Skip to main content

Zo schrijf je een goede reisblog

In een reisblog verklap je alle geheimen van een reisbestemming. Welke bezienswaardigheden zijn er te ontdekken, wat heeft de natuur te bieden en welke restaurants mogen niet worden overgeslagen? Des te sterker je tekst, des te groter de kans dat lezers zelf een reis naar deze bestemming willen boeken. Maar waar moet een goede reisblog precies aan voldoen? Hier vind je een aantal tips.

 

Maak het verhaal levendig

 

Reizen draait om ervaringen. Toeristen zien, ruiken en horen allerlei nieuwe dingen en dompelen zichzelf onder in een andere wereld. Probeer deze zintuiglijke ervaring te benadrukken in je reisblog. Benoem geuren, kleuren en emoties. Gebruik een beeldende schrijfstijl, waardoor je de reisbestemming bijna tastbaar maakt. Een levendig verhaal leest bovendien een stuk fijner dan een blog vol met droge tekst.

 

Wil je zeker weten dat je de sfeer van een bepaalde bestemming goed omschrijft? Maak notities tijdens je reis. Beschrijf wat je hebt gezien en wat je daarbij opviel. Zoom in op details, dat maakt je reisblog meteen persoonlijker. Je benoemt namelijk de dingen die jou opvallen en die de bestemming in jouw ogen bijzonder maken.

 

Zorg voor goede foto’s

 

Hoe goed je tekst ook is, één beeld zegt nog altijd meer dan duizend woorden. Geen enkele reisblog kan zonder goede foto’s. Zorg ervoor dat de foto’s je verhaal ondersteunen. Laat de binnenkant van die ene knusse bistro zien of toon het uitzicht vanaf de berg die je beklommen hebt. Zo zien lezers wat ze van een bestemming kunnen verwachten en worden ze geïnspireerd om die ene reis te boeken.

 

Het is wel belangrijk om op de kwaliteit van de foto’s te letten. Zorg ervoor dat ze scherp zijn en een mooie compositie hebben. Denk ook aan de plaatsing van de foto’s op je website. Afbeeldingen moeten de leesbaarheid van de tekst namelijk niet negatief beïnvloeden. Gebruik de foto’s om je tekst op te breken, voor een duidelijke en overzichtelijke reisblog.

 

Deel zo veel mogelijk informatie

 

In een goede reisblog schets je niet alleen een mooi beeld van een bepaalde bestemming. Je wilt je lezers namelijk ook helpen voorbereiden op hun reis. Dit doe je door zo veel mogelijk gedetailleerde informatie te delen. Denk vooral aan praktische zaken die voor vertrek geregeld moeten worden. Heb je een visum nodig om het land te mogen betreden? Hebben autoreizigers een vignet nodig? Vergeet ook de weersverwachting niet: wat voor temperaturen kunnen reizigers per seizoen verwachten? Benoem eventueel een paar kledingstukken of reisbenodigdheden die zeker ingepakt moeten worden.

 

Ook tips voor tijdens de reis zijn ontzettend waardevol voor je lezers. Geef ze bijvoorbeeld informatie over de valuta die op de bestemming gebruikt wordt. Wat is de gemiddelde wisselkoers en waar kun je valuta’s wisselen? In sommige landen gelden er ook regels die misschien niet bekend zijn bij toeristen. Denk hierbij aan kledingvoorschriften, het gebruik van alcohol in het openbaar of specifieke verkeersregels. Des te meer informatie je deelt, des te beter je lezers zich voor kunnen bereiden op hun reis.

 

Houd de blog up-to-date

 

Het delen van gedetailleerde informatie kent ook zijn nadelen. De regelgeving in een land kan namelijk binnen een paar jaar veranderen. Heb je een uitgebreide website met veel verschillende reisblogs? Zorg er dan voor dat je oude blogs regelmatig nakijkt. Controleer of bepaalde voorschriften veranderd zijn en pas de tekst zo nodig aan. Zo voorkom je dat lezers verouderde informatie voorgeschoteld krijgen, waardoor hun voorbereidingen niet meer kloppen.

 

Heb je bepaalde informatie aangepast in een oude blog? Plaats dan altijd een duidelijke update bovenaan de pagina. Zo zien lezers dat ze met recente informatie te maken hebben. Dat vergroot de kans dat je meer lezers trekt. Oudere blogs worden namelijk vaak overgeslagen, aangezien lezers er al snel van uitgaan dat de informatie niet meer up-to-date is.

 

Focus op de belangrijkste onderwerpen

 

Er zijn een aantal onderwerpen waar lezers graag meer informatie over ontvangen. Met behulp van deze informatie proberen ze hun reis te plannen en in te vullen. Het is dus belangrijk om je vooral op de kern te richten. Besteed de meeste aandacht aan de volgende onderwerpen:

 

Accommodaties

 

Probeer verschillende accommodaties gedetailleerd te beschrijven. Welke faciliteiten waren er aanwezig en wat maakt iedere accommodatie uniek? Zo kan bijzondere architectuur genoeg zijn om bepaalde lezers over de streep te trekken, net zoals luxe voorzieningen op een hotelkamer. Het is de moeite waard om verschillende soorten accommodaties te benoemen. Denk hierbij aan een luxe hotel, een betaalbare B&B en een goedkope camping met een gezellige sfeer. Zo geef je tips voor iedere reiziger.

 

Horeca

 

Op iedere bestemming zijn horecagelegenheden te vinden waar je als reiziger gegeten moet hebben. Benoem de sfeervolle cafés van Parijs of de hippe sushibars van Tokio. Benadruk welke lokale specialiteiten er geserveerd worden en probeer deze gerechten gedetailleerd te beschrijven. De sfeer en ligging van een horecagelegenheid zijn ook belangrijk voor reizigers. Is het uitzicht mooi of is de ruimte stijlvol aangekleed?

 

Bezienswaardigheden

 

Reizigers willen weten wat ze op een bepaalde bestemming kunnen verwachten, dus probeer een aantal leuke excursies en activiteiten te benoemen. Misschien is er ieder weekend wel een leuke markt of zijn de theaters in een stad het bezoeken waard. Benoem natuurlijk ook bijzondere gebouwen, van historische monumenten tot moderne musea. Vergeet niet om onbekende highlights te benoemen, want doorgewinterde reizigers willen soms het gebaande pad verlaten.

 

Natuur

 

Het is vaak de natuur in een regio die veel reizigers trekt. Ieder gebied heeft weer iets anders te bieden, van hoge bergtoppen tot grote meren. Geef je lezers tips over welke natuurgebieden ze moeten bezoeken. Misschien ligt er wel een groot nationaal park in de buurt of is de kustlijn het bezoeken waard. Probeer de natuurgebieden op een sprekende manier te beschrijven, zodat beelden van groene bossen en glooiende heuvels direct tot leven komen. Benoem ook een aantal mooie wandel- of fietsroutes.

 

Cultuur

 

Wanneer je als reiziger een ander land bezoekt, wil je natuurlijk op de hoogte zijn van lokale gebruiken en gewoontes. Probeer dit soort informatie in je reisblog te verwerken. Denk niet alleen aan beleefdheidsnormen en begroetingen, maar ook aan gewoontes zoals het geven van fooi. Zo beginnen je lezers voorbereid aan hun reis en kunnen ze gemakkelijk in contact komen met locals.

 

Conclusie

 

Bij het schrijven van een reisblog is het belangrijk om je verhaal tot leven te brengen. Doe dit door specifieke herinneringen te benoemen, maar ook door mooie foto’s in je verhaal te verwerken. Geef de lezer ook praktische informatie en houd deze up-to-date. Daarnaast moet een goede reisblog een aantal belangrijke onderwerpen aanstippen: accommodaties, horeca, bezienswaardigheden, natuur en cultuur.

 

Voldoet je reisblog aan al deze eisen? Dan is de kans groot dat je lezers weet te inspireren, waardoor zij binnenkort hun vlieg- of treintickets boeken om jouw reis dunnetjes over te doen. En zijn ze in de toekomst op zoek naar leuke reistips? Dan weten ze jouw blog meteen weer te vinden.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!