Skip to main content

Time management voor tekstschrijvers: 6 praktische tips, technieken en trucs

Bij het schrijven van teksten word je vaak door van alles en nog wat afgeleid. Denk maar aan e-mails die bij je binnenkomen en die je even snel moet beantwoorden, een collega die iets vraagt of berichtjes die je binnenkrijgt via WhatsApp. Strakke deadlines voor het schrijven van teksten zijn niet altijd even eenvoudig als je vaak wordt onderbroken. Daarom geven wij je een aantal tips die afleiding bij het schrijven voorkomen.

Bij het schrijven van teksten word je vaak door van alles en nog wat afgeleid. Denk maar aan e-mails die bij je binnenkomen en die je even snel moet beantwoorden, een collega die iets vraagt of berichtjes die je binnenkrijgt via WhatsApp.

Strakke deadlines voor het schrijven van teksten zijn niet altijd even eenvoudig als je vaak wordt onderbroken. Je creatieve brein wordt dan gestoord en veelal duurt het volgens diverse studies zo’n 23 minuten voordat een taak weer wordt hervat. ‘Time is money’ en dat geldt eigenlijk ook voor het schrijven van teksten. Daarom geven wij je een aantal tips die afleiding bij het schrijven voorkomen.

1. Zorg voor een prettige werksfeer op een rustige werkplek

De werksfeer is van groot belang om ongestoord te kunnen schrijven. Ga dus op zoek naar een rustige werkplek waar je niet voortdurend wordt onderbroken. Doe de deur van je werkkamer dicht en zet het geluid van je telefoon uit. Kleine geluidjes zijn echter niet te vermijden en daarbij kan een koptelefoon met geluidsisolatie je helpen.

2. Investeer in een goede timing en stel prioriteiten

Een slechte timing zal het schrijfproces onderbreken. Stel daarom duidelijke prioriteiten. Concentreer je eerst op je huidige project voordat je met iets anders aan de slag gaat. Gebruik vaste tijden om je e-mail te controleren. Deskundigen geven aan dat dit de beste manier is om niet te verzanden in andere zaken die je aandacht vragen. Neem bij het schrijven wel voldoende pauze zodat je concentratie optimaal blijft.

3. Technieken voor de beste verdeling van je werktijd

Studies hebben aangetoond dat werknemers het meest productief zijn als ze 52 minuten goed doorwerken en daarna een pauze inplannen van 17 minuten. Een handige techniek die auteurs kunnen gebruiken, is de Pomodorotechniek van Francesco Cirillo. Hierbij richt je je 25 minuten op een taak, waarna een timer je herinnert aan een korte pauze van 5 minuten. Dit proces herhaal je 3 keer, waarna je een pauze inplant van 15 tot 20 minuten. Dit helpt je om succesvol te schrijven en minder uitgeput te raken. Een andere tool die je kunt gebruiken is Focus Booster. De basisversie is gratis en houdt onder andere je tijdsregistratie bij. Ten slotte is er ook nog Workrave. Deze tool herinnert je eraan om voldoende pauzes te nemen en zorgt daarmee voor een duidelijke structuur. Je krijgt bijvoorbeeld een melding zodra je dagelijkse limiet van werken wordt overschreden.

4. Tools en applicaties om externe afleiding te vermijden

Externe afleiding op je computer kun je tijdens het schrijven helaas niet altijd vermijden. Diverse tools en programma’s helpen je daarbij. Een tool als RescueTime geeft je inzicht in je eigen computergebruik of surfgedrag. De basisversie is geheel kosteloos. Met Freedom kun je verder bepaalde sites op een zwarte lijst zetten als je aan het schrijven bent. Een applicatie die hetzelfde doet, is FSelf Control. WriteMonkey is een applicatie die alle andere vensters verbergt tijdens je schrijftijd. Doe er je voordeel mee!

5. Trucs om efficiënter te schrijven

Wat helpt je om efficiënter te schrijven? Onderstaande trucs helpen je daarbij:

Maak gebruik van sneltoetsen
Sneltoetsen helpen je om efficiënter te schrijven aan een opdracht. Door deze op te slaan in je computer maak je net wat meer tijdswinst, iets dat zeker in je voordeel kan werken.

Stuur een bericht bij onduidelijkheden
Is iets je niet geheel duidelijk, stuur dan een bericht via het berichtensysteem. Het kan even duren voordat je een reactie terugkrijgt, dus is het belangrijk tijdig in actie te komen.

Structureer de briefing
Gestructureerd met de briefing aan de slag gaan, voorkomt dat je zaken over het hoofd ziet. Markeer wat je hebt gedaan en print de briefing desnoods uit.

6. Stress overwinnen

Zelfs als je een goed time management hebt, kun je stressgevoelig zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het cruciaal is hoe je denkt en omgaat met stress. Ontdek hoe je lijf reageert op stress en hoe deze stress zich uit. Dit helpt je om met meer energie te schrijven en af en toe een stapje terug te doen.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!