Skip to main content

Transparent.ai – alles wat jij over de webtool van Textbroker moet weten

Tot de jaarwisseling van 2022/2023 was de wereld van content nog zo gemakkelijk. Je schreef een tekst, leverde deze in bij Textbroker en jouw klanten wisten zeker dat dit unieke content was – verschillende plagiaatcontroles nemen je tekst immers onder de loep. En bovenal wist jouw klant zeker dat de tekst door een mens was geschreven – door jou namelijk (door wie anders?).

 

 

Die tijden zijn voorbij. Maar geen paniek, met Transparent.ai heeft Textbroker een webtool ontwikkeld waarmee je bij klanten aantoont dat je content nog altijd unieke, handgeschreven tekst is. We laten je precies zien hoe Transparent.ai werkt, welke voordelen de webtool biedt en in welke gevallen je er eigenlijk niet zonder kunt.

 

Wat is Transparent.ai?

Sinds januari 2023 is de wereld van schrijvers in rap tempo aan het veranderen. Met ChatGPT werd een taalmodel uitgebracht dat in een paar minuten allerlei soorten teksten kan genereren. Terwijl de GPT-3.5 versie regelmatig voor hilariteit zorgde, is qua kwaliteit GPT-4 voor ons auteurs een geduchte concurrent. GPT-4 kan niet alleen elke taalstijl overnemen, maar gaat indien nodig via een plug-in ook online. Concreet betekent dit voor jou en je klanten: het is voor leken bijna onmogelijk geworden om een menselijke tekst te onderscheiden van een tekst puur geschreven door kunstmatige intelligentie.

Toegegeven, diegenen die dagelijks te maken hebben met AI-gegenereerde content (en zelf óók ChatGPT gebruiken voor research en inspiratie) herkennen AI-inhoud in een oogopslag. Maar hoe zit het met eindklanten die bewust kiezen voor door mensen geschreven content?

 

Hier komt Transparent.ai om de hoek kijken

Transparent.ai is een tool die werkt via elke browser en feitelijk maar één doel heeft: het proces achter een tekst zichtbaar maken. Of anders gezegd: de tool vat je werkprestaties die achter je content schuilgaat samen in harde feiten en cijfers. Transparent.ai houdt bij welke woorden, zinnen of zinsdelen je zelf hebt getypt, welke delen het resultaat zijn van knippen en plakken en welke delen van je tekst je tijdens het schrijfproces hebt vervangen of verbeterd.

Als je je tekst af hebt, ontvang je een certificaat. Het certificaat geeft een gedetailleerd overzicht van je werk en is – net als de hele tool trouwens – geheel gratis beschikbaar. Natuurlijk hoef je het schrijfproces van je tekst niet tot in detail door te geven aan je klanten; Transparent.ai reikt op verzoek ook verkorte certificaten uit.

 

Zo werk je met Transparent.ai

Transparent.ai maakt het niets uit hoeveel toetsaanslagen je per minuut maakt of hoeveel tijd je aan je tekst hebt besteed. Het registreert daarentegen nauwgezet elke letter die je direct in de webtool typt. Tijdens het schrijfproces ben je je in eerste instantie niet bewust van het werk van de tool. De interface waarin je werkt is bovendien qua structuur vergelijkbaar met reguliere tekstverwerkers zoals Word of Pages:

 

 

Net als bij reguliere tekstverwerkers kun je koppen opmaken, woorden cursief of vet maken of belangrijke elementen weergeven in opsommingen met opsommingstekens. Je markeert daartoe met je cursor simpelweg de tekstpassage die je wilt opmaken en selecteert daarna de gewenste optie in de taakbalk boven het tekstveld:

 

 

 • H: Met deze knop formatteer je koppen met h1-, h2- en h3-tags.
 • B: Markeer belangrijke tekstpassages vet met b-tags.
 • i: Met i-tags maak je delen van de tekst cursief.
 • U: Als je tekstpassages wilt onderstrepen, dan gebruik je deze knop om een u-tag toe te passen.
 • S: Deze knop zorgt ervoor dat de gemarkeerde tekstpassages worden doorgestreept.
 • Tekstuitlijning: Markeer je alinea’s en gebruik deze opties om je tekst links, midden of rechts uit te lijnen of op te maken in uitgevulde tekst.
 • Genummerde lijst: Met deze knop maak je een hele lijst met slechts één klik. Zorg ervoor dat elk lijstitem op een aparte regel staat, selecteer alle lijstitems en klik op de knop.
 • Lijst met inspringing: Deze opdracht werkt op dezelfde manier als de genummerde lijst, maar in plaats van cijfers plaatst de tool streepjes.
 • Links instellen: Dankzij deze knop hoef je niet langer zelf de complexe HTML-tags voor links in te stellen. Markeer het woord of de woordgroepen die als anchortekst moeten dienen en klik vervolgens op de knop. In de kleine taakbalk kopieer en plak je de URL van de website en bevestig je met ‘Apply’. Als je anchortekst nu blauw en onderstreept is, dan is de verlinking geslaagd.
 • Wijzigingen ongedaan maken: Foutje gemaakt of ontevreden met je wijzigingen? Klik op de pijlknop om ze stap voor stap ongedaan te maken.
 • Wijzigingen herstellen: Hetzelfde werkt in de andere richting als je verwijderde wijzigingen wilt herstellen.
 • Opslaan: Gebruik deze knop om alle wijzigingen lokaal in je browser op te slaan zonder een nieuw certificaat te genereren.

Maar goed, wat je écht wilt weten natuurlijk – en we willen je niet langer laten wachten – is het antwoord op de grote vraag: wat registreert de tool nou precies? Laten we het certificaat voor deze tekst eens nauwkeuriger bekijken.

 

Certificaten: Limited Certificate versus Full Certificate

 

Voor elke tekst die je schrijft terwijl je bent ingelogd geeft Transparent.ai je twee certificaten. Het zogenaamde Limited Certificate, de beperkte versie van het certificaat, toont alleen enkele samenvattende statistieken:

 

 

De Final Article Statistics geven een kort overzicht van het uiteindelijke aantal woorden van de voltooide tekst, hoeveel van deze woorden in Transparent.ai zijn geschreven en hoeveel er in de tool zijn gekopieerd. De Production Statistics bieden meer gedetailleerde informatie:

 • Wanneer ben je precies begonnen met het schrijven van deze tekst?
 • Hoeveel woorden en tekens heb je geschreven in Transparent.ai?
 • Hoeveel woorden en tekens zijn er verwijderd uit de editor?
 • Hoeveel tekst en tekens zijn er gekopieerd en geplakt in de tool?

 

Deze statistieken maken ook deel uit van het volledige certificaat (Full Certificate):

 

 

Op zichzelf zijn bovenstaande cijfers niet bijzonder veelzeggend. Sterker nog, ze kunnen tot misverstanden leiden, bijvoorbeeld als je tijdens het schrijven aantekeningen voor jezelf maakt of belangrijke informatie uit de briefing in de editor kopieert en later weer verwijdert. Deze aantekeningen verschijnen in de statistieken als gekopieerde en verwijderde woorden. Ook als je citaten of adresgegevens overneemt uit bijvoorbeeld een persbericht typ je deze natuurlijk niet over.

 

Zodat de klant precies kan zien wat er in je tekst is gebeurd, toont het volledige certificaat van Transparent.ai onder de statistieken de volledige tekst met gekleurde markeringen:

 

 

Je ziet hier twee kleuren – paars en turkooisblauw. Alle inhoud in paars is eerst geschreven in Word en daarna overgezet naar de tool met kopiëren en plakken. Daarom beschouwt de tool dit als gekopieerde inhoud. Alle blauwe passages zijn rechtstreeks in de tool geschreven. Wat je in de editor schrijft en daar direct wijzigt en corrigeert, wordt op deze manier gemarkeerd.

 

Het is even zoeken, maar er is nog een andere kleur te zien, namelijk geel. In deze kleur markeert Transparent.ai latere wijzigingen die zijn aangebracht in gekopieerde tekstdelen – of je nu afzonderlijke zinnen verplaatst hebt, woorden hebt vervangen, typefouten gecorrigeerd hebt of een tekstpassage volledig hebt herzien. Eerder stond hier namelijk ‘von’ en omdat we niet in Duitsland wonen, heb ik hiervan ‘van’ gemaakt.

 

Let op: de tool herkent geen teksten die je in Word hebt geschreven en vervolgens naar Transparent.ai hebt gekopieerd. Deze worden in het certificaat gemarkeerd als gekopieerde inhoud.

 

Wat levert mij het gebruik van Transparent.ai als auteur op?

 

De huidige chatbots zijn behoorlijk slim – en weten zich prima een bepaalde schrijfstijl aan te meten. Je kunt nog zo kwalitatief en creatief schrijven: met de juiste input en een van je teksten als sjabloon schrijft ChatGPT content die op het eerste gezicht niet te onderscheiden is van je origineel. Als het gebruik van AI expliciet wordt gevraagd door je klanten is de chatbot een krachtig hulpmiddel dat je veel tijd bespaart bij het opzoeken en structureren van je teksten.

Veel klanten hebben echter hun bedenkingen bij AI-gegenereerde content. Enerzijds is het nog niet duidelijk of en hoe zoekmachines negatief reageren op AI-content en hoe het precies zit met auteursrechten. Aan de andere kant bestellen je klanten bewust menselijke teksten bij je – want hoe goed de AI ook is in het aan elkaar rijgen van woorden: op creativiteit, taalgevoel en vooral uniciteit scoren ChatGPT en co vooralsnog vaak een onvoldoende.

Als je klanten een order bij je plaatsen, verwachten ze terecht een tekst die door jou is geschreven. De bewijslast ligt bij jou. Je vaste klanten weten ongetwijfeld wat jouw copywriting nou zo uniek maakt – maar hoe zit het met nieuwe klanten die op zoek zijn naar een langdurige samenwerking? Of hoe ga je te werk als je een tekst met de hand hebt geschreven, maar je klant vermoedt dat er AI is gebruikt?

In al deze gevallen biedt Transparent.ai jou die extra zekerheid. Met het certificaat laat je aan je klanten zien dat jij de auteur bent van de tekst. Je toont aan dat transparantie belangrijk voor je is en dat je de chatbot kent (en misschien ook gebruikt als supporttool), maar dat je tekst wél 100% door mensenhanden geschreven is.

Super handig en beter dan Word: grammaticacontrole via plug-in

Ik geef eerlijk toe, ik als auteur had voor deze tekst best Transparent.ai kunnen gebruiken. Maar ik heb het niet gedaan! De reden: we zijn allemaal gewoontedieren, en voor wie duizend-en-een teksten ‘gewoon’ met Word heeft geschreven, is de overstap naar een webgebaseerde teksttool niet per se gemakkelijk. Maar er is één groot voordeel van Transparent.ai – een voordeel waar Word het daadwerkelijk moet afleggen.

Als je in je browser de Languagetool plug-in hebt geactiveerd, krijgt deze automatisch toegang tot je inhoud op Transparent.ai. Je hebt dus een van de beste (en gratis!) spelling- en grammaticatools tot je beschikking – een tool die de auteur van deze tekst de nodige grammaticale flaters en vooral lelijke typefouten heeft bespaard.

 

Gebruik en functies van Transparent.ai

 

Transparent.ai is volledig gratis te gebruiken. Registeren is zo gepiept en daarna werk je vanuit je eigen account die is beveiligd met een wachtwoord. Eerst wordt je tekst lokaal opgeslagen in je browser – tot vijf dagen lang als je de standaardinstellingen van de tool met rust laat, of tot het moment dat je het certificaat voor je tekst laat aanmaken.

Let op: als je je browser (Chrome, Firefox enz.) zo hebt ingesteld dat opgeslagen gegevens worden verwijderd als je deze sluit, dan is je tekst daarna ook weg. Hetzelfde geldt als je Transparent.ai in privémodus gebruikt – of je tekst handmatig uit de tool verwijdert.

Je kunt het certificaat verkrijgen via een link, waar het minstens drie maanden wordt bewaard.

 

Je eigen account

 

Gebruik met een account wordt aanbevolen als:

 • je regelmatig teksten maakt met Transparent.ai
 • je een praktisch overzicht wilt van al je certificaten
 • je jouw geschreven teksten veilig wilt opslaan
 • aan meerdere teksten tegelijk wilt werken

Nadat je een account hebt aangemaakt op Transparent.ai vind je rechtsboven in je scherm nieuwe tabbladen:

 

 

Onder User Settings wijzig je jouw e-mailadres en wachtwoord of verwijder je je account. Via de tab Your Certificates vind je een lijst met alle certificaten die je tot nu toe hebt aangemaakt – zowel de gedetailleerde versie als de verkorte vorm.

 

 

Handig: als je achteraf je teksten nog eens wilt doorlezen of gewoon verder wilt werken aan je tekst na een pauze, dan hoef je alleen maar op de titel van de tekst te klikken en de bijbehorende interface wordt geopend, inclusief je tekst:

 

 

Het grote voordeel van je account: verschillende versies opslaan

 

Transparent.ai werkt met versiebeheer, dus met meerdere versies van een artikel. Dat is handig, want zo bied je jouw klanten altijd een actueel certificaat voor zowel je originele tekst als voor eventuele updates. Bovendien werk je dankzij de opslagfunctie aan meerdere teksten tegelijk.

 

‘Maar je kunt de tool toch gewoon te slim af zijn?!’

 

De vraag is: waarom zou je dat willen? Transparent.ai biedt maar één ding: transparantie naar je klanten toe. Jij laat zien dat je de kwaliteit die alleen een mensenhand kan bieden serieus neemt, en je dat ook concreet in je schrijfproces implementeert. Dat is een duidelijk signaal. Bovendien laat je zien dat letterlijk elk woord écht van jou afkomstig is – en niet het resultaat is van een algoritme.

 

 

Ben jij een expert op jouw vakgebied en wil je jouw kennis verpakken in teksten? Registreer je dan eenvoudig als auteur bij Textbroker!

Nu aanmelden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!