Skip to main content

Mijn 10 eerste stappen op Textbroker

Persoon met groene broek beklimt een gele trap

Hallo,

Ik kreeg vanmorgen een DirectOrder voor mijn tiende Textbroker-verjaardag! Ik ben namelijk de allereerste auteur die bij Textbroker-Nederland een account aanmaakte en ik schrijf nog steeds voor ze. Dit was de DirectOrder:

 

Beste auteur

Gefeliciteerd, als eerste auteursaccount van Textbroker-Nederland ben jij geselecteerd om een blogartikel te schrijven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het platform. Kun je jouw schrijfervaring op Textbroker met ons delen en in tien stappen samenvatten hoe je snel een betere auteur kunt worden?

Bij voorbaat dank, je Textbroker-team

 

Ik ga enkele tips geven, zodat jij ook vijfduizend teksten gaat halen! Laten we eens kijken naar mijn groei als Textbroker-auteur in tien essentiële stappen en de geweldige reis die dit was. Reis je mee?

 

 1. De aanmeldtekst: mijn eerste sterren

 

Ik was er zeker van dat mijn aanmeldtekst geaccepteerd zou worden, ja, een beetje arrogant en ik had de informatie op de website slechts vluchtig doorgenomen. De richtlijnen voor het schrijven van de test zijn vrij eenvoudig, toch? En toen werd mijn aanmeldtekst afgewezen! Dit zijn enkele van mijn gemaakte fouten:

 • Passages overnemen van een reeds gepubliceerde tekst (Ik dacht lekker snel te zijn, maar het is me niet gelukt om de editors noch de tweevoudige plagiaatcontrole van Textbroker voor de gek te houden).
 • De aanmeldtekst inleveren zonder me iets aan te trekken van de HTML-tags (De tekst vond ik bijzonder goed geschreven, maar Textbroker accepteert het niet zonder HTML-tags).
 • Het té goed willen doen. Ik had duizend woorden geschreven in plaats van driehonderd en daardoor liep ik een verhoogd risico op fouten en verloor ik de instructies in de briefing uit het oog…

Dus mijn tip: met wat basis HTML-opmaak en goed proeflezen kom je er zeker sneller doorheen dan ik.

 

 1. Eerste stappen op het platform

 

Eindelijk werd mijn tekst aangenomen (ik was best trots op mezelf) en nu had ik toegang tot de echte opdrachten die overeenkwamen met mijn sterrenniveau. Ik had ook geleerd van mijn eerste vergissing, te vluchtig het platform doorlezen, dus heb ik mezelf een uitgebreide rondleiding gegeven op het platform. Uiteindelijk heb ik mijn profiel aangevuld met alleen de thema’s die tot mijn interesse behoren. Ik had eerst zowat alle thema’s aangevinkt, maar dat was niet handig. Daarna dacht ik slim te zijn en bewaarde de optie “voorbeeldtekst” voor later, want aangezien ik geen ervaring had met het schrijven van webteksten leek me dat verstandiger. Achteraf gezien was dit niet zo handig. Zo’n voorbeeldtekst heeft vaak een meer beheerste webwriting-touch en zal de juiste opdrachtgevers aantrekken, wat een fijne strategie is.

 

 1. Mijn eerste opdrachten, OpenOrders hier kom ik!

 

 1. Mijn eerste evaluaties op Textbroker

 

Na enthousiast drie opdrachten ingediend te hebben, ging de rem erop, want je eerste drie teksten worden eerst beoordeeld voor ze naar de klant doorgestuurd worden. Van de drie werd er eentje afgewezen, eentje stond “In afwachting” en eentje werd meteen geaccepteerd. De klant beoordeelde die tekst met vijf sterren, en schreef, “super”. Dat wilde niet zeggen dat ik gelijk een auteur van het vijfsterrenniveau was, daar moet je heel veel goede teksten voor schrijven. Ik leerde al snel dat mijn sterrenniveau voor individuele teksten kan variëren naargelang de kwaliteit van mijn teksten en mijn toewijding.

Maar wat mij vooral is bijgebleven na tien jaar en alle sterrenniveaus op Textbroker te hebben doorlopen, is dat ik niet alleen werk. Het team staat achter mij en helpt mij om me te verbeteren. Ik verloor eens een auteursster, maar met hard werken, kreeg ik uiteindelijk altijd mijn vijf sterren terug. Komt dat door mijn doorzettingsvermogen en mijn regelmaat om te blijven schrijven? Zeker weten!

 

 1. Tijd om TeamOrders te bemachtigen

 

Na enkele OpenOrders vond ik dat ik het tabblad Teams eens moest openen. Immers deze titel: “Welkom bij TeamOrders“: ruikt toch naar nieuw terrein dat verkend moet worden. Ik ontdekte nieuwe mogelijkheden op Textbroker, met aantrekkelijke tarieven per woord en met de belofte van opdrachten in overvloed. Mijn eerste stappen? Ik sorteerde de teams op de verleidelijke hoge prijs per woord, dus maakte een selectie van de teams die het best betaalden en schreef voor niets een proeftekst voor een team dat niet meer actief was. Lekker slim. Dus je doet er goed aan om de teams op beschikbare opdrachten en aanmaakdatum te selecteren. Je zult zien dat je dan snel een bericht “Teamuitnodiging ontvangen” krijgt.

 

 1. Angstzweet: alert, plagiaatcontrole!

 

En toen kreeg ik voor het eerst deze melding:

“Textbroker heeft overeenkomsten gevonden met reeds gepubliceerde teksten.”

Oeps, van dit officiële bericht van Textbroker schoot ik wel even in de stress, terwijl ik meestal niet zo onder de indruk ben van zulke dingen. Ik voelde me als een inbreker die op heterdaad betrapt werd, met de zaklamp van de politie op mij gericht. Maar goed, ze hadden gelijk. Natuurlijk haal ik mijn info en research van internet, maar ik zorg er nu wel voor dat ik het 100% in mijn eigen woorden herschrijf. Ik laat me alleen inspireren. Textbroker heeft er een blog over geschreven: lees deze blog zorgvuldig door en kom alles te weten over plagiaat op Textbroker!

 

 1. Ik scoorde mijn eerste DirectOrders!

 

Wauw, de kick die je krijgt als je dit bericht ontvangt, is écht geweldig:

“Gefeliciteerd! Onze klant X vond uw teksten zo goed, dat u een DirectOrder toegewezen hebt gekregen met de titel X.”

Het betaalt beter dan welke opdracht dan ook, dus DirectOrders moet je echt binnen zien te krijgen. Dit doe je het beste door van elke gelegenheid gebruik te maken om met de klant te communiceren over zijn OpenOrders, door bijvoorbeeld:

 • te vragen naar specificaties van de instructies in de briefing
 • de klant op de hoogte te houden van de voortgang of van de geschatte inleverdatum van een opdracht (verstandig)
 • de klant te bedanken voor een opdracht die jou bijzonder goed bevallen is omdat je een positieve beoordeling van hem hebt ontvangen
 • met de klant te communiceren wanneer je een tekstherziening ontvangt

Ik heb het geluk gehad dat ik heel snel DirectOrders mocht ontvangen, zonder te trots over te willen komen. Het kan er ook toe leiden dat je een extra bonus van de klant ontvangt en het kan zeker leiden tot een hoger auteurssterrenniveau!

 

 1. Ik ben uitgenodigd voor een Textbroker-team ‘Managed Project’

 

Ik dacht alles te weten over TeamOrders, totdat ik een uitnodiging ontving van een team waarvoor ik niet had gesolliciteerd en dat gemarkeerd was met een ster. Al vanaf de eerste woorden van de briefing had ik door dat het vereiste niveau erg hoog was:

”Dit project wordt opgevolgd door Textbroker. Je bent geselecteerd door de projectmanager van Textbroker omwille van de kwaliteit van je werk. We zijn op zoek naar toegewijde schrijvers, die expert zijn in het naleven van redactionele instructies en die de opdrachten met betrekking tot SEO-optimalisatie perfect kunnen afhandelen. Daarom hebben wij besloten een beroep te doen op jouw diensten.”

 • De sleutelwoorden kiezen voor de klant
 • Afbeeldingen toevoegen om mijn artikelen te illustreren
 • Werken aan batchorders, in spreadsheets of in onlinedocumenten
 • Nauwkeurige opmaakopties behouden en werken met nieuwe tools

 

 1. Herzieningsverzoek en aantekeningen van Textbroker: ik leerde de editors kennen

 

Wanneer ik aan de managed projecten werk, kan het zijn dat ik herzieningsverzoeken en opmerkingen ontvang, die in mijn statistieken verschijnen met de vermelding TB (vaak na goedkeuring van een tekst). De inhoud wordt door een of meerdere editors gelezen voordat het artikel aan de klant wordt geleverd. Voor andere teksten word ik ook regelmatig geëvalueerd door de redacteuren. Het is niet altijd leuk om kritiek te krijgen, maar ik beschouw het niet als de beroemde rode pen. De redacteuren geven geen opmerkingen om op mij te kunnen katten, maar helpen mij om mezelf te verbeteren met opbouwende kritiek.

In het geval van een herzieningsverzoek heb ik 24 uur de tijd om de tekst te verbeteren. Haal ik die deadline niet, dan loop ik het risico mijn opdracht te verliezen, die na het verstrijken van deze termijn beschikbaar wordt gesteld voor andere auteurs (dat is mij al eens gebeurd, helaas). Gelukkig word ik steeds per e-mail op de hoogte gebracht en kan ik mijn tekst aanpassen als ik snel reageer. Tip: check je spam van tijd tot tijd of daar niet iets van Textbroker in terecht is gekomen en voorkom onaangename verrassingen.

De projectmanager communiceert soms ook direct via e-mail met mij, bijvoorbeeld om te vragen om een dringende opdracht te schrijven of om me op de hoogte te brengen van een terugkerende fout. Het e-mailadres van de projectmanager staat in het geval van een managed project onderaan de briefing vermeld: dat is de snelste manier om een bepaalde kwestie op te lossen.

 

 1. Ik weet nu wat ik wil: ik personaliseer mijn auteursprofiel om de juiste opdrachten aan te trekken

 

Zodra al deze eerste ervaringen tot mijn dagelijkse routine behoorden, wilde ik meer klanten aantrekken en heb mijn auteursprofiel geüpdatet. Hier volgt een opsomming van wat volgens mij de belangrijkste punten zijn om je profiel te actualiseren. Zie het als een voorjaarschoonmaak die je minstens eenmaal per jaar moet doen:

 • Pas je DirectOrder-prijs aan (je kan dit zowel voor al je klanten als voor elke klant afzonderlijk doen).
 • Geef aan hoeveel teksten jij wekelijks wilt schrijven
 • Voeg een paar voorbeeldteksten die jij uit je mouw geschud hebt toe aan je profiel (die je nog niet had toegevoegd bij je aanmelding).
 • Pas de categorieën waarvoor je teksten schrijft aan, aan jouw persoonlijke kennis en interesses
 • Geef aan welke talen je voldoende beheerst om teksten naar het Nederlands te vertalen, alsook de landen die je bezocht hebt.

Ik heb lang geen bijzondere aandacht geschonken aan mijn auteursprofiel, maar dat was niet handig. Klanten komen graag alles over je te weten om te bepalen of jij aansluit bij hun visie en teksten.

Ik heb trouwens niet echt de tijd genomen om mezelf deftig voor te stellen: ik ben de persoon die als eerste een auteursaccount aangemaakt heeft op Textbroker-Nederland. Je mag me A-NL000 noemen als je me een naam wilt geven.

 

En hoe zit het met jou? Welke “eerste stappen” van jouw Textbroker-ervaringen zijn jou bijgebleven? Heb je leuke anekdotes te vertellen over jouw eerste stappen als auteur? Herinneringen die je wilt delen? Tips voor nieuwkomers? Wat mij betreft ben ik geslaagd in mijn missie. Ik ben er trots op dat mijn eerste artikel gepubliceerd is en ik wens jou een even lang, maar nog succesvollere reis toe op het Textbroker-platform. En daarmee keer ik terug achter de schermen… Tot het volgende nieuwsberich


Reacties

Anne 20. juli 2022 - 19:55

Heel.leuk geschreven en super herkenbaar alkemaal, veel schrijfplezier in je verdere carrière gewenst! 🙂

Beantwoorden

angelika.jung-peeters 7. september 2022 - 9:20

😉
Dank je, Anne!

Beantwoorden

Heeft u een vraag of opmerking bij een artikel? Laat het ons weten!

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Managed-Service

Wil je complete tekstprojecten uitbesteden en de absolute topklasse in tekstkwaliteit ontvangen? Ben je geïnteresseerd in uitgebreide contentservices, zoals blogmanagement? Maak dan kennis met onze Managed-Service en profiteer van ons Alles-In-Eén-Pakket.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Self-Service

Heb je relevante up-to-date content nodig? Binnen Self-Service bestel je snel en eenvoudig je tekst naar wens – en dat tegen topvoorwaarden.

Nu gratis aanmelden als opdrachtgever!

Auteurs

Duizenden auteurs wereldwijd verdienen bij dé tekstmarktplaats Textbroker geld met hun teksten. Ze bepalen zelf wanneer en hoeveel zij schrijven en kunnen zich zo verzekerd zien van een flexibel inkomen. Lees hier hoe je jouw woorden omzet in klinkende munt.

Nu gratis aanmelden als auteur!