur, geen waarzegger die de toekomst kan voorspellen.
2. Positieve reviews
De grens tussen een positieve post en een positieve review is niet altijd makkelijk te trekken. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld hotels, restaurants, politici en bekende personen gebaat zijn bij een goede review. Hoe lovender, hoe beter. Zo’n review dient vaak geschreven te worden op basis van een aantal kernwoorden, zonder dat de auteur kennis heeft gemaakt met het hotel, de politicus, enzovoort.
Dit soort opdrachten komt er bij Textbroker niet in. Wij beschouwen het schrijven van positieve reviews zonder de eigen ervaring als een vorm van vervalsing.
3. Illegale onderwerpen
Onderwerpen die je als auteur bij Textbroker nooit zult tegenkomen, zijn opdrachten met betrekking tot porno, wapens, mensenhandel, kinderarbeid, harddrugs of de vraag naar discriminerende artikelen. Kom je toch ooit een opdracht tegen die lijkt op een illegaal onderwerp? Laat het ons dan direct weten.
Vertrouw op jezelf
De beste tip die we je kunnen geven is: luister naar jezelf. Kom je een opdracht tegen waar je geen goed gevoel bij hebt? Meld het bij Textbroker en ga op zoek naar een andere opdracht. Er lopen genoeg opdrachten, dus de kans is groot dat je er snel eentje tegenkomt die jou inspireert tot een geweldige tekst. We wensen je veel integer schrijfplezier!
geen reacties beschikbaar