Skip to main content

Tools voor het schrijven van betere teksten

Auteurs hebben met de komst van het internet niet alleen een nieuwe omgeving gevonden voor het schrijven van teksten, maar ook vele mogelijkheden gekregen om het leven iets aangenamer te maken. Vandaag bespreken we een aantal handige tools die jou kunnen ondersteunen bij het schrijven van teksten.

Auteurs hebben met de komst van het internet niet alleen een nieuwe omgeving gevonden voor het schrijven van teksten, maar ook vele mogelijkheden gekregen om het leven iets aangenamer te maken. Vandaag bespreken we een aantal handige tools die jou kunnen ondersteunen bij het schrijven van teksten.

 

Spellingscontrole met behulp van Genootschap Onze Taal

Onze editors kijken jouw teksten na en verwijzen regelmatig naar Onze Taal voor uitleg over spelling en grammatica. Met computerprogramma’s kun je de spelling controleren, maar neem de voorgestelde correcties nooit zomaar over zonder er zelf kritisch naar gekeken te hebben.

Niet alleen de website van Onze Taal bied  je nuttige informatie over spelling en grammatica, maar ook Taaladvies helpt je bij vragen over taal en spelling. Ook kun  je Woordenlijst van de Nederlands Taal raadplegen voor een uitgebreide woordenlijst met onder andere Belgisch-Nederlandse woorden, Surinaams-Nederlandse woorden, en Engelse werkwoorden en samenstellingen. Verder heeft de Taalwinkel een overzicht met taaltesten die je helpen bij het ontwikkelen van jouw schrijfstijl. Je krijgt meer zicht op je schrijfkwaliteiten en minder sterke eigenschappen. Zowel op de website van de Taalwinkel als op Cambiumned staan diverse oefeningen om  je vaardigheden te versterken.

 

Geheugensteuntje voor de auteurs van nu!
Vaak komen goede ideeën voor het schrijven van teksten op de meest onverwachtse momenten: in de trein, in de wachtkamer bij de tandarts of tijdens een wandeling door het park. Wie geen notitieblok en pen bij de hand heeft of niet gezegend is met het geheugen van een olifant raakt zijn ingenieuze ideeën gemakkelijk weer kwijt. Zo snel als ze komen, gaan ze ook weer weg. Gelukkig biedt het tijdperk van de smartphones alternatieven.

 

Virtuele Notepad in de Cloud

Met het praktische programma Evernote kun je notities opslaan en direct downloaden "in de cloud". Dit stelt jou in staat om de smartphone als notitieblok te gebruiken. Met de app op je mobiele telefoon wordt de nieuwe notitie meteen opgeslagen op de Evernote server. Alle apparaten die verbonden zijn met jouw account worden direct gesynchroniseerd. Op een later moment kun je op jouw computer thuis al jouw gedachtespinsels verwerken in de originele tekst. Evernote ‘begrijpt’ niet alleen tekst, maar fungeert ook als een verzamelbron van content: Evernote slaat  jouw beeldbestanden, PDF-documenten en zelfs complete websites met afbeeldingen in  jouw persoonlijke notitiedatabase op.  Je maakt foto’s met je mobiele telefoon en met gemak voorzie jij ze van een notitie. Een waardevolle eigenschap, omdat de combinatie van tekst en beeld het geheugen een handje helpt. Wie houdt er niet van een touchscreen en laat audionotities omzetten tot tekst met de ingebouwde spraakherkenning?

 

 Overzicht is voor de tekstschrijver het halve werk
Wie meerdere teksten schrijft over verschillende onderwerpen heeft veel baat bij Evernote. Het programma helpt bij het ordenen van informatie: alle gegevens in een notitieboek waar je al jouw notities kunt vinden. Maak voor ieder onderwerp een notitieboek aan en verzamel daar alle relevante informatie. Doordat informatie wordt gesynchroniseerd tussen apparaten heb je altijd de belangrijkste informatie bij de hand.

Auteurs die onderweg op de laptop of op een openbare computer aan hun teksten willen werken, slaan eenvoudig de laatste versie in Evernote op. Zij hebben in principe de mogelijkheid om op elk moment en vanaf elke computer met een internetverbinding toegang te krijgen tot hun teksten. Wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is, dan kan alsnog een notitie worden aangepast en toont Evernote de nieuwste versie offline. Hierdoor is Evernote bijzonder geschikt voor schrijvers die graag ook ergens anders willen schrijven dan achter hun eigen bureau. Als een auteur ook graag met internetbronnen werkt, dan biedt de software nog een extra functie: sla websites die je nodig hebt voor jouw onderzoek op, zodat je altijd toegang hebt tot de informatie, dus ook offline.

Zoals verwacht wordt van moderne webservice is de software van Evernote beschikbaar voor Windows en Mac OS, evenals een app voor alle momenteel populaire smartphones. De cloud service is ook geschikt voor het archiveren van verzonden ​​teksten: een crash in de hardeschijf of computer kan de gegevens niet meer schaden. Een cloud-dienst zoals Evernote heeft veel voordelen, maar er kleeft ook een groot nadeel aan: je loopt altijd het risico dat hackers toegang krijgen tot het programma. Daarom is het verstandig om zeer gevoelige informatie en privégegevens niet op te slaan in Evernote. Hoewel het programma bepaalde delen van een notitie kan versleutelen, ontbreekt een handige manier om alle notitieboeken te beschermen.

 

Hoe werk je met HTML?

Met de komst van het internet is er een nieuw platform ontstaan voor schrijvers. Er zijn een ontelbaar aantal websites gepubliceerd met content over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wat de websites onderling delen, is de zogeheten programmeertaal, ook wel HTML genoemd. Als auteur kun je niet achterblijven en is het verstandig op de hoogte zijn van de HTML-kennis. Gelukkig is deze kennis niet alleen weggelegd voor de computernerds. Via W3Schools leer je de taal van het internet kennen door zelf met de HTML-elementen te werken. Handig voor als je een schrijfopdracht oppikt waarbij HTML een vereiste is, of zelf jouw eigen website wilt opzetten.

Of je nu kijkt naar spelling, grammatica of inhoud, moderne software helpt je het schrijven gemakkelijker te maken. Er zijn vele handige websites die ondersteunen bij het schrijven, maar die niet in dit artikel aan bod zijn gekomen. Laat ons daarom weten welke hulpmiddelen jij gebruikt bij het schrijven van teksten. Ken je de voorgestelde hulpmiddelen of gebruik je hele andere? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Deel gerust je mening!


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!