Skip to main content

Wat is plagiaatcontrole bij Textbroker?

Checklist met drie puntjes: CopyScape, interne controle, externe controle.

Als een auteur een tekst inlevert, dan komt die niet onmiddellijk bij de opdrachtgever terecht. Voordat de tekst naar de klant wordt gestuurd, komt deze in onze drievoudige plagiaatcontrole terecht. Deze controle toont aan of bepaalde informatie uit de tekst met reeds bestaande bronnen overeenkomt. Wordt er door de controle niets gevonden, dan sturen we de tekst direct door naar de klant. Zijn er wel overeenkomsten, dan krijgt de auteur de tekst even terug ter herziening.

Waarom controleren we op plagiaat?

Opdrachtgevers bestellen bij ons unieke content. Dat is belangrijk voor hun website, want websites met gekopieerde teksten komen lager in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Unieke teksten scoren wel altijd goed. Aangezien we onze klanten unieke teksten willen garanderen, voert ons systeem deze drievoudige plagiaatcontrole uit.

Is de controle helemaal geautomatiseerd?

De tekst wordt automatisch gecontroleerd op overeenkomsten met andere online bronnen. Ons systeem gebruikt daarvoor het bekende Copyscape, evenals twee checks die we zelf ontwikkeld hebben. De teksten worden daardoor niet alleen vergeleken met bijvoorbeeld de zoekresultaten van zoekmachines, maar ook met alle teksten die ooit binnen het systeem van Textbroker geschreven zijn. Er wordt dus een interne en een externe controle uitgevoerd.

Wordt er mogelijk plagiaat gevonden, dan gaat een van onze medewerkers van Textbroker na in hoeverre het echt om plagiaat gaat. Tijdens de kantooruren doen de medewerkers van team Benelux deze handmatige controle. Belangrijk: buiten kantooruren, ’s nachts en tijdens het weekend nemen doorgaans onze Duitse en Amerikaanse collega’s de Nederlandse plagiaatcontrole over.

Het kan daardoor voorkomen dat een auteur een tekst terugkrijgt, ook al gaat het niet echt om gedupliceerde content. Bijvoorbeeld als het gaat om een zin die veel op het internet wordt gebruikt, zoals ‘Neem contact met ons op voor meer informatie’. Voor onze niet-Nederlandstalige collega’s is het echter lastig om in te schatten of het om plagiaat gaat. Ze nemen dan het zekere voor het onzekere en sturen iedere vorm van overeenkomsten terug.

Wat te doen bij een herschrijfopdracht?

Een veelgehoord misverstand is dat een herschrijfopdracht overeenkomsten mag bevatten met de brontekst. Soms is dat inderdaad het geval, maar vaak ook niet. Belangrijk is dat de auteur altijd goed de briefing leest. Vaak is het bij een herschrijfopdracht namelijk wel de bedoeling om een volledig unieke tekst af te leveren. Wordt een dergelijke opdracht in de plagiaatcontrole aangemerkt, dan kijken onze medewerkers in de briefing wat de intentie van de klant is.

Onbewust ‘plagiaat’ plegen

Het komt soms voor dat auteurs helemaal onbewust of per toeval reeds gepubliceerde formuleringen in hun tekst opnemen. Wanneer ze vervolgens van ons een verzoek tot herziening krijgen, komt dit als verrassing, omdat hij of zij de genoemde bron niet heeft gebruikt. Omdat we de klant echter unieke teksten garanderen, zijn we verplicht om ook dergelijke overeenkomsten te laten aanpassen door de auteur.
Het is dan niet de bedoeling dat de auteur ons verzoekt om de tekst alsnog door te sturen naar de klant. De overeenkomsten dienen uit de tekst te worden gehaald.

Ik ben auteur en krijg onterecht een plagiaatmelding. Wat doe ik?

Toch zijn er enkele situaties waarbij overeenkomsten met andere teksten toegestaan zijn. Dat is het geval wanneer de klant dit aangeeft in de briefing. Bijvoorbeeld als een tekst moet worden aangevuld of gecorrigeerd. Krijgt een auteur in een dergelijk geval toch een plagiaatmelding, dan dient hij of zij contact op te nemen met Textbroker.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!