Skip to main content

Textbroker Nederland 10 jaar: een persoonlijk voorstelrondje

Textbroker Nederland is een afdeling binnen een Duits bedrijf, Sario Marketing GmbH. Het hoofdkantoor zit in Mainz (Duitsland), waar vandaan ook Textbroker Nederland gerund wordt. Op het moment van schrijven bestaat de Nederlandse afdeling uit 3 vaste medewerkers: Angelika, Marije en Emile. Zij zorgen samen dat alle freelancers de hulp krijgen die ze nodig hebben, de projecten netjes worden afgehandeld, en de klanten te woord worden gestaan.

In dit blog in het kader van 10 jaar Textbroker Nederland een voorstelrondje. Platform & Community Manager Angelika vanuit haar Support-perspectief, Country Manager Marije met het oog op de grotere projecten, en Account Manager Emile als het gezicht van Textbroker richting de vele klanten.

 

Vertel eens iets over jezelf: waar ben je opgegroeid, wat heb je gestudeerd en wat is je achtergrond?

Angelika

Angelika: Ik ben geboren in Duitsland, ben daar opgegroeid en heb daar ook gestudeerd (Toegepaste Linguïstiek: Duits, Amerikaans, Spaans). Daarna heb ik 25 jaar in Californië gewoond en gewerkt. Nu ben ik weer “terug naar mijn roots”, de plaats in de buurt van Mainz waar ik ben opgegroeid.

Marije: Ik ben geboren in Eemnes in Nederland en ben opgegroeid in de Betuwe (Gelderland). Ik heb 6 jaar in Amsterdam Politieke Communicatie gestudeerd. Tijdens mijn studie ben ik op uitwisseling naar Noord-Amerika gegaan en heb daar mijn huidige (Duitse) vriend leren kennen. Na het afronden van mijn studie besloot ik om in Duitsland mijn eerste baan te gaan zoeken. Ik sprak eigenlijk geen woord Duits en ben uiteindelijk terecht gekomen bij Textbroker en nu woonachtig in Mainz.

Emile: Ik kom uit en groeide op in Utrecht, waar ik een HBO-opleiding Digitale Communicatie (Communicatiesystemen) gedaan heb. Na afronding daarvan vond ik het nog veel te vroeg om ‘het echte leven’ te beginnen – en heb ik in Amsterdam doorgestudeerd; in eerste instantie een bachelor Media Studies, aansluitend een master Film Studies (beide aan de UvA). Mijn reden naar Duitsland te verhuizen is dezelfde als die van velen: de liefde. Mijn vrouw is Duits (maar spreekt vloeiend Nederlands!) en mijn dochtertje logischerwijs half-Duits half-Nederlands 😉

 

Textbroker is een Duits bedrijf en heeft haar kantoor in Mainz. Hoe ben jij in Duitsland terecht gekomen en welke band heb je met Nederland?

Angelika: Zoals ik al zei, ik ben geboren en opgegroeid in Duitsland. Later ontmoette ik echter een Nederlander – in Californië! We trouwden en kregen samen een prachtige kleine Nederlands-Duitse dochter. Mijn verbondenheid met Nederland komt dan ook uit het hart.

Marije

Marije: Nadat ik 6 jaar in Amsterdam heb gewoond, wist ik dat ik graag nog eens in het buitenland wilde werken. Ik had Amsterdam onderhand wel gezien en ontdekt en was op zoek naar een nieuw avontuur buiten Nederland. Toen ik dus in het laatste jaar van mijn studie mijn Duitse vriend ontmoette was de keuze snel gemaakt: ik wilde verhuizen naar Duitsland. Ik woon nu ongeveer 1.5 jaar in Mainz en probeer zo vaak als mogelijk naar Nederland te reizen omdat hier al mijn familie en vrienden nog wonen. Dat was het afgelopen jaar helaas niet zo vaak als gehoopt vanwege Covid-19. Ondanks dat ik mij heel erg thuis voel in Mainz en in Duitsland, blijft Nederland mijn échte thuis.

Emile: Deze vraag heb ik deels al hierboven beantwoord, maar als mensen mij vragen wat mijn ‘thuis’ is, zeg ik altijd dat dat Duitsland is. De Duitsers zouden mijn ‘Heimat’ echter als Nederland bestempelen. En in die combinatie zit de waarheid: ik kom nog heel regelmatig in Nederland (vrijwel iedere maand), vooral omdat familie en vrienden er wonen, maar ik reis ook niet te pas en te onpas terug naar Utrecht – eerder wanneer het uitkomt of wanneer er gelegenheid toe is. Bovendien ben ik als Account Manager vaak in Nederland voor bezoekjes aan klanten, conferenties en beurzen.

 

Wat vind je het leukste aan Textbroker als bedrijf en wat je bij Textbroker doet?

Angelika: Textbroker is een bedrijf waar je gewoon graag voor werkt. Er zijn altijd nieuwe uitdagingen waarbij je op een zeer positieve manier wordt gesteund door het Management. Wat ik het leukst vind aan mijn baan is dat ik elke dag met veel mensen mag communiceren. Ik vind het ook leuk om oplossingen te vinden voor auteurs en klanten.

Marije: Het leukste aan Textbroker vind ik de dynamische werkomgeving. Geen dag is hetzelfde en ik leer iedere dag (digitaal) nieuwe mensen kennen. Ondanks dat we voor ieder project hetzelfde eindproduct opleveren (teksten) is ieder project toch verschillend en heeft ook zijn eigen uitdagingen en dat houd je scherp. Ik werk voor ieder project met verschillende klanten, copywriters en collega’s samen. Omdat Textbroker een internationaal bedrijf is hebben we Franse, Spaanse, Duitse, Poolse en Italiaanse collega’s. Zoveel verschillende nationaliteiten in één bedrijf zorgt voor een leuke en afwisselende samenwerking.

Emile

Emile: Toen ik bij Textbroker kwam werken (zo’n 8 jaar geleden) werd mij gezegd dat je écht een verschil kon maken binnen het bedrijf – en daar zit absoluut waarheid in, vooral binnen een klein team als dat van Textbroker Nederland. Natuurlijk worden er beslissingen binnen Textbroker genomen die voor alle platformen gelden, maar ieder platform is tegelijk een bedrijf binnen een bedrijf. We proberen zo onze werkwijze en communicatie (bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden) af te stemmen op de cultuur van het land en simpelweg een fijne manier van (samen)werken te vinden, zowel met klant als met auteur. Eentje die past bij de Nederlands cultuur en niet de Duitse, iets waar ons Management absoluut achter staat – en een visie die wordt toegepast bij alle individuele Textbroker-platformen. Zo is ieder platform toch net iets anders.

 

Welke tip(s) heb je voor freelancers bij Textbroker?

Angelika: Mijn tip voor jou om met een lastige situatie om te gaan is: communiceer, communiceer, communiceer! Een Duits spreekwoord zegt: “Taal is de oorzaak van alle misverstanden.” Daarom probeer ik altijd te begrijpen waar het de ander werkelijk om gaat. Als men daar wederzijds achter kan komen, ligt een oplossing die voor iedereen bevredigend is, meestal voor de hand.

Marije: Mijn tip voor iedere auteur is om jezelf zichtbaar te maken op ons platform. We hebben veel actieve auteurs dus je profiel moet zowel bij ons als bij de klant opvallen. Probeer eerst een flink aantal OpenOrders met succes af te ronden, upload een profielfoto, stel een pseudoniem als naam in en schrijf bijvoorbeeld een leuke en korte beschrijving over jezelf op je profiel. Het helpt als je in deze beschrijving neerzet waar je graag over schrijft en waar je veel kennis van hebt. Zo kunnen wij jou sneller vinden voor een opdracht die bij je past. Ben je geïnteresseerd in het meeschrijven bij Managed-projecten of kun je geen leuke opdrachten vinden en heb je wel zin en tijd om te schrijven? Laat het ons dan weten via [email protected]. Wij zijn altijd op zoek naar nieuw schrijftalent.

Emile: Mijn tip voor auteurs is: schat je eigen waarde goed in. Textbroker biedt zeer uiteenlopende prijzen aan, die binnen de DirectOrders (het rechtstreeks toekennen van een opdracht aan een specifieke auteur) door de auteur zelf bepaald worden. Of met andere woorden: als een klant besluit een opdracht aan één specifieke auteur toe te kennen, dient hij of zij dat te doen tegen het door de auteur ingestelde DirectOrder-tarief. En we zien daarbij zeer grote verschillen; van auteurs op de lagere schrijfniveaus die 10 cent/woord vragen tot auteurs op de hogere schrijfniveaus die hun tarief nog nooit aangepast hebben. Schrijf je al een tijdje voor Textbroker en zie je dat je vaker voor dezelfde klanten schrijft? Kijk dan nog eens kritisch naar je eigen tarief, maak een afweging voor welk tarief je ook DirectOrders zou aannemen, stel dat in en laat het je vaste klanten weten. Zo ontstaan vaak langdurige samenwerkingen.


Reacties

Marijke 11. januari 2022 - 10:10

Wat leuk om de gezichten achter de namen te zien. Erg leuk artikel!

Beantwoorden

Anne 11. januari 2022 - 12:08

Hi Angelika, Marije en Emile, ik werk al jaren met jullie samen en altijd met veel plezier. Werken voor / met Textbroker wordt wat mij betreft steeds leuker 🙂 Hartelijke dank voor jullie voorstelrondje, wat een goed idee om wat achtergronden en tips te delen. Ik heb het blog dan ook met veel belangstelling gelezen en zie uit naar nog veel meer samenwerking met elk van jullie. Keep up the good spirits!

Beantwoorden

Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!