Skip to main content

Vernieuw je schrijfstijl

Als schrijver is het belangrijk af en toe je schrijfstijl te vernieuwen. Zo weet je zeker dat je up-to-date bent met betrekking tot de laatste ontwikkelingen op het gebied van content. Met dat in het achterhoofd geven we je enkele tips voor het hanteren van een frisse schrijfstijl.

Als schrijver is het belangrijk af en toe je schrijfstijl te vernieuwen. Zo weet je zeker dat je up-to-date bent met betrekking tot de laatste ontwikkelingen op het gebied van content. Met dat in het achterhoofd geven we je enkele tips voor het hanteren van een frisse schrijfstijl.

Jouw woordenkast

Het vernieuwen van je schrijfstijl is een beetje als het vernieuwen van je kledingkast. Denk bijvoorbeeld aan een paar van je favoriete jeans. Een jeans is ideaal voor bijna elke gelegenheid. Vaak zit een jeans zo comfortabel dat je veelal vergeet dat je er eentje draagt. Je schrijfstijl is eigenlijk net als het dragen van je favoriete jeans. Zonder dat je het door hebt, gebruik je bij elke tekst dezelfde zinnen en zinsstructuur. Ook de toon van de artikelen die je schrijft is overal hetzelfde. Een frisse schrijfstijl aanhouden, is gelukkig eenvoudig te realiseren.

Een stukje reflectie

De eerste stap die je zet, is het leren kennen van je eigen schrijfstijl. Lees eens een aantal teksten van jezelf terug en noteer woorden en zinnen die je veel herhaalt. Formuleringen als het vaak gebruiken van ‘ook’, ‘maar’ of ‘veel mensen’ kun je veel terug laten keren in je teksten zonder dat je het eigenlijk doorhebt. Het herkennen daarvan is een goede eerste stap.

Verdiep je in andere schrijfstijlen

Door je vervolgens te verdiepen in andere schrijfstijlen, is het veranderen of verfrissen van je eigen schrijfstijl een stuk gemakkelijker. Als je normaal gesproken alleen lifestyle blogs leest, is het raadzaam om ook eens te kijken naar bijvoorbeeld sportnieuws of technische beschrijvingen. Hoe meer je leest van andere vakgebieden, hoe eenvoudiger het wordt om je schrijfstijl te verfijnen en je vaardigheden te verbeteren.

In de schoenen van een ander staan

Probeer je voor te stellen hoe het is om in de schoenen van een ander te staan en vanuit dat perspectief te schrijven. Het klinkt eenvoudig, maar het is een uitdagende oefening. Oefen met een object dat je wellicht niet zo vaak gebruikt en juist origineel is. Een leuke: beschrijf bijvoorbeeld eens een juweel vanuit het perspectief van de maker, daarna van de koper en vervolgens als een dief die het juweel wil stelen. Heb je voor iedere persoon de omschrijving gewijzigd?

Dit is een nuttige oefening om je in te leven in verschillende personen en daarmee voor de juiste doelgroep te schrijven. Zo is de kans groot dat je tekst interessant is voor de lezer en wordt goedgekeurd door de klant.

Tijd voor iets nieuws

Het verfrissen van je schrijfstijl betekent niet dat je je oude schrijfstijl weggooit. Je verbetert wat je al in huis hebt. Je schrijfstijl zal gaandeweg steeds beter worden en hoe meer je oefent, hoe veelzijdiger je zal kunnen schrijven. Blijf daarom jezelf continu uitdagen.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!