Skip to main content

Tijdmanagement voor freelance auteurs

Klok hangt aan de wand en man kijkt naar het tijdstip

Project A heeft over 3 uur deadline, klant B heeft al nieuwe opdrachten klaarstaan en ondertussen stapelt je administratie zich op. Hoe vind je de tijd om alles op tijd af te ronden? Hoe krijg je als tekstschrijver je dag ontspannen op de rit? Dankzij effectief tijdmanagement creëer je overzicht en kun je zonder stress je teksten schrijven. Lees hier meer over goed tijdmanagement.

Creëer overzicht door to-do-lijsten en een werkdagboek

Een werkdagboek bijhouden? Aan die gedachte moet je misschien even wennen, maar het werkt echt. In zo’n dagboek hou je bij hoeveel tijd welke klus kost en hoeveel tijd je er dus voor moet vrijmaken. Dat geldt niet alleen voor het opstellen van een mooie tekst, maar ook voor je administratie en klantencontact. Al na een maand zie je waar het schoentje wringt of waar je juist tijd overhoudt.

Omarm de to-do-list. Dit handige hulpje bij alle uiteenlopende taken stel je elke dag aan het einde van je werkdag op. Zo kun je ’s avonds je werkdag lekker loslaten en start je de volgende ochtend fris en met een duidelijke structuur. Zet de belangrijkste to-do’s bovenaan, en begin onderaan. Zo schiet het lekker op. Of andersom, begin bij de bovenste, meest tijdrovende klus, dan gaat de rest vanzelf. Vergeet niet om regelmatig een kwartier rust in te plannen. Je productiviteit knapt er geweldig van op.

Apps en tools voor ijverige tekstschrijvers

Slimme timemanagement tools helpen je om effectief en ontspannen je beschikbare tijd te gebruiken. Zo ondersteunen Writemonkey, Rescuetime en Focus Booster jou bij het vinden van een goed werkritme. Voor je smartphone zijn de apps Chaos Control en Pareto ontwikkeld die je helpen je werkzaamheden te organiseren. Ze zijn ook ideaal bij teamprojecten.

Grote projecten: goed gepland is half geschreven

Heb je een omvangrijke schrijfklus binnengesleept? Plan de afzonderlijke delen dan goed vooruit, in realistische eenheden. Zo heb je tussendoor tijd om je teksten eventueel nog aan te passen en mis je nooit een deadline. Opdrachtgevers waarderen betrouwbaarheid boven alles.

Breng structuur aan in je dag

Heb je voor jezelf een dagplanning gemaakt? Hou je er een week aan en sta versteld van de effectiviteit van zoveel structuur. Wat dacht je van dit voorbeeld?

08:30-09:30 uur: Belangrijke mails en telefoontjes beantwoorden
09:30-09:45 uur: Pauze
09:45-12:00 uur: Creatieve fase: teksten schrijven, concepten bedenken
12:00-13:00 uur: Lunch
13:00-14:30 uur: Nieuwe mails en telefoontjes afhandelen, acquisitie
14:30-14:45 uur: Pauze
14:45-17:00 uur: Creatieve fase: teksten schrijven, concepten uitwerken
17:00-17:30 uur: Mails beantwoorden, lezen of research plegen voor je verdere ontwikkeling

En dan: een fijne avond gewenst!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!