Wat is een metaomschrijving en wat is het nut ervan?
Wil je zo hoog mogelijk scoren in zoekmachines dan blijkt een goede optimalisatie (SEO) van je website onmisbaar. Een tekst die aangepast is op wat je klanten zoeken vormt hierbij een belangrijke factor. Waardevolle content, waar je lezer iets aan heeft en waar over nagedacht is. Heb je eenmaal jouw geweldige tekst klaarstaan om het world wide web te veroveren, dan is het natuurlijk de bedoeling dat hij gelezen wordt. Een metaomschrijving vergroot die kans behoorlijk – mits goed opgesteld.
Zo’n metaomschrijving, ook wel meta description genoemd, komt als link in beeld op de resultatenpagina van je zoekopdracht. De link werkt als een teaser om mensen verleiden door te klikken naar jouw content. Een meta description op zich telt voor Google niet mee als optimalisatie factor. Wat je er dan aan hebt? Zodra je mensen weet te verleiden door de klikken, wordt het nut van de metaomschrijving direct duidelijk: hoe beter je metaomschrijving in elkaar zit, hoe meer kliks hij genereert en hoe hoger Google jouw content zal ranken. Behandel je metaomschrijvingen dus met enige TLC – je zal ervoor beloond worden!
Wat hoort er in een goede meta description te staan en hoe schrijf je hem?
Wat vertelt een goede meta description?
Een meta description die specifiek voor optimalisatie is geschreven, bestaat uit 2 of 3 regels. Het zoekwoord komt er minimaal één keer in voor. De omschrijving vertelt jouw bezoekers kort en krachtig wat ze op de website kunnen vinden. Een duidelijke CTA mag niet ontbreken, zoals ‘ontdek’, ‘bestel hier’ of ‘lees het hele artikel’.
5 tips voor de perfecte metaomschrijving
De ideale meta description bestaat uit exact (of maximaal) 155 karakters. Dat is voldoende om je lezer te triggeren door te klikken, maar kort genoeg om door Google als geheel te worden weergegeven.
- 1. Verwerk het keyword in de eerste zin en sluit deze af met een ‘|’.
- 2. Gebruik exact hetzelfde keyword als in de eerste alinea van je content. Zo weet de lezer dat hij of zij op de juiste pagina is terechtgekomen.
- 3. Vermijd reclame, geef eerder informatie of licht een tipje van de sluier op.
- 4. Vertel wat mensen moeten doen: ontdekken, verder lezen of bestellen? Deze CTA zet je aan het einde van je meta description.
- 5. Schrijf unieke metaomschrijvingen. Dubbele meta’s worden door Google afgestraft.
En nu wil je natuurlijk een voorbeeld zien?
Komt ie:
Whiskyreis naar Schotland? | Minimaal 4 dagen naar de 9 beste whiskydestilleerderijen langs de Speyside of op Isle of Islay. Ontdek hier de mogelijkheden!
Over onze auteur
Tekstschrijver voor wie elk woord telt. Ik ben tekst-o-fiel van de bovenste plank. Altijd bezig met wat woorden te zeggen hebben en hoe we ze kunnen inzetten voor ons doel. Het liefst schrijf ik voor ondernemingen. Van eenmanszaak tot internationaal gerenommeerde corporates, ik vind het allemaal even interessant om content voor te mogen schrijven. Inclusief bescheiden specialisme in SEO-teksten.
geen reacties beschikbaar