Skip to main content

Twee handige tools voor meer concentratie bij het schrijven

Elke schrijver moet er zelf achter komen met welke tools (handvaten) in het achterhoofd hij of zij het beste kan werken. Concentratie is daarbij van cruciaal belang. De volgende twee computerprogramma’s helpen je bij het ontwikkelen van een betere concentratie.

Elke schrijver moet er zelf achter komen met welke tools (handvaten) in het achterhoofd hij of zij het beste kan werken. Concentratie is daarbij van cruciaal belang. De volgende twee computerprogramma’s helpen je bij het ontwikkelen van een betere concentratie.

Met behulp van Writemonkey onbelangrijke zaken op de computer verbergen

Elke schrijver kent wel het volgende scenario: de deadline van een opdracht komt in zicht, maar je kan niet de concentratie vinden er rustig aan te werken. Je doet je best om een goede inleiding te bedenken voor je tekst, maar je kan er niet opkomen. Na een tijd nadenken vind je de inspiratie om toch een stukje te schrijven, totdat er een e-mail of Skypebericht binnenkomt. Waar was je ook alweer gebleven? Je bent de draad wederom kwijt en het duurt weer een tijd om op gang te komen. Vervelend! Met de handige, gratis tekstverwerker Writemonkey komt dat in de toekomst echter een stuk minder voor.

Wanneer je Writemonkey opstart, verdwijnt alles van het beeldscherm wat de aandacht kan afleiden. Het programma draait standaard op volledig scherm en geeft enkel een cursor om te kunnen typen. De software vermijdt bovendien het gebruik van complexe en uitgebreide menubalken en onnodige hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen maken Writemonkey tot een uitstekend instrument voor elke auteur om geconcentreerd te kunnen schrijven. De enige informatie die het programma naast de geschreven tekst weergeeft zijn de naam van het bestand, het aantal geschreven woorden in het huidige document en de actuele tijd. Wanneer Writemonkey actief is, ziet het beeldscherm er dus zo uit:

Je ziet; hier kan werkelijk NIETS je afleiden :).

De handige functies van Writemonkey

Onder het knopje „Progress“ kunnen schrijvers het aantal woorden vastleggen die ze binnen de tekst willen bereiken. Het programma laat vervolgens het percentage geschreven woorden ten opzichte van het gestelde doel zien zodat de gebruiker de voortgang kan bijhouden. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd op weg kan richting je einddoel.

Als je graag wilt schrijven bij weinig licht, bijvoorbeeld ‘s nachts, dan is Writemonkey ook erg handig. Het programma heeft een functie waarmee de witte achtergrond van het scherm, die vaak bij weinig licht extreem fel is, zwart wordt gemaakt. Op deze manier kunnen ook nachtbrakers aan de slag, zonder daarbij de ogen te beschadigen.

Focus Booster: efficiënter werken door regelmatig pauze te nemen

Nadat je met behulp van Writemonkey je niet langer laat afleiden door andere programma’s op de computer, staat je niets meer in de weg lekker aan de slag te gaan. Toch weten veel schrijvers: wie lange tijd geconcentreerd werkt, heeft regelmatig een korte pauze nodig. Deze pauzes, die niet lang hoeven te zijn, zorgen ervoor dat je efficiënter kan werken en gemakkelijker nieuwe ideeën opdoet. Een goed hulpmiddel voor je creativiteit dus. Waarschijnlijk heb je jezelf ook wel eens betrapt op het afdwalen van je gedachten door een afnemende concentratie. Een korte onderbreking van je werkzaamheden kan dan uitkomst bieden.

De „Starter“ versie van de gratis tool Focus Booster  kan je hierbij helpen, omdat het je in staat stelt een goede workflow te ontwikkelen met ingeplande pauzes. De werking van het programma is gebaseerd op de zogenoemde Pomodorotechniek. Deze methode voor tijdmanagement werd ontwikkeld in de jaren ‘80 door Francesco Cirillo. Hij gebruikte een kookwekker om zijn werk in regelmatige tijdsintervallen, zogenaamde “Pomodori”, te verdelen. Elke periode van werk wordt gevolgd door 5 minuten pauze. Daarnaast wordt na elke vier werkperiodes een langere rust genomen van 15 tot 20 minuten.

Het doel van de Pomodorotechniek is om geconcentreerd te kunnen blijven werken. Het is daarom bovendien belangrijk afleidingen en andere onderbrekingen te vermijden. Komt er tijdens het werk toch bijvoorbeeld een e-mail binnen, dan wordt deze pas gelezen in een van de geplande pauzes.

Focus Booster vervangt het ouderwetse horloge van Cirillo en biedt de gebruiker een aantal configuratieopties. Zo kan je de duur van de periodes van werk en rust zelf bepalen; jij bent tenslotte degene die het beste je werktempo kent. Daarnaast is het mogelijk een alarm in te stellen die overgaat wanneer een werkperiode voorbij is. Zaak is op dat moment jezelf ook echt de pauze te gunnen. Lees bijvoorbeeld even je e-mail of pak een van de minder stressvolle, kleine taken van het project op. Het doel is uiteindelijk weer een leeg hoofd te hebben, zodat je na de pauze weer fris aan het werk kunt.

Tip: Gebruik Focus Booster en Writemonkey tegelijk. Een combinatie van de twee programma’s zorgt namelijk voor een prettige werkomgeving waarin je goed kan werken. Je zult al snel merken dat concentreren gemakkelijk is.

We hopen dat deze twee tools je ook zullen helpen bij het schrijven voor Textbroker.

Heb je zelf nog tips om lekker te kunnen doorwerken? Vertel ze ons in de reacties hieronder of deel ze in de auteursgroep op Facebook.


Reacties

dr Marinus Henricus Kruissen 15. januari 2021 - 17:31

Focus Booster is niet gratis. Er is een gratis proefperiode van dertig dagen.

Beantwoorden

angelika.jung-peeters 18. januari 2021 - 9:07

Beste,
Dank u voor het onder onze aandacht brengen van deze onnauwkeurige informatie. Er is een "Starter" versie van Focus Booster die gratis is. We hebben het artikel dienovereenkomstig gewijzigd.
Een mooi begin van de week gewenst!

Beantwoorden

Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!