Skip to main content

Hoe voorkom je schrijfmoeheid en gebrek aan inspiratie?

cartoon van hersens die uitgeput op een hoogspringlat liggen.

 

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Vol verwachting van je eigen creatieve ingevingen en mooie tekstuele vondsten ga je ervoor zitten. Je zet alvast de structuur van je tekst op. De intro is zo geschreven, net als de Call To Action onderaan. Maar dan. Het middenstuk, het hart van je tekst. Niks komt er meer bij je op. Volkomen radiostilte in je hoofd. En je had er nog wel zo’n zin in. Wat nu?
Het overkomt elke auteur. Schrijfmoeheid en tijdelijk gebrek aan inspiratie. Maar hoe ondervang je die lastige broertjes van de writers block? 3 tips voor dagelijks gebruik:

 

1. Maak een ommetje

Merk je dat er niets meer uit je grijze cellen wil ontspruiten? Blijf dan niet langer op je bureaustoel zitten. Trek je sneakers aan en maak een ommetje. Voel je niet schuldig over de ‘verloren tijd’. Een wandelingetje is namelijk nooit verloren tijd. Kijk goed om je heen, sla hoekjes om die je normaal overslaat, sta letterlijk stil bij kleine dingen. Laat je geest even mee wandelen. Keer vervolgens weer terug naar je bureaustoel en verbaas je niet als het ineens allemaal weer stroomt. Zo’n wandelingetje doet wonderen voor je creativiteit. En het is nog goed voor je dagelijkse beweging ook.

 

2. Graaf in jezelf

Moet je een – in jouw ogen – saaie tekst schrijven over een onderwerp dat je niet aanspreekt of waar je weinig over weet? Het beste antimiddel tegen schrijfmoeheid is en blijft: empathie. Inlevingsvermogen. In jezelf graven: wat kan ik me herinneren over dit onderwerp? Hoe zou ik het zelf vinden om mij in die situatie te bevinden? Of je nou over een dakdekker of een advocatenkantoor moet schrijven, met empathie kom je er altijd.

 

3. Vraag het aan een ander – twee weten meer dan één

Kom je er echt niet uit? Bel een collega, vriend of familielid. Vraag wat die persoon associeert met een bepaald onderwerp of waar je informatie kan vinden (sites, boeken, mensen). Grote kans dat je op nieuwe gedachten wordt gebracht. Of op een onverwacht pad wordt gezet wat je in sneltreinvaart daar brengt waar je met je tekst naartoe wilde.

Veel inspiratie en schrijfplezier gewenst!
 

Lees ook ons blog “Hoe geef je jouw creativiteit een boost?“.
 

Over onze auteur

Tekstschrijver voor wie elk woord telt. Ik ben tekst-o-fiel van de bovenste plank. Altijd bezig met wat woorden te zeggen hebben en hoe we ze kunnen inzetten voor ons doel. Het liefst schrijf ik voor ondernemingen. Van eenmanszaak tot internationaal gerenommeerde corporates, ik vind het allemaal even interessant om content voor te mogen schrijven. Inclusief bescheiden specialisme in SEO-teksten.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!