Skip to main content

Wat zijn de meest voorkomende taalfouten?

Tekst: Don't be afraid to fail.

Schrijf je als freelance auteur bij Textbroker, dan weet je dat we met verschillende niveaus werken. Op het 2- en 3-sterrenniveaus worden taalfouten nog getolereerd, maar vanaf het 4-sterrenniveau verwachten we zo goed als foutloze teksten. Daarom beoordeelt onze redactie alle auteurs regelmatig.

Bij die beoordelingen kijken we naar eventuele taalfouten (spelling, grammatica, interpunctie, enz.) in de teksten en geven we taaladvies, zodat de auteurs zich kunnen verbeteren. De meest voorkomende fouten lijsten we hieronder even op.

1. Dt-fouten

Fouten tegen dt: het blijft nog steeds heel veel voorkomen. Hoewel het eigenlijk heel eenvoudig is om deze fouten te vermijden. Ben je niet zeker of je -d, -t of -dt moet schrijven, bijvoorbeeld bij ‘worden’ of ‘vinden’, vervang dan je werkwoord door ‘spelen’. Dit werkwoord kan je eenvoudig vervoegen, dus dan weet je ook wanneer je een ’t’ moet toevoegen.

Algemene regel:

 Werkwoord na onderwerp  Onderwerp na werkwoord
 Ik speel  Speel ik?
 Jij speel + t  Speel jij?
 Hij/zij speel + t  Speel + t hij/zij?

 

Vergelijk ‘spelen’ …
Ik speel graag voetbal.
Jij speelt met de bal. MAAR: Speel jij met de bal?
Hij/zij speelt niet graag spelletjes.

… met ‘worden’
Ik word graag verwend.
Jij wordt morgen 25 jaar. MAAR: Word jij morgen 25 jaar?
Hij/zij wordt morgen 25 jaar.

… en ‘vinden’
Ik vind dat je er vandaag goed uitziet.
Jij vindt dat ik ongelijk heb. MAAR: Vind jij dat ik ongelijk heb?
Hij/zij vindt dat ik de geschikte persoon ben voor de opdracht.

2. Komma tussen persoonsvormen

Te weinig komma’s of andere leestekens in een zin kunnen de leesbaarheid van die zin bemoeilijken. Daarom is het belangrijk om op de juiste plaatsen leestekens in te voegen.

Bekijk even de volgende zin: “Aangezien ik morgenvroeg met vrienden wil ontbijten mag ik het vanavond niet te laat maken.”

Drie werkwoorden na elkaar is wat veel van het goede. Om het de lezer makkelijk te maken, lassen we een pauze in tussen de bijzin en de hoofdzin, ofwel tussen de twee persoonsvormen. In dit geval zijn dat de werkwoordsvormen ‘ontbijten’ en ‘mag’.

Grammaticaal correct is: “Aangezien ik morgenvroeg met vrienden wil ontbijten, mag ik het vanavond niet te laat maken.”

3. Wel of geen accenten op de ’e’

Een andere veel gemaakte fout is de schrijfwijze van ‘een van de’. Je leest het goed, er horen geen accenten op de ‘e’ van ‘een’ te staan. ‘Een van de’ is een vaste uitdrukking. Het gaat hier niet om het telwoord ‘één’ en ook niet om het lidwoord ‘een’.

‘Eén’ met accenten schrijf je enkel als het om het telwoord ‘één’ gaat en als er zonder de accenten verwarring ontstaat.

Voorbeelden van ‘een’ zonder accenten:

  • een en ander
  • een en al oor
  • het een of het ander
  • een voor een

Voorbeelden van ‘één’ met accenten:

  • Per jaar ga ik slechts één keer op vakantie. (en geen twee keer)
  • Ik ben niet zeker of ik dit jaar ook nummer één word. (telwoord)

4. Samenstellingen: los of aan elkaar schrijven

Heel vaak zien we dat samenstellingen los worden geschreven. Bijvoorbeeld, een ‘outdoor activiteit’ in plaats van de correcte schrijfwijze ‘outdooractiviteit’.

Gelukkig is het niet heel moeilijk om het goed te doen: als ‘de’ of ‘het’ voor allebei de delen past, met andere woorden, als het om twee zelfstandige naamwoorden gaat, dan is het in de meeste gevallen een samenstelling, die je dus aan elkaar schrijft.

Voorbeelden van samenstellingen:

  • de computer – de expert → de computerexpert
  • het product – de beschrijving → de productbeschrijving
  • de/het flatscreen – de televisie → de flatscreentelevisie
  • de telefoon – het nummer → het telefoonnummer

Wil je het 100% zeker weten, raadpleeg dan de website www.woordenlijst.org.

5. Die of dat

Correct terugverwijzen naar het onderwerp of object van de zin kan soms lastig zijn. Of het ‘die’ of ‘dat’ moet worden, heeft te maken met je antecedent (= het onderwerp of object). Als je antecedent een de-woord is, dan gebruik je ‘die’. Als je antecedent een het-woord is, dan gebruik je ‘dat’. Bij een meervoudsvorm gebruik je altijd ‘die’.

 Enkelvoud  Meervoud
 De tekst  De tekst die aan de eisen voldoet  De teksten die aan de eisen voldoen
 Het nummer  Het nummer dat gekozen werd  De nummers die gekozen werden

 

Don’t be afraid to fail. Het is niet verboden om fouten te maken. Schrijven is een leerproces, waarbij je jezelf continu kan verbeteren. Hopelijk kan het bovenstaande advies hierbij helpen.

 


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!