Sleutelwoorden: hoe ga je ermee om?
Krijg je een briefing met daarin een aantal verplichte sleutelwoorden, dan heb je vaak al een richtlijn hoe je tekst eruit komt te zien en waar je over moet schrijven. Maar soms zien de sleutelwoorden er niet altijd even duidelijk uit. Hoe dat komt? We leggen het je uit.
Sleutelwoorden met verkeerde schrijfwijze
Soms kom je wel eens een sleutelwoord tegen met een verkeerde spelling. Dat is natuurlijk ergerlijk, want je wil geen tekst met fouten inleveren. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom een sleutelwoord in geen goed Nederlands wordt opgegeven. De meest voor de hand liggende reden is dat de opdrachtgever onbewust een typfout heeft gemaakt. Maar soms is een zoekwoord ook met opzet verkeerd geschreven.
Sommige internetgebruikers typen in zoekmachines als Google een zoekwoord niet altijd correct in. Bewust of onbewust. Opdrachtgevers willen met hun website niet alleen gevonden worden op de goede, maar ook deze foute schrijfwijze. De klant gaat dus na welke zoekwoorden het meest ingetikt worden én wat de meest voorkomende schrijfwijzes zijn. Deze wil hij dan ook in zijn teksten terugzien. Op die manier wordt de website of webpagina beter gevonden en scoort deze hoger in de zoekresultaten in Google.
Wat te doen bij een verkeerde spelling?
Ben je er zeker van dat de opdrachtgever een foutje heeft gemaakt, dan kan je ons altijd een mailtje sturen. Wij passen het sleutelwoord dan aan naar de juiste spelling. Kan het zijn dat de klant expres een foute schrijfwijze wil, dan gebruik je ook de verkeerde spelling in de tekst.
Krijg je niet tijdig antwoord op je mailtje, dan schrijf je de vereiste (foute) sleutelwoorden extra onderaan de tekst, zodat je in ieder geval je tekst kan inleveren.
Flexie en stopwoorden
Kijk altijd na of de opties ‘flexie’ en ‘stopwoorden’ aanstaan. Deze zijn namelijk een grote hulp om lastige sleutelwoorden makkelijker te verwerken in de tekst.
Flexie betekent dat je zowel de enkelvoudsvorm als de meervoudsvorm mag toepassen. Staat er bijvoorbeeld ‘reis’, dan mag je ook ‘reizen’ schrijven. Beide woorden worden geteld als één sleutelwoord.
Stopwoorden zijn woorden die je mag toevoegen om de sleutelwoorden logischer in de zin te verwerken. Staat er bijvoorbeeld ‘vakantie Aruba’, dan mag je er ‘vakantie op Aruba’ of ‘vakantie naar Aruba’ van maken.
Wat doe je met problematische sleutelwoorden?
Stel dat je een tekst moet schrijven over Aruba, maar het sleutelwoord is Bonaire. Dan heb je natuurlijk een probleem. En zodra een auteur een opdracht aanneemt, kan een opdrachtgever geen aanpassingen meer doen. Wij van Textbroker kunnen dat gelukkig wel nog.
Heb je ondanks onze bovenstaande tips nog problemen met je sleutelwoorden, laat het ons dan weten via [email protected].
geen reacties beschikbaar