Skip to main content

De geschiedenis van HTML in vogelvlucht

Voor iedereen die het internet gebruikt, is het vrijwel onzichtbaar. Toch staat HTML aan de basis van alle websites, webshops, blogs en internetdiensten die we dagelijks bezoeken. En webontwikkelaars kunnen niet zonder. Ook als je teksten schrijft of tekstopdrachten uitgeeft, zal je af en toe te maken krijgen met HTML.

Voor iedereen die het internet gebruikt, is het vrijwel onzichtbaar. Toch staat HTML aan de basis van alle websites, webshops, blogs en internetdiensten die we dagelijks bezoeken. En webontwikkelaars kunnen niet zonder. Ook als je teksten schrijft of tekstopdrachten uitgeeft, zal je af en toe te maken krijgen met HTML.

Wat is HTML?

De afkorting HTML staat voor ‘hypertext markup language’. Het vormt een set digitale bouwstenen, de zogenaamde ’tags’, die aangeven hoe een webpagina er voor de gebruiker uit komt te zien. Zo structureert het alinea’s, geeft het kleur aan tekst en achtergronden, bepaalt het of afbeeldingen links of rechts komen te staan en maakt het hyperlinks naar andere pagina’s of websites mogelijk.

Het ontstaan

HTML werd in 1990 ontwikkeld door Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het World Wide Web. Als software engineer bij het onderzoekscentrum CERN zocht hij al langere tijd naar een handige en snelle manier om wetenschappelijke data met onderzoekers wereldwijd te delen. De oplossing vond hij in ‘hypertekst’-codes die hij in centraal toegankelijke documenten verwerkte. Niet alleen kon zo van de ene naar de andere tekst verwezen worden, het zorgde er ook voor dat de pagina’s er voor alle gebruikers hetzelfde uitzagen.

Groei en wildgroei

Eerst werd HTML alleen toegepast binnen militaire netwerken en wetenschappelijke onderzoekscentra. Maar met de uitbreiding van het internet liftte het al gauw mee naar universiteiten en bereikte HTML uiteindelijk het grote publiek. Maar dat ging niet altijd even soepel. Eind vorige eeuw hadden verschillende webbrowsers zoals Netscape en Mosaic een eigen versie van HTML omarmd. Het kwam dus vaak voor dat webpagina’s er op de ene computer prima uitzagen, maar dat een ander systeem een compleet onleesbare tekst toonde. Standaardisatie was dus nodig.

Stylesheets en XML

In 1995 lanceerde het World Wide Web Consortium (W3C) de officiële HTML 2.0-versie waarmee de richtlijnen voor HTML wereldwijd werden vastgesteld. Nieuwe tags werden ontwikkeld en zo volgden de versies 3.0 en 4.0. Inmiddels wordt er gewerkt met HTML 5.0. HTML wordt tegenwoordig meestal aangevuld met CSS. Deze zogenaamde ‘stylesheets’ zorgen ervoor dat de opmaak (hoe de website eruitziet) los van de HTML geprogrammeerd kan worden. Dat maakt alles een stuk overzichtelijker, ook bij complexe websites.

Ga je een website of blog ontwikkelen, dan heb je in principe geen kennis van HTML nodig, want de meeste webeditors voeren de tags automatisch in. Toch is het handig om een aantal codes in de vingers te hebben, zeker als het de bedoeling is om webteksten alvast in de juiste opmaak aan te leveren.

Op onze blog is reeds een artikel over de meestgebruikte HTML-tags te vinden. Dat artikel bestaat uit twee delen. Het tweede deel biedt meer diepgang.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!