Skip to main content

Technisch schrijven: tips en trucs

Wat is technisch schrijven?

 

Wanneer je aan een technische tekst denkt, denk je misschien wel aan een uitgebreide gebruiksaanwijzing. In de praktijk is deze categorie veel breder. Sterker nog: een technische tekst is iedere tekst waarin je de lezer iets leert. Dat is dus een andere uitdaging dan het schrijven van een marketingtekst, waarin je lezers voornamelijk moet overtuigen en moet aansporen om iets te kopen. Het belangrijkste doel van technisch schrijven is het helder en duidelijk uitleggen van ingewikkelde concepten.

 

Enkele voorbeelden van technische teksten zijn:

 

  • Persberichten
  • White papers
  • Productbeschrijvingen
  • Zakelijke voorstellen
  • Rapporten
  • Cv’s

 

Het veld is dus erg breed, waardoor je als technisch schrijver vrijwel altijd uitdagende opdrachten kunt vinden. Dat maakt het de moeite waard om te leren hoe je een technisch verhaal het beste op papier zet.

 

Welke kwaliteiten heb je nodig om technische teksten te schrijven?

 

Lijkt het je leuk om je in de toekomst vooral met technische teksten bezig te houden? Dan zijn er een aantal kwaliteiten die je kunt ontwikkelen, trainen en onderhouden.

 

Onderzoeksvaardigheden

 

De kans is groot dat je als schrijver met onderwerpen te maken krijgt waar je weinig kennis over hebt. Dat is geen probleem, want met goed onderzoek kom je een heel eind. Het is waardevol om precies te weten waar je nuttige en relevante informatie vindt. Mogelijk verwijst de klant je al naar bepaalde websites en literatuur, maar het is ook de moeite waard om je eigen onderzoeksvaardigheden nog verder te ontwikkelen.

 

Kennis over technologie

 

Schrijf je een tekst waarin zeer vakkundige, technische informatie moet worden verwerkt? Dan is het fijn wanneer je al wat technische kennis op zak hebt. Zo weet je hoe je bepaalde termen het beste gebruikt en lukt het je om grote technische concepten in kleine stukjes op te breken.

 

Aandacht voor details

 

Wanneer je een lezer uit wilt leggen hoe hij of zij een gecompliceerde taak uit moet voeren, is het belangrijk om geen enkel detail te missen. Door secuur te werken, creëer je een compleet verhaal waarin je de lezer van A tot Z meeneemt. Het is dus belangrijk dat je geen enkel puntje op de i’s vergeet te zetten, zodat de lezer geen essentiële informatie misloopt.

 

Sterke schrijfkwaliteiten

 

Hoe begin je met het schrijven van een sterke technische tekst? Door een sterke schrijver te zijn, natuurlijk! Het is jouw taak om een gestroomlijnde tekst te maken die duidelijk, makkelijk te lezen en overzichtelijk is. Heb je dus al ervaring met het schrijven van andere teksten? Dan ben je goed op weg.

 

Tip 1: Leer meer over je doelgroep

 

Wanneer je een technische tekst schrijft, heb je meestal met een erg specifieke doelgroep te maken. Misschien schrijf je voor mensen in een bepaald vakgebied of moet je een ingewikkeld concept juist aan leken uitleggen. Wat de doelgroep ook is, het is altijd belangrijk om deze goed te leren kennen. Zo weet je namelijk precies welke kennis de lezer al heeft en welke termen en concepten je juist moet uitleggen in de tekst.

 

Is de tekst bedoeld voor een vakkundig publiek? Dan loont het om je onder te dompelen in hun wereld. Ga op zoek naar websites waar mensen uit dit vakgebied hun kennis en ervaring delen. Zo pik je meteen de belangrijkste termen op en weet je welk jargon gebruikelijk is binnen dit vakgebied. Tijdens je onderzoek ontdek je meteen hoe je bepaalde lingo in de juiste context plaatst, zodat je een tekst kunt schrijven die perfect aansluit op de belevingswereld van je doelgroep.

 

Tip 2: Schrijf simpel en direct

 

Doordat je je lezer iets moet leren in een technische tekst, is het belangrijk om zo duidelijk mogelijk te communiceren. Voorkom dat informatie op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Kom zo snel mogelijk to the point en houd je zinnen kort, maar krachtig. Grote metaforen en beeldende zinnen hebben geen plaats in een technische tekst, omdat ze afleiden van de uiteindelijke boodschap.

 

Je bereikt deze duidelijke schrijfstijl door je tekst een aantal keer na te lezen. Probeer alle onnodige informatie te schrappen en sta stil bij ieder woord dat je gebruikt. Draagt een bepaalde term bij aan de begrijpelijkheid van de tekst, of maakt het je verhaal juist onduidelijker? Technisch schrijven betekent dat je keuzes moet maken, waarbij creativiteit plaats moet maken voor duidelijkheid.

 

Tip 3: Geef duidelijke voorbeelden

 

Het nadeel van een technische tekst is dat de materie al snel vrij droog wordt. Dat heeft alles te maken met het feit dat je korte, bondige zinnen schrijft die vooral feitelijke informatie moeten overdragen. Je maakt deze teksten een stuk levendiger door af en toe een voorbeeld te noemen. Zo breek je de lange lappen tekst een beetje op en heb je meteen een manier om je verhaal concreet te maken.

 

Er zijn verschillende manieren om voorbeelden te geven in je tekst. Zo kan je het verhaal duidelijker maken met behulp van foto’s, tabellen of infographics. Probeer je lezers uit te leggen hoe een site of softwareprogramma werkt? Gebruik screenshots om je verhaal te verduidelijken. Is het juist je doel om bepaalde getallen en percentages overzichtelijk te maken? Dan is een grafiek een onmisbaar middel om te gebruiken. Natuurlijk kan je de tekst ook opbreken met woorden, bijvoorbeeld door informatie samen te vatten in een lijstje.

 

Conclusie

 

Het schrijven van een technische tekst is een ingewikkelde klus. Je moet namelijk de perfecte balans vinden tussen duidelijkheid, feitelijkheid en leesbaarheid. Je maakt het jezelf een stuk eenvoudiger door een aantal kwaliteiten te ontwikkelen, waaronder onderzoeksvaardigheden, technische kennis en aandacht voor detail. Heb je deze vaardigheden onder de knie? Dan kan je aan je technische tekst beginnen.

 

Het is waardevol om de tekst aan te passen aan het kennisniveau van je doelgroep. Schrijf je voor vakmensen, hobbyisten of leken? Vervolgens is het zaak om de tekst eenvoudig te houden. Houd het bij de essentiële informatie en geef deze zo duidelijk mogelijk weer. Dit doe je onder andere door voorbeelden te gebruiken, zoals visuele ondersteuning. Zo lukt het je om zelfs het meest technische verhaal in een mooie vorm te gieten.

 


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!