Skip to main content

Zo verbeter je je vaardigheden als schrijver

Goede teksten schrijven is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt. Het is een vaardigheid waar je veel tijd en aandacht aan moet besteden. Als schrijver op Textbroker zit je niet stil en doe je genoeg praktijkervaring op. Maar wat kun je nog meer doen om je vaardigheden als schrijver te verbeteren? Hier vind je een aantal handige tips.

 

Waardeer wat je nog niet weet

 

Denk terug aan het moment waarop je voor het eerst begon met schrijven: je moest waarschijnlijk aan de slag met onderwerpen waar je weinig over wist en had misschien weinig opdrachten om uit te kiezen. Dat is positief, want door die ervaring moest je wel uit je comfortzone stappen. Het was misschien een uitdaging, maar deze onbekende wereld dwong je om nieuwe dingen uit te proberen en om je schrijfvaardigheden in een sneltreinvaart te ontwikkelen. Misschien heb je inmiddels je draai gevonden en weet je precies over welke onderwerpen je wilt en kunt schrijven. Dat is fijn, maar vergeet niet om af en toe uit je comfortzone te stappen. Laat je inspireren door alles wat je nog niet weet en doe nog meer kennis op.

 

Laat onzekerheid achterwege

 

Als succesvolle schrijver moet je zelfverzekerd zijn in je werk. Zo schrijf je krachtige teksten en breng je iedere boodschap duidelijk over. Soms is het lastig om zelfverzekerd te blijven, vooral wanneer je voor een lastige uitdaging komt te staan. Moet je een tekst schrijven over een onderwerp waar je niets over weet? Of krijg je een lastig verzoek van een klant? Laat je onzekerheid dan achterwege en accepteer dat je niet meteen weet hoe je de opdracht moet aanpakken. Doe onderzoek, duik in het onderwerp en doe zo waardevolle kennis op. Zo voel je je de volgende keer zelfverzekerder wanneer je een lastige opdracht krijgt.

 

Blijf lezen

 

Iedere goede schrijver is ook een goede lezer. Boeken, tijdschriften en kranten zijn namelijk de plek waar je je woordenschat verrijkt. Vergeet dus niet om elke dag tijd vrij te maken om te lezen. Lees een paar artikelen of een hoofdstuk van een boek. Het onderwerp maakt niet uit, dus kies iets uit waar je van houdt of ga juist voor een informatieve tekst over een onderwerp waar je niets van weet. Zo doe je niet alleen nieuwe kennis op, maar krijg je ook meer inzicht in structuur en woordenschat. Zodra je in de huid van de lezer kruipt, zie je wat ervoor nodig is om een boodschap duidelijk over te brengen. Al deze kennis kun je vervolgens toepassen wanneer je schrijft, zodat je zeker weet dat je teksten de lezer op een goede manier bereiken.

 

Vraag om feedback

 

Feedback is van onschatbare waarde in het schrijfproces. Wanneer je maanden of zelfs jaren voor dezelfde klanten schrijft, krijg je waarschijnlijk niet veel feedback. Zij zijn namelijk tevreden met je teksten en weten dat ze op je kunnen vertrouwen, waardoor op- of aanmerkingen vaak niet nodig zijn. Toch is het fijn om te weten waar je aan kunt werken, dus wees niet bang om af en toe om feedback te vragen. Misschien heeft de klant wel wat advies voor je of een klein aandachtspunt om op te letten. Tevreden klanten zullen misschien zelfs wat van je sterke kanten benoemen. Zo leer je niet alleen waar je nog aan moet werken, maar ook op welke vaardigheden je trots mag zijn.

 

Blijf vernieuwen

 

Mensen zijn gewoontedieren, dus ook schrijvers. Wanneer je een schrijfstijl vindt die bij je past, ben je waarschijnlijk geneigd om deze altijd toe te passen. Dezelfde zinsconstructies komen dagelijks voorbij en ook bepaalde woorden gebruik je in iedere tekst. Voorkom dat je steeds hetzelfde trucje toepast en ga op zoek naar alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld een synoniemenboek om je woordenschat te vergroten en onthoud mooie zinsconstructies die je tegenkomt. Door je schrijfstijl te blijven vernieuwen, worden zelfs de meest eentonige opdrachten leuk en verrassend.

 

Zoek andere schrijvers op

 

We zijn altijd geneigd om gelijkgestemden op te zoeken. Je vrienden hebben waarschijnlijk dezelfde hobby’s en mogelijk dezelfde stijl als jijzelf. Door dezelfde passie te delen met de mensen om je heen, kun je van elkaar leren. Hetzelfde geldt voor schrijvers. Probeer andere schrijvers op te zoeken en wissel ervaringen met elkaar uit. Zo zijn er verschillende online groepen waar je in contact kunt komen met andere schrijvers. Hier leer je niet alleen over hun schrijfproces en hoe zij lastige opdrachten aanpakken, maar kun je ook lastige situaties met elkaar bespreken. Loop je vast in een tekst of wil je een vervelende ervaring met een klant bespreken? Andere schrijvers begrijpen je als geen ander.

 

Zoom-in en zoom-uit

 

Wanneer je al wat meer schrijfervaring hebt, kunnen sommige teksten wat saai en repetitief aanvoelen. Houd het interessant voor jezelf door de zoom-in en zoom-uit methode te gebruiken. Hierbij focus je enerzijds op het algemene plaatje: je kijkt vanaf een afstand naar het onderwerp en beschrijft het vanuit dat perspectief. Tegelijkertijd zoom je ook in op kleine details, zoals persoonlijke ervaringen, unieke perspectieven of bijzondere verhalen over het onderwerp. Zo krijgt je tekst een spannende structuur en geef je je lezers een breed beeld van het onderwerp.

 

Gebruik metaforen

 

Als schrijver ben je eigenlijk de dirigent van je tekst. Jij bepaalt het ritme, hoe de woorden in elkaar overlopen en de toon van de tekst. Metaforen helpen daarbij. Een goede metafoor brengt je tekst tot leven en voorkomt dat je teksten te eentonig aanvoelen. Gebruik ze om een punt te versterken of om bepaalde concepten duidelijker uit te leggen. Zorg er wel voor dat een metafoor op zijn plaats is. Sommige klanten willen namelijk simpele, duidelijke teksten zonder veel poespas. Zo zijn metaforen waarschijnlijk niet op hun plek in een technische tekst.

 

Blijf doorgaan

 

Zelfs de meest ervaren schrijver kan na verloop van tijd vermoeid of ongeïnspireerd zijn. We zijn namelijk allemaal mensen. Laat je niet uit het veld slaan wanneer je een creatieve dip hebt, maar blijf je grenzen verleggen. Probeer nieuwe kennis op te doen en ga juist op zoek naar opdrachten die je een uitdaging lijken. Zo houd je de vaart erin en blijf je jezelf ontwikkelen als schrijver. Niets stimuleert je creativiteit zo goed als nieuwe input!

 

Conclusie

 

Als schrijver zit je nooit stil en blijf je jezelf ontwikkelen. Je brengt je vaardigheden naar een hoger niveau door je grenzen te verleggen en door je niet tegen te laten houden door je eigen onzekerheid. Blijf lezen om je woordenschat te verrijken, wees niet bang om klanten om feedback te vragen en blijf je schrijfstijl veranderen en verbeteren. Het uitwisselen van ervaringen met andere schrijvers is ook een goede manier om te blijven leren, net zoals de zoom-in en zoom-uit methode. Breng je teksten tot leven met metaforen en laat je vooral niet uit het veld slaan door een gebrek aan inspiratie. Zo weet jij je skills als schrijver contant te verbeteren.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!