Skip to main content

Freelance tekstschrijver worden bij Textbroker? Tips van een auteur

Online geld verdienen als freelance tekstschrijver is een droom van veel mensen. Werken waar je maar wilt en wanneer je maar wilt, je talenten ontwikkelen en daarvoor wekelijks beloond worden. Af en toe een losse opdracht aannemen of fulltime aan de slag gaan met projecten voor de lange termijn: het is allemaal mogelijk met Textbroker. In deze blog lees je de ervaringen van een Textbroker auteur met handige tips voor een vlekkeloze start van je schrijfcarrière.

 

Freelance schrijver worden: voor wie?

Textbroker is voor iedereen. Voor freelancers, zzp’ers, studenten, mensen die fulltime of parttime in dienstverband werken of werkzoekend zijn. Het maakt niet uit welke professionele achtergrond je hebt en wat je opleidingsniveau is, als je maar bereid bent om kwalitatief goede teksten af te leveren en de klant tevreden te houden.

Bij Textbroker leer je niet alleen teksten schrijven, maar je komt ook de ins en outs te weten over SEO zoekwoorden optimalisatie. Het is namelijk belangrijk dat de teksten die je schrijft geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Opdrachtgevers willen beter vindbaar zijn voor hun (potentiële) klanten en op die manier hun sales verhogen. En daar ga jíj ze bij helpen. De keywords staan bijna altijd al in de briefing vermeld, dus je hoeft niet zelf op onderzoek uit.

 

Hoe ik freelance auteur en vertaler bij Textbroker werd

Eind 2018 was ik, Martijn, op zoek naar nieuwe uitdagingen. Om in korte tijd zoveel mogelijk nieuwe ervaring op te doen besloot ik om freelance copywriter / tekstschrijver te worden. Werk dat voor mij bijna niet als werk aanvoelt. Na wat surfen op internet kwam Textbroker op mijn pad. Ik heb me snel ingeschreven, een proeftekst ingeleverd en ben daarna meteen begonnen met schrijven.

Ik kijk terug op een dynamisch jaar waarin het platform mij keer op keer positief verrast heeft. In het begin werkte ik vooral via OpenOrders, maar al na een paar maanden vrijwel uitsluitend via TeamOrders en DirectOrders. Dit zijn vaak leuke projecten tegen een aantrekkelijke vergoeding. Via DirectOrders heb ik een klant geholpen met het schrijven van tientallen productteksten voor zijn webshop. Daarnaast ben ik freelance vertaler Frans-Nederlands en Nederlands-Frans, waardoor mijn opdrachtenpakket nog gevarieerder is geworden.

 

Jezelf ontwikkelen als tekstschrijver en ondernemer

Op het platform krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen als tekstschrijver en ondernemer. Omdat het klantenbestand zo divers is, kun je allerlei soorten teksten oppakken voor uiteenlopende sectoren. Altijd al een producttekst willen schrijven? Een marketing landingspagina? Of juist liever een journalistiek nieuwsbericht? Het kan allemaal. Zo bouw je in een mum van tijd een portfolio op met wervende en informatieve teksten. Door goed te plannen en flexibel te zijn in het aanpassen van je planningen word je sneller en beter.

Belangrijke tip om de klant tevreden te houden en weinig tot geen herzieningsverzoeken terug te krijgen: lees de briefing altijd goed door. Mocht die niet helemaal duidelijk zijn, dan kan een vriendelijk berichtje waarin je de klant om meer uitleg vraagt zeker geen kwaad. Controleer voordat je je tekst inlevert nog even snel of je tekst voldoet aan alle richtlijnen van de briefing. Als je meer DirectOrders wil krijgen kun je de klant een berichtje sturen en aangeven dat je beschikbaar bent voor meer opdrachten. Op die manier kan er vanuit een OpenOrder een langdurige samenwerking ontstaan met DirectOrders tegen een hoger tarief. Klanten waarderen het als je met ze communiceert, met ze meedenkt. Heb je een bericht in je inbox? Beantwoord dat dan snel. Misschien zou een app in de toekomst dit nog makkelijker kunnen maken. Probeer bij het schrijven van je teksten altijd rekening te houden met de wensen van de klant én de eindklant (de doelgroep waarvoor je schrijft).

 

Online geld verdienen, vanuit huis of als digital nomad

Als je voor Textbroker werkt, ben je helemaal vrij in het bepalen van je werklocatie. Online geld verdienen vanuit huis was nog nooit zo makkelijk. Ben je liever een digital nomad? Geen enkel probleem. Laat je creativiteit de vrije loop en sla je laptop open in de trein, een hippe koffietent of op een zonnig dakterras ergens aan de Middellandse Zee. Werk waar je wilt en wanneer je maar wilt, als je je maar aan de deadline houdt!

Wil je volle vaart gaan en een topproductie draaien? Interessante opdrachten binnenhalen? Dan is veel schrijven mijn belangrijkste tip. Vul ook je profiel volledig in. Leer van de bruikbare feedback die klanten je vaak meegeven na het inleveren van de tekst. Blijf altijd positief: naar jezelf, naar klanten en naar de auteursservice. Laat je niet afschrikken door opdrachten waar je niet direct affiniteit mee hebt en ontdek waar jouw talenten liggen. Misschien word je een echte expert op één bepaald gebied. Of je wordt juist zeer breed inzetbaar.

 

Werken voor Textbroker

Of je nu een beginnende freelancer bent of een gevestigde zzp’er, werken voor Textbroker biedt een hoop voordelen. Groot voordeel is het feit dat je zelf geen klantenwerving hoeft te doen om opdrachten te vinden. Dit bespaart je een hoop tijd (en geld). Omdat de acquisitie voor je gedaan wordt, kun jij volledig focussen op dat wat je leuk vindt: teksten schrijven. Er zijn dan ook altijd voldoende opdrachten en projecten beschikbaar voor interessante opdrachtgevers. Ingeleverde teksten worden snel geaccepteerd en uitbetalingen wekelijks verwerkt. Het platform is makkelijk in gebruik. Aan de linkerkant vind je in één oogopslag een handig overzicht van je Orders en andere meldingen (nieuw bericht in je inbox, herzieningsverzoek ontvangen, etc.). Hierdoor is het managen van je werkzaamheden een fluitje van een cent.

 

Tips om de juiste opdrachten te kiezen

Als je nét begint als auteur zal je vooral via OpenOrders werken. Nadat je in je account hebt ingelogd kom je met één klik op de muis in de grote pool met opdrachten op verschillende niveaus (2 sterren, 3 sterren, 4 sterren en 5 sterren). Neem in het begin zoveel mogelijk verschillende opdrachten aan en ontdek waar je interesses liggen. Natuurlijk is het zo dat je sneller een tekst schrijft over een onderwerp waar je al veel vanaf weet, maar juist door uit je comfortzone te stappen bereik je groei. Ontvang je steeds vaker DirectOrders? Dat is een goed teken. Deze opdrachten schrijf je voor een aantrekkelijk tarief én het opent deuren naar een langere samenwerking met een klant. Zeker bij DirectOrders is het belangrijk om in te schatten of de opdracht bij je past en of het contact met de klant voor jou fijn aanvoelt. Durf nee te zeggen tegen een opdracht als dat niet het geval is. Als je meerdere orders tegelijk krijgt van een klant raad ik je aan om met één opdracht te beginnen en op basis daarvan te bepalen of je de samenwerking aangaat. Let op: het is niet toegestaan om buiten het platform om contact met een klant te hebben. Je bent en blijft anoniem.

 

Tips om langere samenwerkingen met vaste klanten aan te gaan

Wil jij langdurig samenwerken met vaste klanten? Breng jezelf allereerst onder de aandacht bij potentiële opdrachtgevers door je profiel volledig en eerlijk in te vullen. Beschouw je auteursprofiel als je visitekaartje, dé plek waar je informatie kwijt kunt over je professionele achtergrond. Laat zien wat je een klant te bieden hebt en waarom ze voor jou moeten kiezen.

Ik werk inmiddels regelmatig voor vaste klanten en merk dat zij het erg op prijs stellen dat ik met ze meedenk. Goed communiceren is dus net zo belangrijk als het schrijven van de tekst zelf. Door wederzijds vertrouwen kan er een mooie samenwerking ontstaan. Als de klant wat losser wordt in zijn communicatie kun je dat zelf gerust ook doen, maar blijf altijd professioneel. Soms ontvang je een herzieningsverzoek met instructies voor verbetering. Ga hier sportief mee om en laat de klant weten dat je de feedback serieus neemt. Houd je verder altijd aan gemaakte afspraken.

 

Tips voor vertalingen versus contentcreatie

Als je ook goed bent in een andere taal kun je aangeven dat je openstaat voor vertalingen. Ik heb ervaren dat het een groot voordeel is om tekstschrijver én vertaler te zijn. Het beste resultaat behaal je naar mijn mening door een vertaling aan het eind nog wat te redigeren. Zie het als een soort commerciële finishing touch om de juiste snaar te raken bij de doelgroep in het land van de doeltaal. Enige kennis over de andere cultuur helpt hierbij. Twijfel je over de naam van een product in een andere taal? Bekijk dan websites en webshops van bedrijven in het land van de doeltaal. Sowieso is het ook bij contentcreatie handig om websites van concurrenten te bekijken ter inspiratie.

 

Textbroker combineren met andere werkzaamheden

Zelf werk ik 32 uur in dienstverband als content marketeer. Misschien heb je ook een baan, of ben je zzp’er, student of werkzoekend. Om Textbroker te combineren met je andere werkzaamheden en dagelijkse bezigheden helpt het enorm als je een planning maakt. Probeer daarom in te schatten hoelang je over een bepaalde opdracht doet. Geloof me: hoe meer ervaring je opdoet met teksten schrijven, hoe handiger je hierin wordt. Heb je weinig tijd en kun je minder opdrachten aannemen? Reageer dan wel op berichten van klanten, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en eventueel verder kunnen zoeken. Al met al vind ik het platform goed te combineren met ander werk. Ik haal er iedere maand opnieuw een mooi inkomen uit. Textbroker is inmiddels onderdeel van mijn leven!

 

Over de auteur

Deze blog werd geschreven door Martijn, via Textbroker te bereiken onder zijn pseudoniem MaximeTH. Op het platform bereikte Martijn snel het 5-sterrenniveau en verwierf een ruime ervaring. Hij is inzetbaar niet alleen voor het schrijven van nieuwe content, maar kan ook worden gevraagd voor vertalingen naar en vanuit het Frans.

 

 


Reacties

Stefan Wolberius 1. oktober 2020 - 4:16

Spelfout in de derde zin: "Af en toe [e]en losse opdracht aannemen of fulltime aan de slag gaan met projecten voor de lange termijn: het is allemaal mogelijk met Textbroker."

Beantwoorden

angelika.jung-peeters 1. oktober 2020 - 12:07

Dank je wel voor je scherpe blik, Stefan! Vooral wij van Textbroker moeten geen typfouten of spelfouten laten zien 😉

Beantwoorden

frank van strijthagen 23. augustus 2023 - 16:54

Goedemiddag,

Verzoek om hulp. Het is onmogelijk om mij als auteur aan te melden. Steeds verschijnt de mededeling dat men ouder als 18 jaar moet zijn om als auteur werkzaam te kunnen worden. Wat moet ik doen? Bedankt!

Beantwoorden

angelika.jung-peeters 25. augustus 2023 - 12:08

Beste Frank,

Bedankt voor je interesse in Textbroker!

Als je nog geen 18 jaar bent, moet je helaas nog even wachten. We kijken uit naar je inschrijving na je 18e verjaardag!

Jouw Textbroker Team

Beantwoorden

Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!