Skip to main content

Welke taalwebsites kan je raadplegen?

Tekstballon met daarin vraagteken en uitroepteken. Daarrond taalgerelateerde woorden.

Schrijven is een vak apart. Het lijkt zo makkelijk, ‘even’ een tekst schrijven, maar niets is minder waar. Als auteur heb je bijvoorbeeld te maken met grammatica, spelling en het vinden van de juiste woorden om je boodschap goed over te brengen. Ook het ritme van een zin, mooie synoniemen en een logische structuur dragen bij aan een tekst waar je lezer blij van wordt. Een goede tekst heeft een inleiding en een conclusie, bevat pakkende tussenkopjes, overtuigt en kan zelfs inspireren.

Als beginnend auteur is het niet zo vanzelfsprekend dat je direct de perfecte tekst schrijft. Iedereen heeft oefening nodig. Daarom zijn er een aantal handige websites waar je als auteur terecht kunt met zo goed als elke vraag op taal-en tekstgebied. Ook de Textbroker-redactie maakt dagelijks gebruik van deze websites. Hieronder vind je onze top 3 hulplijnen voor Textbroker-auteurs.

 

1. Woordenlijst.org

Raadpleeg woordenlijst.org voor de correcte schrijfwijze van onder andere samenstellingen, moeilijke woorden, meervoud, hoofdlettergebruik en verkleinwoorden. Je kan het zo gek niet bedenken of woordenlijst.org geeft je de juiste schrijfwijze, net als het Groene Boekje. De website biedt bovendien een mooi inzicht in de structuur van woorden, wat erg handig is als je het lastig vindt om vat te krijgen op een woord of begrip. Ook helpt woordenlijst.org je bij de correcte spelling van bijvoorbeeld Engelse woorden die we nu veel in het Nederlands gebruiken. Neem bijvoorbeeld het werkwoord ‘managen’. Zij managed of zij managet? Woordenlijst.org vertelt het je.

 

2. Onzetaal.nl en Taaladvies.net

Op Onzetaal.nl vind je zowat alles over taal wat je altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Raadpleeg dit platform voor alle soorten taalvragen, bijvoorbeeld het gebruik van betrekkelijke voornaamwoorden, correct kommagebruik of welke soort aanhalingstekens je moet gebruiken. Onze Taal geeft ook workshops en heeft een eigen tijdschrift. Een mooi platform voor wie gek is van taal en zich er verder in wil verdiepen.

Taaladvies.net groepeert taalvragen in thema’s, zoals woordcombinaties, spelling of betekenis. Een handig naslagwerk als je bijvoorbeeld wat dieper in de constructie van een zin moet duiken om hem precies goed te krijgen. Weet jij wat een afkortingspunt of een beletselteken is? Op taaladvies.net vind je jouw antwoord!

 

3. Synoniemen.net

Niets is zo vervelend om in een alinea vijf keer hetzelfde woord te lezen, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om iets op een andere manier te formuleren. Het gemakkelijkste is om een synoniem te gebruiken. Synoniemen.net werkt als een databank voor alternatieve woorden met een gelijke betekenis en is dan ook onmisbaar voor auteurs. Waarom deze website zo handig is? Hij maakt je teksten interessanter, aantrekkelijker en makkelijk te lezen, omdat je niet steeds dezelfde woorden schrijft.

Bij de meeste briefings krijg je een aantal zoekwoorden opgegeven. Stel dat je deze door de hele tekst heen steeds weer gebruikt, dan wordt je tekst een beetje ‘plat’. Op synoniemen.net vind je heel makkelijk alternatieven die je tekst spanning en diepte geven. Opdrachtgevers waarderen dit doorgaans, dus gebruik deze website gerust om afwisseling in je tekst aan te brengen.

Lees ook ons blog met de titel “Hoe geef je jouw creativiteit een boost?” en doe inspiratie op voor het schrijven van teksten.


geen reacties beschikbaar


Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!